20 let skomin zadovoljenih v Tistem dnevu v tednu

big_foot_mama (1)

Ljubljana / Cvetličarna
20. 10. 2011

Da so Big Foot mama slovenski rock velikani, nikomur ni potrebno posebej poudarjati. Pevec Grega Skočir, basist Alen Steržaj, bobnar Jože Habula ter kitarista Daniel Gregorič in Zoran Čalić so na četrtkovem koncertu v Cvetličarni to znova dokazali.
Koncert ni bil praznovanje v čast izida filma o skupini Tist’ dan v tednu na DVD-ju, pač pa občuten večer rock’n’rolla, takšnega, ki zadovolji vse človekove potrebe po, tudi po Ne nisem več sam. Tokrat smo lahko bili predrzni, brez zadržkov, nasmejani, sproščeni in nagajivi. Takrat, ko si želim, da bi se dan končal v posebnem čutenju – takrat se naslonim na ograjo balkona in samo poslušam. Občutki trajajo do jutra. Dvajset let že Big Foot mama hodi po skupni poti, ki je bila čista, bila je lepa in včasih bodeča. A vsekakor je uspešna, kajti njihova glasba pritegne obiskovalce vseh starosti. In to jih dela velike. Spremljam jih od njihovih glasbenih začetkov. Včasih sem vozila otroka na njihove koncerte, danes mene vozi odrasel otrok na njihov koncert. Neprecenljivo. Sedaj imava vsaka svoje navade, a koncert Big Foot mame je tisto, kar bo ostalo najino za večno. Kot Big Foot mama, ki je s tem koncertom posejala seme svoje nadaljnje prihodnosti.

Mislim, da Big Foot Mama še nikoli niso igrali v Cvetličarni, čeprav sem se po začetnih pesmih vprašala: Zakaj so čakali tako dolgo? Cvetličarna jim prija kot čebeli med. Nekateri bodo vedno zmagali. V besedilih in glasbi. Brez kakšnega velikega naprezanja.

Črn tulipan je bil uvod v poseben, srčen večer. Njihov, lahko rečem najpopularnejši komad, je stresel dvorano že takoj na začetku, sledila je udarna skladba Krila in med poslušalce se je naselila energija, ki je vlekla v nebo. Tudi moje misli so že na začetku raztrgale varne pristane. Občinstvo je čutilo, pelo, skakalo in se zlivalo v temo. Big Foot Mama so nas vrteli okoli mezinca. Mavrično. Celi dve uri. Brez zadržkov. Uspešnice so se vrstile kot po tekočem traku. Oklep, Mala nimfomanka, Umazan dež, Kva se dogaja, Rola se …, Garbage (hip hop med nogami), Neki sladkega, Vrn’ se k men, Led s severa, Nisem več s tabo, Sam’ prjatla, Zadnji poraz… Morala sem podoživeti detajle vseh teh dvajsetih let. Big Foot mamo sem doživela v novi, intenzivnejši luči. Še vedno pa zvenijo odlično. Skočirjevi besedni vložki so podirali nevidne stene. "Brez vseh zadržkov, brez vseh stvari, odpnite si gumbe in razmišljajte samo o lepih stvareh. Brez vseh zadržkov, morda tudi o tebi," je bila samo ena izmed cvetk iz pevčevih ust tega večera. S pesmima Pomlad in Neki sladkega so se fantje poklonili tudi spominu na pokojnega Lojzeta Slaka, za kar so poželi bučen aplavz. Zavestno sem se ob tem izognila samokontroli, ki je padla ob učinkovitih medklicih frontmana skupine. Vse to je bil le blagoslov na celotno dogajanje. Gostovanje Lovra Ravbarja iz Leeloojamais je bilo nekaj posebnega. Njegov saksofon je dodal prav posebni pečat skladbi Še mal’ bolj dol. Po nekoliko slabši začetni jakosti se je popolnoma uigral do prvega večjega vrhunca večera, skladbe Lovro.

Big Foot Mama so po dvajsetih letih v odlični formi. Za njih definitivno velja, da so kot staro vino. Četrtkov večer pa je nakazal še eno novo smer – vrnitev neposrednega in dobrega starega rock’n’rolla. Publika ga potrebuje in sprejema. In Big Foot mama se tega zavedajo. Njihova strast do rock’n’rola zakrije manjše napake, ki se dogajajo tudi največjim. Njihov uporniški duh je zaznati v izvajanju komadov. Strastna energija, ki jo izžarevajo, se je selila med ljudi. »Svet je lepši brez meja in nima veze, če so veze, člov’k je rojen, da izziva in z moralo se igra.«

Za dobro pesem moraš biti od časa do časa pijan. Morda celo popolnoma izgubljen. Ali prevaran do konca. Žalosten. Izžet. Za dobre pesmi si je potrebno vzeti nekaj več kot pa samo – kanček dovoljenega časa. Zato naj Big Foot mami pri nastajanju novega albuma vzame noči in jutra. Naj se prebujajo na mrtvo utrujeni. Pomečkani. Lahko tudi zlagani in ne preveč resnični. Ko jih bo najbolj zeblo, morajo iskati objem. Objem publike naj jim pove vse. Preživite nadaljnjih 20 let z nami. In nikoli vam ne bomo dovolili reči Matr je mr’z. Naj se čim prej rodijo novi komadi. Vsi jih potrebujemo. Nove svetove. Nekaj, zaradi česar gremo ponovno med ljudi. Hvala vam Big Foot mama, za tisti četrtkov dan v tednu. In naj se slišijo še Skočirjeve besede po koncertu: "Imejte se lepo, uživajte, poslušajte tiste, ki so pametnejši, in ne delajte neumnosti, kakršne delajo vsi drugi."

Tekst: Darja Delavec
Foto: Daša Delavec

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.