Evanescence – Evanescence

Evanescence - Evanescence

2011, Wind–up records / Dallas

Prvič sem se z ameriško zasedbo, katere prepoznavni lik in vokal je pevka Amy Lee, srečala pred nekaj leti, ko je tudi iz komercialnih radiev hreščala skladba Bring Me Back to Life. Nekako je veljala za tisti „trdi“ del repertoarja popularnih radijskih postaj. Sama pa sem zasedbo zmeraj uvrščala, in tako je še danes, med pop zasedbe z nekoliko tršimi kitarskimi rifi. K tovrstnemu predalčkanju, čeprav to vsi neradi počnemo, so pripomogle predvsem melodične in enostavne melodije, ki so le bile nekoliko bolj trdo podprte. Zasedba Evanescence, ki ima svoje začetke v letu 1995 , ko sta jo v Arkansasu ustanovila pevka Amy Lee in kitarist Ben Moody, je letos oktobra po petih letih ponovno na trg lansirala novo ploščo, nov material. Skupek dvanajstih skladb so poimenovali po sebi, torej Evanescence. Nekoliko nenavadno, saj se skupine ponavadi za tako poimenovanje odločajo pri prvi plošči ali pa ob koncu svojih karier …

Prepoznavni znak ameriških glasbenikov še zmeraj ostaja pevka Amy Lee, ki je prispevala tudi večino skladb na albumu. Njen glas in vokalne linije Evnaescence osmišljajo, nič drugače ni na novi plošči, kjer nam na žalost ne ponujajo nič novega. Prisluhnemo lahko nekaj skladbam s pridihom nu metala, elektronskimi vložki (What You Want) in pa veliko skladbam s sicer polno zvočno podobo, a brez presežka. Kitarski rifi so osnovni, slišati je klavir in zavijajočo melodijo godal. Aranžmaji so tako kot prej podobni orkestralnim. Že velikokrat slišano. Leejin glas je tisti, ki vleče njihovo ploščo naprej. Ploščo pa lepo zaključuje balada Swimming Home, kjer so se ponovno poslužili elektronskih samplov. Plošča je zaradi metalsko-rockerskega vpliva vseeno nekoliko bolj temačna in tako tudi primerna za tipanje po megli, ki je v zadnjih dnevih prisotna domala po celi Sloveniji.

Pet let je minilo, odkar so na trg dali sveži material. A vendar je za Evanescence precej burno obdobje, kar se najbrž odraža tudi na sami plošči. Od zadnje plošče so zamenjali bobnarja in ritem kitarista. Oba sta v zasedbi že bila, iz nje odšla in se vrnila nazaj. Snemanje zadnje plošče se je precej zavleklo, izdaja albuma je bila prestavljena. V studio so se podali že leta 2009, vmes so zamenjali tudi producenta, ker se s prvo izbiro niso ujeli. Kot že rečeno je novi izdelek brez presenečenj, povsem v stilu Evanescence s čistimi in lepimi pevskimi linijami. Ne ponujajo nič novega, a ta enostavnost in držanje stila jih tudi (uspešno) vrača na sceno, kjer so bili zaradi dolge odsotnosti novega materiala že kar nekoliko pozabljeni. S ploščo Evanescence imajo priložnost, da ponovno spomnijo nase, da imajo oboževalce, pa v končni fazi kaže tudi število ogledov videa What You Want na portali Youtube, ki presega 9 milijonov.

Katarina Trstenjak

 

 

 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: ,