Mini festival heavy metala v Šiški – Death Destruction, Amaranthe, Vicious Rumors in Hammerfall

Death Destruction

Death Destruction

Ljubljana / Kino Šiška
03. 12. 2011

Že na začetku svoje kariere so si švedski heavy metal velikani HammerFall svetovno metal občinstvo podredili, ko so na samosvoj način pristopili k reševanju heavy metala in ga še danes nesebično ohranjajo in delijo s svojimi podaniki. Zaradi navedenega so bili in še vedno ostajajo metal bojevniki v pravem pomenu besede. V podporo heavy metalu, predvsem pa v podporo svojemu osmemu albumu Infected so se s turnejo Europen Outbreak 2011 ustavili tudi v Sloveniji, natančneje v ljubljanskem Kinu Šiška.

Švedski bojevniki so v Šiški pokazali vse, kar pomeni odličen heavy metal, s seboj pa so pripeljali tudi tri enako misleče predskupine, ki niso skoraj nič zaostajale za HammerFall, vsekakor pa je k temu pripomogla tudi odlična slovenska publika. Koncert ali morda že kar festival so začeli švedski death metalci Death Destruction. Skupina je zvenela agresivno in na trenutke celo rušilno, istočasno pa tudi zelo melodično. Nastop je bil odličen. Njihovega pevca Jimmieja Strimella se je kljub njegovi posebni tehniki petja zlahka razumelo. Death Destruction so vsekakor novo vroče ime gotenburškega death metala. Publika, ki jo je bilo v času njihovega nastopa za slabo tretjino dvorane, verjetno ni pričakovala takšne silovitosti in je s skupino začela dejansko sodelovati šele po drugi skladbi. Po dvajsetih minutah igranja so Death Destruction zapustiti oder, dvorana pa se je počasi polnila s poslušalci. Po zaključku nastopa so poželi bučen aplavz in to povsem zasluženo. Death Destruction so bili vsekakor veliko in pozitivno presenečenje koncerta.

Druga precej zanimiva pred skupina je bila švedsko-danska skupina Amaranthe, v kateri sta precej atraktivna pevka in pevec. Pri petju jima je družbo delal tudi tretji vokalist, ki je bil usmerjen precej deathmetalsko. Skupina je preigravala skladbe v maniri melodičnega death metala in gotskega metala, hkrati pa je precej dobro združila tri povsem različne načine petja. Njihova prezenca na odru je bila energična, poleg tega, da so bile prijetne za uho, pa so prav tak vtis pustile tudi skladbe. Publika je skupino odlično sprejela in že po prvi pesmi se je v dvorani čutilo pravo koncertno vzdušje, ki se je skozi štirideset minutni nastop Amaranthe samo še stopnjevalo.

Kot tretji so nastopili legendarni kalifornijski power metalci Vicious Rumors. Na oder Kina Šiška so prinesli kanček tiste magije ameriške metal scene osemdesetih, ki je ključno vplivala na vsa kasnejša dogajanja v tem žanru. Z izjemno izvedbo in izpiljenim odrskim nastopom so demonstrirali pristni ameriški heavy metal, s katerim so dokazali, da so še vedno odlična power metal skupina. Odlično večglasno petje, sijajni kitarski dialogi in ubijalska ritem sekcija so v to prepričali publiko, ki je neizmerno uživala in spodbujala skupino. Posebnost skupine je bil karizmatični pevec z odličnimi pevskimi sposobnostmi. K dobremu nastopu pa je pripomoglo tudi vrhunsko ozvočenje. Vicious Rumors so dokazali, kako se je nekoč streglo stvarem, prav tako pa tudi, da se jim na podoben način lahko streže še vedno. Vsekakor odlična skupina in po mojem mnenju pravi uvod v nastop headlinerjev!

Med pripravo odra za nastop headlinerjev in dviganjem kulise je občinstvo začelo skandirati, kot da bi na oder že prihajala skupina. In ko so luči prvič za hip ugasnile, se je po dvorani razlegalo glasno vpitje “HammerFall, HammerFall …”, v zrak pa so se dvigale iztegnjene roke. Vzdušje v dvorani je bilo enkratno, še preden je skupina sploh prišla na oder.

Po polurnem odmoru so na oder stopili HammerFall, ki so med obiskovalce prinesli krike radosti in navdušenja. Že med introm se je začelo nepopisno skandiranje, med nastopom pa je publika eksplodirala, prav tako tudi sama skupina in kolektivna heavy metal ekstaza se naslednjo uro in pol ni niti za trenutek ustavila. Vsi nagovori pevca Joacima Cansa so bili pospremljeni z glasnim odobravanjem, tako da je vidno navdušen publiki dejal, naj varčuje z glasom. Skupina je zvenela sanjsko. Balzam za ušesa. Zvok je bil popoln, zelo glasen, čist, jasen, slišala se je vsaka podrobnost. Izvedba je bila brezhibna, neposredna in predvsem brez ene same prave napake. Sam nastop je bil izdelan do podrobnosti in perfekcionistično, skladbe pa so v živo zvenele še bolj intenzivno, prvinsko in neposredno kot na njihovih albumih.

HammerFall so skozi zgodovinske bojevniške teme heavy metal filozofijo, katere bistvo je boriti se in živeti heavy metal, pripeljali do popolnosti, v Kinu Šiška pa so to demonstrirali na najboljši možen način. So čvrst kolektiv, ki je povezan kot veriga in ruši vse pred seboj. Tako se je skupina sprehajala iz skladbe v skladbo, brez ene same solistične točke in v huronskem slogu. V dvorani je razpoloženost skupine sovpadla s prav tako izjemno razpoloženo publiko, in v tem je nastal tisti prestiž, ki ga tudi sama skupina ni mogla predvideti. Ob tako odličnem nastopu in takšnem vzdušju v dvorani je iskanje vrhuncev koncerta nemogoče, kljub temu pa lahko omenim skladbe Renegade, Always Will Be, Let The Hammer Fall, Riders Of The Storm, Glory To The Brave in Hearts On Fire, ki so mogoče po mojem okusu še nekoliko bolj izstopale. Vsekakor Joacim Cans ni kar v tri dni dejal, da je bil to eden njihovih najboljših koncertov aktualne turneje.

Nastop vseh treh predskupin in headlinerjev je bil eden boljših heavy metal koncertov v Sloveniji v zadnjem obdobju, kakršnih si lahko v bodoče želimo še veliko. Ne samo želimo, tudi upamo, da se bo kmalu zgodil še kakšen.

Tekst: Evgen Dolenc
Foto: Miha Dolenc

Fotogalerija:

Povezani članki: