Specialka predstavlja Dvatisoč11

Specialka predstavlja Dvatisoč11

Specialka predstavlja Dvatisoč11

Kaj se je dogajalo na domačem glasbenem prizorišču v letu 2011? Marsikaj! Ekipa Specialka tokrat ponuja svojevrsten izbor zasedb, ki so tako ali drugače nase opozorile v počasi se iztekajočem letu.

Prekmurska inštrumentalna četverica ŠKM banda je postregla že s tretjim studijskim albumom Rdeči in letos več koncertov odigrala v tujini kot doma. Pred kratkim so se končno razkrili Werefox, prekmurska ekipa, kjer svojo dušo izlivajo: nekoč člana Psycho-Path – Melée in Bekko, ter David in Manuel, ki ju poznamo iz benda Sphericube. Prvenec je povila ljubljanska zasedba filmarjev in grafičarjev Čao Portorož, tik pred vstopom v 2011 pa je to z živim albumom storila tudi Nina Bulatovix, odgovor neke kulturne scene. S prvimi nastopi in EP-jem Chapter I: The Current of Her Ocean Brings Me to My Knees so prek post-metalskih, sludge in nojzerskih izlivov domačo godbo obogatili The Canyon Observer. Neposreden in udaren, prekleto natančen in v slovenščini pa je punk, ki so ga v klube vrnili Joko Ono.

ŠKM BANDA
Inštrumentalni kvartet ŠKM banda je v zadnjih letih postal eden zanimivejših alternativnih bendov na domačih tleh. Od leta 2003, ko so se poimenovali po lokalnem heroju iz 2. Svetovne vojne – Štefanu Kovaču-Marku, so neprestano prisotni na slovenski klubski sceni. Lastno fuzijo rocka, džeza, funka, nojza in post-rocka so poimenovali kar eklektični post-jazz. Za vodilno prekmursko neodvisno založbo God Bless This Mess so izdali tri dolgometražne albume (Patentat, 2005, Šamar Janka, 2008 in Rdeči, 2011). Že z drugim albumom Šamar Janka so prepričali tako glasbeno redakcijo Radia Študent, ki je album posadila na drugo mesto najboljših slovenskih albumov leta 2008, med najboljših deset tega leta, pa jih je postavil tudi takratni glasbeni mesečnik RSQ. Lani so svoje delovanje v video in avdio obliki zapisali na koncertni DVD Izštekani ter v sklopu festivala Druga godba nastopili tudi v Križankah.
Aprila letos so izdali še tretji album naslovljen Rdeči, ki so ga predstavljali predvsem na evropskih odrih.

SPACE: www.myspace.com/skmbanda
BANDCAMP: http://skmbanda.bandcamp.com/
LIKE: https://www.facebook.com/pages/ŠKM-banda
IZŠTEKANI (brezplačen prenos): http://skmbanda.bandcamp.com/album/iz-tekani
VIDEO: http://vimeo.com/1069831

WEREFOX
Eleganco zlobe, prezir prevare, srčno ljubezen in čistost, ki jo nosijo v svojih dušah, so v glasbo zavili Werefox. Močne sonično-melodične kitare, peklensko-angelski glas in ritem sekcija, ki vam bo slekla hlače v enem samem dihu, je drzen opis sveže zasedbe, ki bo prvi ljubljanski klubski nastop opravila prav na tokratnem dogodku. A »lisicodlaki« si to lahko privoščijo, saj gre za prepoznavne like glasbenih ekip čez Muro. Za tiste sonično-melodične kitare namreč skrbi Bekko (ex-Psycho-Path, ex-Manul, Bekko), peklensko-angelski glas je v lasti Melée (ex-Psycho-Path), hlače pa vam bosta slekla David & Manuel (ex-Sphericube in ex-Lollobrigida).

WEB: http://werefox.posterous.com/
LIKE: https://www.facebook.com/werefoxmusic
LISTEN: http://soundcloud.com/werefox

ČAO PORTOROŽ
Ljubljanski Čao Portorož so se že pred desetletjem in pol po odrih podili v raznih drugih zasedbah, se nato lotili grafičnih in filmskih izzivov, potem pa starejši, pametnejši in še malce bolj nori, ustvarili bend, ki vam bi ga z lahkoto prodali kot pozabljeni glasbeni zaklad bivše skupne države. Svojo zmes indie rocka, pop estetike in punkovske energije so pokazali celo v Portorožu, kjer je bil, glej ga zlomka: »Verjetno naš najslabši špil.« Čao torej Portorož in živjo nove dogodivščine, ki jih najdete tudi na letošnjem istoimenskem prvencu. Seveda pa bend ne more iz svoje kože, ko nas prek video spotov opozarja na svoje najljubše stvari, 505 sa crtom in neuničljivega kavbojca Clinta Eastwooda: »Mister Clint, svaka čast!«

LIKE: https://www.facebook.com/pages/Čao-Portorož
BANDCAMP (brezplačen prenos): http://caoportoroz.bandcamp.com/
VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=y9xeZ6VW4h0

NINA BULATOVIX
Če je kaj narobe, je potrebno na to opozoriti, so si očitno rekli Nina Bulatovix in svoje pravilo uporabili že pri izbiri imena. Pa čeprav smo na koncu vsi mi Nina Bulatovix! Če hočemo ali ne. Priznamo ali ne. So pa Nina Bulatovix tudi ritmični Jure Lavrin (We Can’t Sleep at Night, Vortex Magnolia), nizkofrekvenčni Marko Širec (Coma Stereo) in poet, mariborski kulturni delavec ter aktivist Gregor Kosi. Ker so vse najboljše stvari v živo, so lanskoletni prvenec posneli kar na koncertu v mariborskem Štuku in nanj zapisali samosvojo preprosto vizijo postpunka, hardcora, indieja, nojza in še česa, ki se zliva s pridušenim in kričečim, trpečim in razposajenim ter jeznim vokalom.

SPACE: http://www.myspace.com/ninabulatovix
LIKE: https://www.facebook.com/pages/Nina-Bulatovix
VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=yuCg0pqkdtk

THE CANYON OBSERVER
The Canyon Observer so na odre zakorakali letos. Prvič kar s sorodnimi Russian Circles in drugič s prav tako sorodnimi Rosetta. Svoje videnje post-metalskega zvoka, sludga in atmosferičnega nojza je peterica nato oktobra zapisala na mini album Chapter I: The Current of Her Ocean Brings Me to My Knees ter se podala na desetdnevno raziskovanje po Balkanu. Našli so šest šivov, nenavadne organizatorje, obilico odrskih izkušenj in preživeli vdor v kombi. Ekipa tako z mnogoterimi svežimi izkušnjami širi svoj zvočni val, ki bo zatresel tudi zidove Gala hale.

WEB: http://thecanyonobserver.tumblr.com/
BANDCAMP: http://kaparecords.bandcamp.com/album/the-current-of-her-ocean-brings-me-to-my-knees
LIKE: https://www.facebook.com/pages/The-Canyon-Observer
VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=qKdGph62V6A

JOKO ONO
Čisto spontano je lani inštrumentalni del zasedbe Intimn Frizurn našel nebogljeno, veselo in jezno ter »ready to go and conquer the world« Živo. Oni so rekli, da bi igrali, ona, da bi pela. Pa so šli. Na šus! Z vso silo so se zapodili v jedrnate komade, hitre ritme, drveče kitare in kričeče vokale. Iskali so preprostost in jo odkrili v zapuščini hardcora in punka, a jo svojim izkušnjam primerno zapakirali v nedvomno natančen in neposreden glasbeni izliv, ki ga krepijo besedila v slovenskem jeziku. Lani so otvorili koncert Jella Biafre v Kinu Šiška, letos pa pretekli tudi Klubski maraton Radia Študent. Ampak to gotovo še ni, tako kot gre njihov komad: »Konec!«

LIKE: https://www.facebook.com/pages/Joko-Ono
VIDEO: http://vimeo.com/29194158

22. 12. 2011, 20h @ Gala hala
Vstopnina: 10 € z rezervacijo na http://www.galahala.com/2011/10/27/dvatisoc11-gala-hala, 13 € na dan koncerta

Nastopajoči: ŠKM banda, Werefox, Čao Portorož, Nina Bulatovix, The Canyon Observer, Joko Ono
After: Blush & Krejzer (z domačo in tujo produkcijo izdano v letu 2011)

FB dogodek: https://www.facebook.com/event.php?eid=311680052182599&ref=ts
Web: http://specialka1.blogspot.si

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.