Brinino pripovedništvo v Kinu Šiška

Brina, Kino Šiška, 3. november 2011, foto: Mankica Kranjec

Ljubljana / Kino Šiška
3.11.2011
Vstopnina: 15,20 € (s popustom) / 19 €

Čeprav je nastopila kot prva, je bila zasedba Brina z vokalistko Brino Vogelnik zvezda večera in razlog za mnoge obiskovalce, da so na četrtkov večer sedeli v dvorani Kina Šiške, ki bi lahko bila, glede na ponujeno, nekoliko bolj polna. Brina se je v naša ušesa zapisala kot odlična pripovedovalka glasbenih zgodb. Najbolj poznana je najbrž njena skladba Poljanska balada (da, tista, ki govori o kuzlici) s plošče Pasje legende izdane pred petimi leti. Ravno ta plošča pa je Brino lansirala na evropske lestvice in ji prinesla koncerte po Ameriki, Kanadi, Španiji … Zasedba je del naše močne etno scene, kjer ljudske pesmi velikokrat dobivajo nove, modernejše plašče. Na Slečeni koži, zgoščenki katere promocija se je zgodila v Šiški, pa med devetimi posnetimi najdemo tudi nekaj avtorskih skladb.

Brina je razvila svoj stil, veliko teatralnega je v njenem nastopu. Pevka Brina je razvila svoje izražanje, fraziranje, njena barva vokala te kar ponese in odnese v svet ljudi, katerih zgodbe velikokrat pripoveduje. Zaobjema bistvo ljudskega, ki je pripovedovanje zgodb. Njihove skladbe sledijo načelu dramatskega trikotnika, imajo uvod, dosežejo vrh in razplet. Temu sledi Brinino pevsko pripovedovanje in tudi odlična zasedba petih glasbenikov, ko instrumenti pripovedujejo isto zgdbo, a na svoj način. Tudi če ne bi razumeli slovenščine, bi sodeč bo Brininem izražanju doumeli temačnost, veselje…in razbrali okvir zgodbe. Brina se zdi otroško naivna, iskrena, na trenutke tudi melanholična. A ima eno »nevarnost.« Brinin glas je namreč zelo specifičen, glasovno fraziranje je »značilno,« njen prepoznavni znak in to bi lahko sčasoma pripeljalo do že slišanega in pozornost lahko popusti. A na srečo so v zasedbi odlični glasbeniki Jelena Ždrale (violina, viola), Luka Ropret (kitara), Nino de Gleria (baskitara), Blaž Celarec (tolkala), ki znajo to »nevarnost« hitro razbiti s svojimi igrivimi glasbenimi vložki. V kinu Šiška je sicer manjkal Drago Ivanuša (harmonika), ki je zaradi bolezni koncert poslušal preko telefona.

Za slovensko etno zsedbo pa je sledila še poljska Warsaw Village Band, ki je razredčenemu občinstvu pripeljala utrip modernizirane poljske narodne glasbe, ki nam je v slovanskih koreninah v marsičem zelo blizu in podobna. Nekoliko žalostno je bilo, da se je dvorana precej izpraznila po nastopu Brine in občinstvo ni sprejelo nečesa novega, manj poznanega, kar so dobili v paketu za ceno ene vstopnice. A šesterice, ki je prvič gostovala v Sloveniji, to ni zmotilo v njihovem muziciranju in občinstvo so najbolj razvneli in prebudili z bolj hitrimi in z basovsko linijo močnimi plesnimi skladbami. Oba koncerta sta se odvila v sklopu mednarodnega festivala Druga Godba 27+.

Tekst: Katarina Trstenjak
Foto: Mankica Kranjec / Kino Šiška

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: