Tudi to se zgodi mojstru – Jean Michel Jarre v Zürichu

Tudi to se zgodi mojstru - Jean Michel Jarre v Zürichu

Tudi to se zgodi mojstru – Jean Michel Jarre v Zürichu

Zürich / Hallenstadion
20. 11. 2011

Jean Michel Jarre je v Hallenstadion v Zürichu končal letošnjo turnejo. Poslovil se je v velikem slogu, kakor ga je vajen in kakor so ga vajeni njegovi zvesti poslušalci/gledalci: s svetlobnimi efekti, skoraj dve uri in pol dolgim nastopom in z analognimi sintetizatorji in sodobnejšimi pripomočki (med njimi ne manjka niti iPad), s katerimi je preigral celotno paleto več kot 30-letnega ustvarjanja zgodovine sodobne elektronske glasbe.

Jarrov nastop je bil kakor vedno poln energije, poskakovanja, spodbujanja strogega zuriškega občinstva. Največje hite so Jarre in ekipa odigrali zelo privajeno in izvežbano, pa vendar malo drugače kakor na drugih nastopih; dovolili so si vstop v svobodno polje improvizacije ali neposrednega predelovanja znanih melodij. To mu lahko štejemo v čast, saj poslušanje trideset let starega cigumiguja zna načeti še tako močne živce zvestega jarrovskega fana.

Koncert pa je k sreči dobil čisto novo noto, ko se je Jarre po dolgem in neumornem poslavljanju podal v sodobnejše vode, k albumu Téo & Téa. Videti je bilo, da se je nenavadno razživel, tudi kolegi so z malo več energije udarili po inštrumentih, zdi se, kot da je tudi snemalna ekipa na odru dobila nov navdih. Brez tega dodatka bi Jarrov poslovilni koncert izzvenel kot še eno poslušanje največjih hitov, z enako pompoznim prihodom v dvorano in s stiskanjem rok oboževalcev, z enakim pozdravom »to the great city of Zurich« in s podobnim instrumentarijem, ki smo ga na njegovih koncertih videli že večkrat.

A tudi največjim mojstrom se zgodi, da … Kaj? To pa si poglejte v priloženem kratkem filmu.

Tekst in video: Kolektiv The Speglars

It happens in Zürich from Sveže Sadje on Vimeo.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.