Red Five Point Star na ameriški turneji

foto: Matjaž Jaušovec

foto: Matjaž Jaušovec

Pred približno letom in pol smo zapisali, da so slovenski skankerji Red Five Point Star na pragu svetovne turneje 2010/2011. Po izjemni Južnoafriški turneji so se odpravili na obsežno evropsko turnejo, na kateri so spremljali eno najvplivnejših ska zasedb na svetu – američane The Toasters, sedaj pa je pred vrati prva ameriška turneja, ki bo pospremila izid nove plošče Worst Case Scenario v ZDA.

The Toasters vse od leta 1981 poganja frontman Robert „Bucket“ Hingley, ki je leta 1983 ustanovil tudi eno najvplivnejših ska založb – Moon Ska Records, ki je do začetka 90ih zrasla v prominentno založbo, na kateri so svoja dela objavljali poleg The Toasters še New York Ska Jazz Ensemble, The Slackers, Hepcat, The Scofflaws, Mustard Plug in mnogi drugi. Založba je z izdajami kompilacij skrbela tudi za promocijo ostalih zasedb, kot so Less Than Jake ali Allstonians, na nekaterih kompilacijah Moon Ska Records pa so izšli celo prvi posnetki zasedbe No Doubt. Zaradi vpada prodaje cd plošč je Moon Ska Records leta 2000 zaprla svoja vrata, Bucket pa je leta 2003 ustanovi novo znamko, Megalith Records, ki je nasledila poslanstvo Moon Ska Records in danes skrbi za izdaje The Toasters, New York Ska Jazz Ensemble, Victor Rice, Eastern Standard Time, Mr. T Bone, Bomb Town, Westbound Train, Rotterdam Ska Jazz Foundation in drugih.

Če se vrnemo na izhodišče, so konstantne mednarodne turneje Red Five Point Star vzbudile pozornost lastnika založbe Megalith Records, ki jih je povabil na testno evropsko turnejo z The Toasters, kjer je lahko Red Five Point Star opazoval na približno 20 koncertih. Že po nekaj koncertih je Bucket prišel do zaključka, da so RFPS zasedba z ogromnim potencialom, ki bi se poleg evropskega lahko odlično znašla tudi na zahtevnem ameriškem trgu, saj ga spominjajo na Cherry Poppin’ Daddies, vendar s svojo unikatno mešanico ponujajo še mnogo več. Bucket je RFPS za dosedanji izdaji (In Color, KAPA Records 2005 in Stepping Out, KAPA Records 2007) ponudil digtalno distribucijo po vsem svetu ter izdajo nasledjega albuma pri založbi Megalith Records v ZDA.

Bucket je svoje navdušenje nad izvedbami RFPS pripeljal tako daleč, da je zasedbi ponudil celo sodelovanje z imenom The Toasters. Celotna zasedba RFPS je letos poleti zvadila material The Toasters, s katerim so poleg Bucketa na kitari in vokalu ter nepogrešljivim saksofonistom Neilom Johnsonom stopili na odre treh festivalov kot člani zasedbe The Toasters. Premierni nastop omenjenega sodelovanja se je zgodil na festivalu Punk Rock Holiday v Tolminu, kjer je izvedba med drugim navdušila celo člane zasedbe NOFX, ki so oder zasedli tik za njimi. „It’s been fun. We should do this again!“ pa je Bucket ocenil premierni nastop.

Red Five Point Star so zadnje leto pretežno namenili svoj čas snemanju svojega 3. studijskega albuma, ki bo pri založbi Megalith Records izšel 11. oktobra najprej v ZDA, izid plošče pa bo podkrepila tudi napovedana amreiška turneja, na kateri se bodo RFPS pridružili veliki ameriški turneji The Toasters ob 30. obletnici njihovega delovanja, kar je za slovensko zasedbo na ameriškem trgu velik debi.

20.10.11 Jack Rabbits, Jacksonville FL
21.10.11 Culture Room, Fort Lauderdale FL
22.10.11 The Local 662, Saint Petersburg FL
23.10.11 Double Down, Gainesville FL
24.10.11 The Social, Orlando FL
25.10.11 The Masquerade, Atlanta GA
26.10.11 The Engine Room, Tallahassee FL
27.10.11 Dragon’s Den, New Orleans LA
28.10.11 Fitzgerald’s, Houston TX
29.10.11 Korova, San Antonio TX
30.10.11 The Door, Dallas TX
31.10.11 The Conservatory, Oklahoma City OK

Povezave:
www.redfivepointstar.com  
www.myspace.com/redfivepointstar  
www.facebook.com/redfivepointstar  
www.toasters.org  
www.megalithrecords.com

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.