Za vsakega nekaj po receptu Kirila Džajkovskega

2011_11_04 kIRIL dZAJKOVSKI 08

Ljubljana / Cvetličarna
4. 11. 2011
Vstopnina: 23 / 26 €

Makedonski glasbenik in DJ Kiril Džajkovski je med slovenskim občinstvom v zadnjih letih nadvse priljubljen. S svojim receptom nekaj za vsakega mu je uspelo pridobiti njegovo naklonjenost in jo očitno tudi obdržati, saj smo ga nazadnje v Ljubljani lahko videli spomladi, ko je – brezplačno – zabaval množico na Škisovi tržnici. Morda je ravno pogostost njegovih obiskov in 26 evrov, ki jih je bilo treba odšteti za vstopnico, vzrok, da je bila tokrat Cvetličarna bolj prazna kot običajno. No, do pooooozne triindvajsete ure in 20 minut, ko je skupina končno stopila na oder, se je kritična masa le nabrala.

Koncert se je začel v trance ritmih, ki so prešli v drum’n’bass, podkrepljen z live perkusijami in vložkom iz pesmi Otpisani. Brez premora smo nato zašli v house vode. Kot rečeno, za vsakogar nekaj. Kar pa zna hitro postati dolgočasno in mojo pozornost sta v teh trenutkih bolj kot skupina pritegnila dva plesalca, ki sta precej umetelno zvijala svoji telesci v disko ritmu. Po kake pol ure koncerta, ko se je marsikdo že spraševal, ali je prišel na koncert etno ali elektronske muzike, smo končno zaslišali tuki nekaj bolj orientalske ritme, ki jim je sledil udarni zvok trobent. Prav trobilska sekcija bi lahko bila nekoliko bolj izkoriščena. Marsikdo bi bil verjetno vesel, če bi manj govoril MC Ghetto Priest in bi slišali več trobente, a žal je bilo razmerje ravno obratno. Prav MC je bil namreč po mnenju večine najšibkejši člen nastopajoče zasedbe, več pozornosti pa je povzročil s svojo pojavo kot samim glasom. Kaj hočemo, nostalgija za MC Gaeo je še vedno zelo, zelo živa. Koncert je praktično do konca mineval v etno trance maniri, nekoliko eksotični, seveda pa dovolj olikani, da je všeč širokemu krogu poslušalstva. To je, sodeč po plesni razposajenosti, precej uživalo v koncertu. Oziroma natančneje, kdor je Kirila videl prvič, je bil navdušen, kdor ga je že videl v drugih izdajah, je bil rahlo do pretežno razočaran. Vse skupaj je bilo namreč videti in slišati kot DJ set z živo spremljavo. Kar se pri tako številčni ‘živi spremljavi’ ne bi smelo zgoditi. Sploh če gre za same izvrstne glasbenike, kot ti, ki jih je okoli sebe nabral Kiril, nedvomno so. No, MC-jevi zlati časi so že mimo, ostali pa so vsekakor v odlični formi. Čisto za konec je Kiril prihranil svoja največja hita Jungle Shadow in Raise up Your Hands, ki sta razumljivo tudi najbolj navdušila.

Dobri dve uri kasneje je bil tako koncert brez postankov končan, mi pa zelo različno potešeni. Moja malenkost bi po šolsko koncert označila z minus tri. Največ zaradi glasbe same, malo pa tudi zaradi neprijaznega ‘nategovanja’ organizatorjev, ki so nas pustili na koncert čakati skoraj dve uri in pol. Tudi sicer odlični DJ posledične slabe volje ni mogel odpraviti.

Tekst: Ines Kočar
Foto: Tjaša Janovljak

 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.