Črna maša v Menzi – Gorgoroth & Co.

Gorgoroth

Ljubljana / Menza pri koritu
8. 12. 2011

Na četrtkov večer smo bili priča ponovni črni maši na Metelkovi, bolj natančno v Menzi pri koritu. Enako kot že pred dobrim letom so bili headlinerji koncerta norveški black metalci Gorgoroth, ki so tokrat marširali pod znamenjem pekla, na do sedaj njihovi najdaljši turneji. Na tokratnem pohodu so jim sledili polski death metal ansambel Vader, italijanski trešerji Adimiron in prav tako italijanski pagan/doom/black metal Aganis.

Koncert so odprli Italjani Aganis, ki so s svojimi melodijami uspavali mene in še nekaj ostalih ljudi, ki so se jih odločili poslušati. Počasni ritmi s kitarskim pridihom solidnega doom-a in nekaj black metalskimi riff-i, ki se na koncu končajo z minuto in pol dolgo solažo, so me razočarali. Sam vokal je bil dober, vendar kot same melodije tega banda, prav tako dokaj uspavajoč. Glede na odziv ostalih v dvorani dvomim, da sem bil edini, na katerega niso naredili ravno dobrega vtisa.

Čeprav so bili Aganis manjša doza uspavala, so me Admirion kar hitro prebudili. Z dejstvom, da je publika tudi na ta band malce pozabila, so se Adimiron kar dobro soočili. Ob začetku je bilo videti le redko koga v bližini odra, vendar se je publika s konstantnim spodbujanjem benda le prebudila in se soočila s hitrim ritmom bobnov in sočnimi riffi kitar, tako da smo na koncu le videli nekaj ljudi sodelovati s headbanganjem pod odrom. Vokal je bil od časa od časa čist, vendar se je lepo prilagajal zvoku ostalega banda. Sama glasba je bila tehnično dovršena, nabita z veliko jeze in zelo energična.

Kmalu je postalo očitno, da se pripravljamo na dosti večje bende, saj se je dvorana po Adimiron kar hitro napolnila. Čeprav osebno nisem nikoli preveč poslušal poljskih Vader, imam občutek, da je ta večer pripadal bolj njim kot Gorgoroth. Dvorana je bila nabito polna, Vader pa so s starimi in novimi komadi klali bobniče množice. Po 28 letih delovanja Vader niso niti malo stari, in prav to dejstvo so dokazali z novim albumom Welcome to the Morbid Reich, ki prekaša marsikateri novodobni death metal band. Zvok je bil na začetku malce problematičen, vendar se je kmalu vse uredilo in lahko smo bili priča prvo razrednemu death metal koncertu. V publiki je bilo videti in čutiti takšno energijo, ki je nismo deležni na veliko koncertih. Vader so pustili takšen ali drugačen pozitiven pečat na vsakem izmed obiskovalcev.

Black metal legionarji Gorgoroth – z ogromno megle, nabojev, peklenskih barv, spikes-ov in »slabega zvoka -, so spet dokazali, kaj pomeni pravi norveški black metal. Pest je na vokalih spet dokazal, da prekaša marsikaterega vokalista v tem žanru in da za brutalen, še bolj mrtev izgled ne potrebuješ las. Množica je bila navdušena nad celotnim šovom in bilo je vidno, kdo so črne zvezde večera, saj je bila dvorana poponoma nabita, od začetka do konca. Preigravali so tako stare kot najnovejše komade s plošče Quantos Possunt Ad Satanitatem Trahunt. Čeprav sem rahlo pogrešal komadem kot so naprimer Open the Gates in Posessed by Satan, so komadi kot Krig in Forces of Satan Storm vseeno tla dvorane skoraj preklali na pol ter odprli brezno do pekla.

Čeprav sem se ekstremno veselil Gorgoroth, mislim da so Vader odigrali dosti bolje in navdušili veliko večji del publike, prav tako pa mislim, da so oddajali dosti boljšo energijo kot sami headlinerji, saj se Gorgoroth že tradicionalno oklepajo bolj zadržanih nastopov.

Goran Slekovec

 

Povezani članki:

Značke: