Izšel je novi album Kate Bush

Izšel je novi album Kate Bush

Izšel je novi album Kate Bush

Novi album je že drugi letošnji izid po izidu albuma ”Director’s Cut”, ki je izšel meseca maja in na njem je tudi nekaj skladb z njenih kultnih albumov ”The Red Shoes” in ”The Sensual World”. Kate je oba letošnja albuma ustvarjala istočasno, a ”50 Words For Snow” prinaša 7 povsem novih skladb, ki so jim podlaga snežinke. Za prvi single je bila izbrana skladba ”Wild Man”.

Na albumu ”50 Words For Snow” gosti tri glasbenike: Andy Fairweather Low (valižanski glasbenik, poznan po sodelovanju z Rogerjem Watersom in Ericom Claptonom) se pojavlja v skladbi ”Wild Man”, Elton John se pojavlja v skladbi ”Snowed in At Wheeler Street”, Stephen Fry (angleški igralec) se pojavlja v skladbi, ki deli naslov z albumom – ”50 Words For Snow”.

Življenje Kate Bush je ogrnjeno v tančico skrivnosti, ki se z njenimi redkim ali ničnim pojavljanjem v javnosti iz leta v leto le še bolj ovija. Kakor sama pravi: »Moja želja nikdar ni bila postati slavna, želela sem biti tekstopiska in skladateljica.«

Za svoj novi album ”50 Years For Snow” Kate pravi, da je že dlje časa želela narediti album z zimsko tematiko. Sneg je bil le izhodiščna točka, okoli katere se je razvijala celotna zgodba. Narodi severnejših držav, ki živijo v večnem snegu, le-tega poimenujejo na več načinov. Ne gre le za dva, tri poimenovanja, temveč je teh nazivov nekaj deset. Kate se je zadeva zdela zanimiva, zato se je z veseljem poigrala z besedami in ustvarila niz izrazov, ki opisujejo njeno doživljanje snega.

»Ne pričakujem, da bodo ljudje razumeli alubm. Zakaj bi ga? Če jim je všeč in se jih dotakne, jim ga daš, kajne? … To je v bistvu to. Ali tije nekaj všeč ali ne. Ali si razumel, kaj je umetnik občutil, pravzaprav ni pomembno. Ključno je, kako se ti ob albumu počutiš.«

Seznam skladb:
1. Snowflakes (9:55)
2. Lake Tahoe(11:26)
3. Misty (13:49)
4. Wild man (7:03)
5. Snowed in at Wheeler Street (8:11)
6. 50 words for Snow (8:10)
7. Among Angels (6:55)
***
Kate Bush je ena od najuspešnejih in najoriginalnejših britanskih solo izvajalcev zadnjih 30 let. Njen prvi single ”Wuthering Heights” je kar 4 tedne vladal na lestvicah singlov v Veliki Britaniji leta 1978, istega leta ko je izšel njen debitantski album ”The Kick Inside” in njegov naslednik ”Lionheart”. Leto kasneje se je Kate odpravila na njeno nenavadno ambiciozno in edino turnejo do sedaj ”Tour Of Life”.

Nato je Kate Bush izdala 5 neverjetno inovativnih in vplivnih albumov: “Never For Ever” (1980), “The Dreaming” (1982), “Hounds Of Love” (1985), “The Sensual World” (1989) in “The Red Shoes” (1993). Vsi našteti albumi so učvrstili njen ugled največje eksperimentalistke svoje generacije. Leta 1993 je Kate osvojila Brit Award v kategoriji za najboljšo britansko izvajalko, leta 2002 pa je bilo njeno pisanje in skladanje nagrajeno z ugledno Ivor Novello nagrado v kategoriji za izreden doprinos k britanski glasbi. Leta 2005 je izšel neverjetni dvojni CD ”Aerial”.

V začetku letošnjega leta je Kate je izdala album ”Director’s Cut” (reizdaja nekaterih skladb z zgodnjih albumov ”The Sensual World” in ”The Red Shoes”), izstočasno pa je napovedala izid novega albuma, s povsem novim materialom z naslovom ”50 Words Of Snow”, kot eno najbolj pričakovanih izdaj leta 2011.

Fotogalerija:

Povezani članki: