Captain Fantastic končno tudi v Sloveniji

2011_11_11_09_elton_john_foto_Bojan

Ljubljana / Stožice
11. 11. 2011

Trideset izdanih albumov (raznih kompilacij, duetov na platah drugih izvajalcev raje ne štejemo), prodanih v 250 milijonih izvodov, več kot 3000 koncertov, številne glasbene nagrade, od gramijev do oskarja, ter razne titule od famoznega naziva sir do imenovanja za najuspejšnješega moškega soloizvajalca vseh časov s strani Billboarda. Vse to in še mnogo več je Elton John. Po več kot 40-letih glasbene kariere in večkratnih koncertnih obiskih vseh koncev sveta se je v petek – končno – ustavil tudi v Sloveniji.

Z navajanjem številk in priznanj ne izvemo bistvenega o Eltonu Johnu, zato je potrebno obiskati kakšnega izmed njegovih koncertov. Eltonu številni nastopi, čeprav si prav po industrijsko sledijo kot po tekočem traku (zadnja turneja od izida albuma z uspešnicami, ki so zasedle prva mesta lestvic, Rocket Man: Number One, traja z nekaj razmiki že vse od leta 2007), ne predstavljajo obveze ali povečevanje dediščine sina Zachary-ja, temveč po vseh teh letih še vedno neizmerno zabavo, ki v povprečju traja dve ure in pol (v Ljubljani je trajala še nekoliko dalj, skoraj tri ure) in ob opazovanju katere se zdi, da se z starimi bendovskimi kolegi ter bekvokalistkami sami najbolje zabavajo (na vsem koncertu noben obiskovalec ni migal z zadnjo platjo tako intenzivno in, kot je bilo videti, povsem za lastno zabavo kot štiri bekvokalistke pri The Bitch Is Back). Publika se pač menja iz ene koncertne dvorane v drugo. Nekje so obiskovalci bolj živahni, drugje bolj umirjeni (v Ljubljani delno tudi zaradi sedišč v parterju), nekje se razživijo ob starih hitih, drugje – kot se je zgodilo pri nas – jih v malo bolj živahno stanje popeljejo odlični komadi z zadnjega albuma, The Union, predvsem Hey Ahab in Monkey Suit.

Koncert sta s čelistično izvedbo Jacksonove Smooth Criminal otvorila slovensko hrvaški duet 2Cellos. Za vélika glasbena imena je značilno podpiranje mladih nadarjenih glasbenikov, a vseeno le redki dobijo priložnost igranja na turneji skupaj z imeni, kot je Elton John. Na številnih tekmovanjih nagrajeni Luka Šulić in Stjepan Hauser si to priložnost nedvomno zaslužita, saj sta ustvarila odlične priredbe (in olepšave) svetovnih hitov (U2-jeva With or Without You je v njuni izvedbi, brez glasovne interpretacije, mnogo bolj prepričljiva), ki jih lahko poslušate tudi na njunem nedavno izdanem CD-ju. Za fanta je bil petkov večer še toliko bolj poseben, ker sta igrala na domačem terenu, nacionalno ponosno občinstvo je Mariborčana Luko, pri Eltonovim predstavljanjem benda, nagradilo z bučnim aplavzom.

Elton je v skoraj tri ure trajajočem koncerti odigral številne uspešnice od začetnih Saturday Night’s Alright (For Fighting), I’m Still Standing in Levon – pri katerih so tonski mojstri še lovili boljši zvok – do Holiday Inn, Tiny Dancer, Philadelphia Freedom, Goodbye Yellow Brick Road, Candle In The Wind (v originalni različici), Sacrifice, Sad Songs (Say So Much), Something About The Way You Look Tonight, Sorry Seems To Be The Hardest Word, Don’t Let The Sun Go Down On Me. Med skupno 27-timi odpetimi skladbami (dve izmed njih v bisu Your Song in Circle of Life/Can you feel the love tonight) je izstopala četrtna urna improvizacijska izvedba Madman Across The Water, ki je spominjala na Eltona v 70-letih. Koncert se je razživel do prave mere tik pred koncem, ko so nekateri obiskovalci v parterju (ki je bil za razliko od zgornjih tribun zaradi dražjih kart najbolj prazen) pri Are You Ready For Love pritekli pred sam oder, čemur so takoj sledili še drugi. The Bitch Is Back in zadnja v rednem delu Crocodile Rock sta bili tako izvedeni s poplesavanjem pod odrom in nepogrešljivimi akrobacijami Eltona na klavirju. Zvokovna plat koncerta je bila mnogo boljša kot na kakšnem izmed preteklih koncertov, a žal se bo očitno potrebno sprijazniti, da zvok v dvorani Stožice ne bo nikoli odličen in se bo na občasno hreščanje (in morebitne druge zvokovne motnje) med koncerti potrebno navaditi.

Elton je koncert izvedel na svojem običajnem nivoju. Pevec in pianist polni dvorane že mnogo let zaradi svoje odličnosti (pa tudi vrhunskosti sodelavca tekstopisca Bernija Taupina oz. rjavega umazanega kavboja), ljubezni do glasbe in spoštovanja do publike, ki si za pošteno plačano karto zasluži vrhunsko odigran in ustrezno dolg koncert (nekaj srečnežev je tokrat domov odšlo tudi z njegovim podpisom). Nerazrodano dvorano Stožice, ki je gostila 8000 obiskovalcev, lahko tako pripišemo le dražjim kartam v parterju (ki bi bil lahko namenjen tudi le stojiščem, posledično bi pač zaprli celotno ali le del zgodnje tribune) in slabši medijski promociji. Za vse, ki ste zamudili enega izmed vrhuncev letošnje koncertne sezone v Sloveniji … Elton se bo v naši soseščini nedvomno ponovno ustavil že v bližnji prihodnosti.

Tekst: Polona Černič
Foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: ,