Privid™: Festival na meji (dokumentarec)

Festival na meji

Festival na meji - plakat

Festival na meji / An der Granze je izrasel iz glasbene scene, ki je nastala v mladinskem klubu Trate, ki je pognal alternativno glasbeno sceno – v svojem času predvsem punk – celotne regije na obeh straneh meje. Kljub ostrim obmejnim ukrepom v preteklosti je bil mladinski klub priljubljeno pribežališče mladine – predvsem iz bližnjih krajev.

V dokumentarnem glasbenem filmu Festival na meji / an der Grenze 2011 je predstavljena glasba in vzdušje festivala, ki se je odvijal v naročju grada Trate 2. julija 2011. Grad je že pred leti bil izbran kot idealna lokacija za festival, ki združuje glasbene skupine z obeh strani reke Mure, po kateri poteka meja med Slovenijo in Avstrijo. Grad, ki stoji tik ob meji, je bil več let sanatorij duševnih bolnikov in daje festivalu neprekosljivo vizualno kuliso.

Noben festival ni popoln brez svojega deleža majhnih katastrof, in tudi letošnji festival se temu ni izognil. Nevihta ni samo prekinila koncerta, skoraj je podrla oder. Tudi tehnična oprema je ni odnesla brez bojnih poškodb, polovica ozvočenja je pregorela. Na letošnjem festivalu so sodelovali Kloopotec, Trate jr., Stretched Holiday, Radiostorm, Živi zid, Within the Tides, Džumbus, The Pictures of Dorian Gray, Into the Fist, SZD, Cosa Nostra, Killa Marilla in Black Afgan.

Povezani članki: