Gala hala Gore grind – Dickless Tracy, Cephalic Carnage, Exhumed

Gala hala Gore grind - Dickless Tracy, Cephalic Carnage, Exhumed

Gala hala Gore grind – Dickless Tracy, Cephalic Carnage, Exhumed

Ljubljana / AKC Metelkova mesto / Gala hala
18. 10. 2011

Ta torek zvečer so se v Gala hali na Metelkovi zbrali ljubitelji grinda. Če smo natančnejši gore grinda. Da smo ta večer prišli na svoj račun, so poskrbeli Dickless Tracy, Cephalic Carnage in Exhumed. Veselili smo se globokih grovlov, visokih screamov, distorziranih kitar in deathmetalovskih bobnov.

Nastop so točno ob napovedani uri začeli brežiški death metal-grinderji Dickless Tracy. Čeprav še publika ni bila polnoštevilčna, je v dvorani začelo postajati toplo. Mnogi so skupino že poznali in so vedeli, kaj pričakovati. Kot se sami označujejo, so old school grinding death metal band in s to glasbo so zadeli moj okus. Sam nastop je bil odličen. Čeprav imajo novega kitarista, se to ni opazilo na kakovosti izvedbe, saj se je slišalo, da je že docela uigran. Tomijev vokal je sposoben lepih grovlov in to je na koncertu tudi dokazal. Kitarsko igranje je bilo zelo dobro povezano in „in sync“. K temu prištejmo še dobre bobne in nekaj solažic za dobro mero. Vrhunec njihovega nastopa pa je zame bil defenitivno Dark Waters z njihovega zadnjega albuma. Lepa uvertura v večer, ki se je po krajši pavzi nadaljeval s Cephalic Carnage.

Cephalic Carnage so imeli najbolj razigran nastop. Fantje so se pogosto norčevali in pokazali bistvo njihove hydrogrind glasbe – trava in zabava. Zvezda odra je bil brez dvoma basist Jawsh Mullen. Po odhodu 2006 je spet pri skupini (tokrat s krajšimi lasmi). Nastop je poživil z občasnim komentarjem: „Suicide Silence“ ali „Cranberry sauce“. Med koncertom je še potekala kratka avkcija džointa, ki je dosegla ceno 50 Eur. Težko se je bilo tudi vzdržati smeha, ko so si nadeli maske z death metalovsko poslikavo in si je Lenzig oblekel svojo Kiss majico. Češnjica na smetani te oprave pa je bil križ narejen iz plastičnih vilic. Glasbena stran koncerta je bila prav tako dobra kot stageshow. Posebej pohvaliti gre igranje bobnarja. Glasba je bila kitarsko odlično odigrana (Warbots A.M.) in vokalsko suvereno izpeljana. Pri komadu Kill for Weed so se mi še posebej priljubili growli in screami skupine. Hitro so pridobili publiko in poskrbeli za super vzdušje med njo (dobesedno) tudi po koncu njihovega koncerta.

Tako so se na odru pojavili headlineri večera – Exhumed. Po večletni pavzi so se vrnili na oder in na nas spustili močno dozo gore grinda. Kmalu bodo praznovali 20-letnico svojega obstoja in pozna se, da imajo za sabo dolgo ustvarjalno pot. Kljub 5-letni pavzi in spremembam lineupa so tehnično izpiljeni in dobro uigrani. Mogoče bi lahko pričakoval več krvi in mesa na odru, ampak fantje so to sliko prenesli v naše možgane s svojo glasbo. Skupina je predstavila kar nekaj starih komadov, ampak tudi mnogo novega z albuma All Guts, No Glory. Nastop so na trenutek prekinili Cephalic Carnage v svojih maskah, saj je en član skupine praznoval rojstni dan (nisem ujel kateri) in so mu morali odpeti en happy birthday. Odigrali so po pričakovanjih fantastično. Trenutna zasedba se je dobro obnesla in tako smo uživali v odpuljenem bobnanju Mikea Hamiltona (Deeds of Flesh) in basiranju Roba Babcocka (Gravehill). Screami Matta Harveya so bili močni in preprosto brutalni. Iz kitar smo slišali vse od izpiljenih solojev do še posebej preprostega in močnega nažiganja. Od komadov se je še najbolj vtisnil v spomin No Guts, No Glory, ki je pokazal, da se nakup nove plošče splača. Nepozabna pa sta bila seveda tudi Limb From Limb in Necromaniac. Fantastičen koncert, ki je proti koncu izmučeni in pijani množici izvabil zadnje energijske sokove za mošanje in headbanging.

Dogodek je bil eden najboljših letos. Skupine so z nastopi poskrbele, da smo se odlično počutili in uživali večer. Sam sem zaradi tega tudi lažje oprostil tonskemu mojstru, ki je malce preveč utišal base in pretiraval z glasnostjo pri Exhumed. Tako sem s piskanjem v ušesih, a nasmejanim obrazom lahko zaspal.

Miha Mele

Povezani članki: