Različni izvajalci – Klubski maraton 2011

Različni izvajalci - Klubski maraton 2011

Različni izvajalci – Klubski maraton 2011

Pred dobrim letom sem v recenziji kompilacije Klubski maraton 2010 v uvodu zapisal sledeče:
»Maratonci Radia Študent tečejo deseti krog. Klubski maraton nam že deseto leto zapored ponuja izbor domačih neuveljavljenih izvajalcev, ki ustvarjajo pod pragom občega glasbenega zaznavanja. V teh desetih letih se je na slovenskih klubskih odrih od Murske Sobote do Kopra zamenjalo veliko skupin: nekatere so postale stalnica našega alternativnega dogajanja (npr. Štefan Kovač Marko banda, Nikki Louder in New Wave Syria), nekatere so na žalost poniknile (npr. Ruins Matador in Kleemar), nekaterim pa je uspelo pridobiti širši krog poslušalcev (npr. Melodrom).«
Še vedno sem istega mnenja, še vedno velja isto – le tiste desetke v glavi zamenjajte z enajstkami. Radio Študent je uveljavljena institucija alternativnih tokov, ki preko mreže mladinskih klubov in s socialističnim reklom »Alternativa za vse, alternativa v vsako vas«, skrbi, da ljubitelji slovenske glasbe na odrih ne gledamo vedno tistih istih pet skupin. Tudi letos šest skupin že od 16. septembra koncertira po Sloveniji, veliki finale pa se bo zgodil 4. novembra v Menzi pri koritu v Ljubljani. Izbor je pisan, in kot vedno, tudi žanrsko raznovrsten. Kako pa novince razvrstiti, oceniti, opredeliti ali jim celo napovedati prihodnost, ne da bi padli v pasti tipa »alter je, dobro je« ali »mladi so, naši so, dobri so«? Kriterijev je več, recimo originalnost, samosvojost, čeprav imam občutek, da gre v zadnjih letih le še za teoretična pojma. Vse spominja na nekaj drugega, in z referenčnimi točkami hitro pridemo do Beatlov, Stonesov, Velvetov in še koga. Kaj pa namen, cilj, prevetritev žanra ali celo zvestoba in poklon določenemu »predalčku«? Gremo po vrsti.
Skupini Joko Ono in Hoax Program udarita neposredno in prvinsko. Ostajata zvesti punk/hard core koreninam iz sedemdesetih in osemdesetih. Kitare režejo, bobni tresejo, besedila pa opozarjajo na hierarhična neskladja in družbene absurde. Predvidljivo in z veliko deja vuji, a s plusom za verodostojno naslanjanje na izvore. Glas čedalje bolj izgubljenega urbanega človeka kanalizirajo Dabazadžaba!, ki se ekspresivno naslanjajo na hip-hop kulturo, a jo na nekaterih ključnih točkah razširjajo; recimo s podlagami, v katerih tresoči nizkotonci kličejo londonska predmestja, zlobna brbotanja pa kukajo čez ustaljene hip-hoperske prijeme. Bolj običajna so besedila, ki se dotikajo vsakdana preprostega človeka, vpetega v neusmiljene mehanizme družbenih struktur, a so posredovana z drajvom, zavzetostjo in pogledom naprej, ki manjka marsikateremu reperčku. Svet okoli nas je že dovolj porušen, zato v pričujočih dveh komadih ni niti prostora za trkanje po prsih in duvanje. Kul, to tako ali tako spada med hip-hoperske atavizme, ki nočejo in nočejo izginiti s scene. Potencial! Ludovik Material stavijo na trde elektronske beate in razigrano pevko, a smo zaenkrat šele na začetku »seksi zveneče angažirane glasbe«. Papir prenese vse, tudi konceptualne prebliske in nastavke (glej opis v priloženi knjižici), a kar šteje, je tisto, kar leti iz zvočnikov – in zaenkrat iz zvočnikov mlatijo le tanki beati iz konzerve in pevka, ki bi mogoče za bolj potentno razlivanje libida po elektro-punkerskih vezjih morala pokukati pri zgodnji Peaches. Oblačno in sivo – podobno kot Karmakoma, duet, ki ima sicer vse prave sestavine (spoj elektronskega in živega ter nagnjenje do katarzičnih izbruhov), a je vse skupaj zaenkrat še preveč nezapomnljivo. Kam gremo, kako gremo? Šele po branju priložene knjižice je bilo jasno, da so Walter Flego kvartet, in ne geekovski one man band nadebudnega softverskega brkljalca. Tole malce plosko elektronsko procesiranje in drnckanje, med katerima se vijejo kitara, glas in bobni, je spontano in igrivo, a tudi dovolj sodobno, da bo treba ostati pozoren. Glasba potrebuje več prostora za dihanje, predvsem pa občutek, da za njo stojijo štiri osebe. I will keep a close watch on this heart of mine.
Torej: stotaka na Dabazadžaba!, petdesetaka pa na Walterja Flega. Vse skupine pa do 4. novembra nujno ujeti nekje na odru.
Poslušaj!

Klubski Maraton 2011 by Klubski Maraton

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.