Fotogalerija: Heavy metal noč v Ortu

pegazus (3)

Ljubljana / Orto bar
12. 11. 2011

Dirty Skunks sta ena redkih dvojic, ki v Slovenijo “uvažata” bande, ki niso prinašalci velikih denarcev, bende, s katerimi ne moreta zaslužiti kaj več kot za kruh ter občasno pivo. Vendar pa v Slovenijo prinašata kvaliteten nabor načeloma prezrte glasbe, ki se ponaša s kvaliteto in veličino svoje glasbe. Sta ena redkih organizatorjev, ki ne gledata na velike zaslužke, ampak skrbita, da Slovenci dobimo male, pri nas prevečkrat prezrte bande, ki so namenjeni le peščici poslušalcev. Pač, Slovenci smo postali znani tudi po tem, da nam je težko odšteti fičnike za koncerte, raje ga vržemo v zrak za kofetkanje in galone piva. Slovenska glasbena kultura in izobraževanje v glasbi je pač pojem, ki dosega le redke posameznike pri nas. Iti na koncert samo zato, ker nas zanima nekaj novega in nepoznanega je pri nas v večini le žalostna bajka. Tako je bilo prezrtih že kar nekaj glasbenih poslastic, ki sta jih pripeljala, in samo upamo, da bo prihodnost kaj drugačna – a njun nabor ostaja, vsak mesec so najavljeni novi bendi, ki bodo spustili svojo dušo na odru, kdo pa bo stal pod odrom, ostaja skrivnost in izziv.

A sobotna noč je bila vendarle drugačna. Nenazadnje tudi zaradi same izbire glasbene zvrsti. Heavy metal je pri nas še kako živ in Orto je bil lepo zapolnjen, glave so se majale in roke so se dvigale. Za to so poskrbeli Kamničani Use Less in avstralski prvaki težkometalskih zvokov Pegazus. Ko so Use Less prvič stopili pred slovensko publiko, je bilo prvo vprašanje, zakaj to ime – tipično, Slovenci se pač vtaknemo v to, za kar mislimo da lahko modrujemo, sama glasba je v drugem planu. S številno podporo svojih kolegov in oboževalcev so suvereno, do pike zagovarjali svoj heavy metal nastop.

Pegazus ima zagotovo za seboj burno zgodovino, menjava članov, nedelovanje benda in ponovna oživitev. A vendar so ostali zvrsti svojim koreninam heavy metala, težka glasba, dolgi lasje, usnje in pravi prepoteni moški. Kakšno olajšanje je videti, ko je za mikrofonom dedec in ne neka poženščena verzija Twiggy. To ni indie. To je metal! Glasba testosterona, težkih kitar in švicanja. Ko človek znova pride v stik s svojim neandertalcem v sebi. Uspešen večer, tako za Dihurčka, nastopajoče in predvsem poslušalce.

Foto: Branka Resnik

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: ,