Val 011 v živo

Val 011 v živo

Val 011 v živo

V torek, 29. novembra 2011 se bodo v Kinu Šiška predstavili izvajalci, ki so se uvrstili na kompilacijo »Imamo dobro glasbo« – Val 011. S projektom »Imamo dobro glasbo!« je Val 202 do letos oblikoval že tri zaokrožene, avtorsko krepke in žanrsko pestre kompilacije, ki so se izkazale kot spodbuda in priložnost izvajalcem za širšo prepoznavnost. Novo kompilacijo pa nam prinaša tudi letošnja jesen. Komisija, ki so jo sestavljali Aida Kurtović, Igor Bašin, Jernej Vene, Jure Longyka in Andrej Karoli je izmed prispelih skladb na javni razpis Val 011 izbrala petnajst izvajalcev, ki so se uvrstili na kompilacijo.

Aleš Štefančič – Alee: Le en dan
Po petih letih glasbenega predaha se je 2010 v izvajalske vode znova podal Aleš Štefančič – Alee. Pevca in kitarista iz Notranjske se bodo glasbeni poznavalci spomnili kot obraza nekdaj znanega benda Prava stvar, ki je nase opozoril s priredbo skladbe Melanholikov »O Anja«, svojo pojavo na slovenski sceni pa zakoličil s prvim singlom plošče Prava stvar »V tebi iskal sem«. Sledil je nastop na EMI 04 s skladbo »Junak« a je kmalu zatem skupina prenehala z delovanjem in se spomladi leta 2005 poslovila z velikim koncertom pred cerkniškim občinstvom. Skladba Le en dan je v celoti prišla izpod Aleejevega peresa, je pa tokrat izpovedno liriko zamenjala bolj družbeno kritična misel, ki pa ne skriva optimizma, da je v množici enako mislečih morda le nekdo, ki si upa korak višje.

Fuzit: Confuzit
FUZIT je glasbeno sožitje dveh ustvarjalcev (Jure Pukl in Stane Špegel aka House Mouse) iz zelo različnih glasbenih svetov. Oba kljub silni zavezanosti lastnemu početju, brez komercialnih začimb in ustvarjalno umetniške preračunljivosti, s harmonijo naravnih zvokov, klasičnih instrumentov in elektronske godbe, dokazujeta, da so glasbeni žanri združljivi brez zadržkov. Ali drugače, projekt Fuzit je edinstven primer specifično izoblikovanega pristopa do vmesnega polja med urbano elektronsko plesno in ambientalno glasbo ter improvizirano jazz godbo.

Gustav Fevd: Jesen
Začetki delovanja zasedbe gustav fevd segajo v leto 2003, ko so se, takrat še sošolci, predvsem pa dobri kolegi, zbrali, da bi ustvarjali glasbo. Zasedbo Soma so sestavljali štirje člani, večinoma glasbeni samouki: Rok Cizelj (bas), Uroš Makarič (klaviature), Jaka Racman (kitara, vokal) ter Janez Goršek (kitara, vokal). Preigravali so avtorske skladbe, nekakšen melanholični, skorajda meditativni rock. Takratna zasedba je pozimi leta 2005, predvsem zaradi različnih glasbenih okusov in vizij, razpadla. Po dveh letih premora so se Rok, Uroš in Janez ponovno zbrali, polni novih, svežih idej. Ko se jim je proti koncu leta 2008 pridružil še bobnar Luka Žabjek, se je začela realizirati glasba, žanrsko neopredeljena, neomejena …

Jana Sen: Če vedel bi? Človek!
Glasba avtorice in pevke Jane Sen, se je začela razvijati pred nekaj leti kot ventil k njenemu vsakdanu in doživljanju sveta. Tako je ustvarila ob kitari, temelj za številne pesmi- nekaj od teh bo izšlo marca 2012 na njenem albumu » Le lepe pesmi«.
Pesem »Če vedel bi? Človek! je ena izmed redkih pesmi, čigar besedila ni avtorica sama. Besedilo je napisal Igor Koštal, ki je do sedaj izdal samozaložniško dve pesniški zbirki. Ritem v pesmi izvirno držita tolkalist Primož Malenšek in basist Andrej Hočevar, ob njiju glavni in spremljevalni vokal Jane Sen, violinistka Tjaša Kastelic in kitarist Robert Grubar.

Kill Kenny: Killing Time
Kill Kenny, sinonim za odločen pristop h glasbi, je začel svojo pot po dobi iskanja znotraj glasbenih okvirjev. Glasbena svojstvenost benda znotraj slovenskega prostora nakazuje na nove smernice glasbe. Energična skupina prihaja iz Novega mesta in ustvarjajo avtorsko glasbo, katero začini svojevrsten vokal.

L.S.D.: Rit pa srajca
Smo Grega Povše, Klemen Pečnik, Rok Mioč in Voranc Boh, štirje nadobudni poljanski gimnazijci, ki se z roko v roki podajamo v svet rocka. Ker se vsak od članov najde v različni glasbi, smo Lepi Slovenski Dečki najlažje opisani kot fuzija sto in enega žanra. Zaradi našega raznolikega repertoarja vam lahko postrežemo s pocukranimi baladami, kot tudi z malo bolj ostrimi ter hardcore melodijami. Rit pa srajca je udarna balada o brezmejnem prijateljstvu.

Obroč: Najlepši ples
Glasba petih trmastih težakov (vsak vlečejo v svojo glasbeno smer) je večinoma zvočni in energijski koncentrat brez primere, kdor pa ima srečo, lahko doživi tudi njihovo bolj kultivirano plat. Matjaž s svojimi interpretacijami in performansom ter Gregor s svojo kitarsko virtuoznostjo ustvarjata naelektrenost, ki je tako značilna za njihove žive nastope. Skupina je od leta 2003 doživela kar nekaj reinkarnacij, ustvarjalno jedro pa od samega začetka ostajajo Matjaž, Gregor in Simon. V jeseni 2009 se Obroč sklene s prihodom Blaža in Nine. V skladbi Najlepši ples je skupina Obroč našla nekaj novega, tako v zvočnem kot tudi v interpretativnem smislu.

Furry Walls: Let you go
Furry Walls je synth pop/disco punk zasedba iz Kranja. Ime skupine je izključno umetniškega značaja, vsekakor pa podpirajo aktivizem zoper uporabo živalskega krzna za proizvodnjo oblačil ali drugih izdelkov. Skupaj so šele nekaj mesecev, pa se že lahko pohvalijo z bogatim repertoarjem, ki je posledica iskanja novih zvokov in nenehnega ustvarjanja alternativnega popa. Sami se opisujejo kot synth-pop experience, ki odpira oči in zlorablja ušesa. Magično žametni zvoki s škrlatno navlečenim vokalom, vpleteni v grandiozen nastop, na adrenalinskem disco-shuttlu odpirajo novo dimenzijo live glasbe. Nič manj kot to so Furry Walls. Skladba je ena izmed mnogih, ki so bile spisane v tem kratkem obdobju. Očitno je ljubimkina izpoved starejšemu moškemu, ki je ne vidi na način, kot bi si sama želela. Če vas spominja na eno izmed zgodb serije Mad Men, ste kar zadeli – od tam namreč navdih.

Bojler: Mesto duhov
V postindustrijski Idriji se je prebudil duo Bojler. Sredi osemdesetih je duo Bojler, ki sta ga ustanovila bivša člana punkerskih Kuzl – Bojan Lapanja in Dare Kaurič, ponudil odmik od punkerskih korenin v nekakšen trši pop z ritem mašinami. Po treh demo (Ne govori mi, Ritem me ubija, Obesi me) in treh studijskih posnetkih (Pobegni z mano, Poljubi me, Uspavanka), ter nastopu na rock festivalu Subotica 87, sta prekinila z delom in hibernirala. V teh zmedenih časih sta se Dare in Bojan odločila, da ponudita novo pesem, v kateri pa ni koketiranja s sencami preteklosti, nostalgije, ampak samo realna sedanjost. “Mesto duhov” je kritični pogled (ali poizkus pogleda) na aktualno dogajanje in glasbo.

Kiti: Ljubezen
Pesnika Esad Babačić in Andraž Polič sta se našla na prevajalski delavnici »Sinje line« v Piranu 2010 in v letu 2011, ko je Andraž uglasbil nekaj Esadovih pesmi, ustanovila združenje KITI. To je glasbena komuna, kjer muzicirajo izjemni glasbeniki: Andraž Polič-kitara, vokal, kompozicija; Nino de Gleria – bas, kontrabas, čelo, aranžmaji; Mitja Vrhovnik Smrekar – aranžmaji; Jelena Ždrale – violina, vokal; Blaž Celarec – tolkala, spremljevalni vokal; Sergej Ranđelović – bobni, spremljevalni vokal; Esad Babačić – besedila in spremljevalni vokal. Generacija »trdoživih« umetnikov, ki je rojena v šestdesetih in sedemdesetih 20. stoletja , je slikovno ter informativno razpršena po spletu.

Evil Eve: Ne bi, hvala
Pod imenom Evil Eve ustvarjajo: Eva Breznikar (vokal, kitara), Jure Golobič (kitara), Matej Selan (bobni), Matija Jašarov (programming in klaviature), Dejan Šemen (bas).
Eva, Jure, Matija in Matej se poznajo še iz časov Makeup2, kjer so v zadnjih letih omenjene zasedbe tudi skupaj igrali in se po odhodu ostalih deklet odločili, da bodo glasbeno ustvarjanje nadaljevali v novem projektu in z novim imenom. Pretekla so tri leta medijskega molka, vmes so odigrali nekaj koncertov še pod imenom Makeup2 in se predvsem borili z zbiranjem cekinov za studijsko delo… Razpis Val 011 je prvi medijski korak Evil Eve.

Amfibia: Kerubin
Potem, ko se je Amfibia na drugem albumu »Above & Below« (2006) odločila odmakniti od vokalnih vložkov, ki jih je na LP prvencu »Amalgam« (2004) zapela Anita Kay, in se osredotočiti samo na govorico glasbe, se s tretjim albumom »Eklektika« spet vrača k vokalno-instrumentalni glasbi. Multiinstrumentalist Boštjan Leben in skladatelj, producent ter multimedijski avtor Stane Špegel, ki vse od leta 2004 poosebljata kreativno jedro projekta Amfibia, sta tokrat k sodelovanju povabilo izvrstno ljubljansko pevko Matejo Starič. Ta poleg glasu prispeva tudi besedila in aktivno sodeluje pri produkciji albuma. Zvočne slike, ki jih omenjena trojica združuje, so kolaži treh povsem različnih avtorskih pristopov in posledično tudi fuzija različnih okusov, ki se mešajo v raznovrstni paleti glasbenih žanrov in kulturnih vplivov.

Gorazd Lampe: Travnik in drevo
Gorazd Lampe je kantavtor, ki združuje rokersko dušo in romantični optimizem. Je predstavnik mlade generacije kantavtorstva na slovenskem. Kot kantavtor se je prvič predstavil leta 2003 in 2004 na kantavtorskem festivalu, leta 2005 pa je dobil nagrado koprskega RTV za prspektivnega glasbenika. Med vidnejšimi nastopi so tako Globoka grla, oddaja Izštekani, Val 202, Festival Lent,… Gorazd Lampe se s slogom ponižno obrača nazaj in tako prepleta različne glasbene elemente.

Areola: Navodila za ljubezen
Areola je skupina glasbenikov, ki že nekaj časa, v raznih kombinacijah, improvizira v majhni garažici. Po naključju so se srečali štirje različni karakterji in dobili so zvok, melodijo, ki jim je vsem odgovarjala. Odločili so se, da glasbo posnamemo, ker pa so bila sredstva omejena, so si opremo izposodili, jo namestili v Garažicoin posneli prve AREOLA komade. Prijatelji so jih opozorili na razpis Val 011. In sedaj so tu.

Lei’yh: Revolucija, pa še dež je napovedan
Avtorski rock bend, ki ne skriva, da so slišali že marsikaj, kar jim je bilo všeč. Medtem ko so Aljoša, Aleš in basist Matej Badalič, ki so ustanovni člani Miss.Bee, čakali na ponovni vzlet čebelice, so jeseni 2008 s Samirjem (tudi Unimogs Band) oživili originalno zasedbo benda Barockoko iz druge polovice 80tih. Nova glasba je zahtevala tudi novo ime in nastali so Lei’Yh. Ob nastajanju novih skladb je moral bend preživeti tudi nekaj nesrečnih dogodkov, med drugim zoprno poškodbo Mateja, ki ga je po premiernem kocertu maja 2010 za nekaj časa oddaljila od basa. Vskočil je Franc Logar (ex California) in tako zaokrožil trenutno zasedbo.

Povezani članki:

Značke: