The Kooks – Junk of the Heart


The Kooks – Junk of the Heart

2011, Virgin / Dallas

Tretji studijski album britanske indie pop zasedbe The Kooks z naslovom Junk of the Heart prinaša skupini še večjo prisotnost na radijskih valovih. Gre namreč hitro v uho, s čimer jih bo spoznalo še nekoliko širše občinstvo. Brightonski pop kameleoni s tem v glasbeni zgodovini ne bodo pustili opaznejšega vtisa, kar pa na koncu koncev niti ni bil njihov namen. Le-ta je enostavnejši in nič kaj kompliciran. Že prva, albumu istoimenska pesem, v kateri pevec in kitarist Luke Pritchard v referenu vztrajno ponavlja I wanna make ya feel happy/I wanna make ya feel alive, nam rahlo pocukrano sporoča, česa si bend želi. Sreče in radijskega etra. Naslednja potencialna radijska uspešnica je Taking Picuters of You, ki nadaljuje njihovo akustično lenobno vzdušje, ki smo ga med drugim lahko spoznali tudi že na prejšnjih dveh albumih. Pri komadu How’d You Like That se skupina z uporabo synth melodike vsaj rahlo približa aktualnim smernicam svojega žanra. Komad Rosie ima vse atribute, da postane pesem za velike koncerte, kjer bodo lahko poslušalci z njimi lahkotno prepevali.

Moč tega albuma leži v tem, da je posnet v skladu s klasično indie brit pop invazijo, kateri smo priča že od časov Oasisov in Blurov. To pa seveda pomeni, da potencialni radijski hiti niso tudi nujno najboljše njihove pesmi. Komadi so himnični, posneti in izvajani točno tako, kot se od njih pričakuje in nič več od tega. Albumu mogoče manjka malo drznosti in umazanosti, da bi dobil kakšen presežek več. Skupino še najbolj omejujeje zvok bobnov, ki je precizen ter čist. Razen pri komadu Is It Me, ko nas bobnar Paul Garred vseeno spomni, da zna iz sebe spustiti tudi nekaj agresije. Manj ličil in več surovosti bi temu albumu pripomoglo, da bi skupino The Kooks začeli začeli dojemati kot odraščajočo, kot da se razvija, tako pa ostaja na istem nivoju kot s prejšnjima dvema albumoma. Album Junk of the heart si močno želi transformirati skupino iz fantov v moške, kaže pa vtis, da ne ve najbolj točno, kako naj to naredi. Čeprav v enem izmed komadov pojejo Nomore Mr. Nice Guy, fantje iz skupine še vedno delujejo kot prijazni dečki iz sosedstva, ki bi rade volje za vas stopili tudi v trgovino.

Če ste feni Kooksov, boste ob albumu najbolj uživali v kakšnem avtu, ko se boste peljali na piknik v naravo z bližnjo osebo. Poslušljiv ter harmoničen pop za lene zimske dni ter festivalska poletja na glavnih odrih, ampak le ob sončnem vremenu.

Vladimir P.

 

Povezani članki: