Napovedujemo Garage Explosion

Napovedujemo Garage Explosion

Napovedujemo Garage Explosion

Festival garažnega rokenrola Garage Explosion bo letos upihnil svojo sedmo svečko! Čeprav iz torte tokrat ne bodo skočili recimo razvpiti The Morlocks, pa se lahko pohvalimo s sedmerico žarečih svečk, ali povedano tako da bomo razumeli vsi – s programom, tekom katerega bo vsak obisk toalete za obiskovalca posebna preizkušnja. In tekom katerega bodo kadilci dihali na škrge!

Maribor / Pekarna / Gustaf, 21. oktober 2011

NASTOPAJO:

RES NULLIUS (Velenje / Slovenija)
www.myspace.com/resnullius72  

EROTIC BILJAN & HIS HERETICS (Zagreb / Hrvaška)
www.myspace.com/eroticbiljanandhisheretics  

ROUGH BLUE (Mladenovac – Beograd / Srbija )
www.myspace.com/roughblue  

GIRAFFEMEN (Braunschweig / Nemčija)
www.myspace.com/thegiraffemen  

JUNKERS5 (Pula / Hrvaška)
www.myspace.com/junkers5  

GUN SALE (Novi Sad / Srbija)
www.myspace.com/gunsale2007  

STARA ŠULA (Dolenjske Toplica / Slovenija)
http://www.myspace.com/560994978  

Po letu 2007 se na festival vračajo velenjski Res Nullius. Takrat je njihov odličen nastop zmotila in žal tudi zaključila rapsodija bojevnikov v modrem. A ne le, da pravici mora biti zadoščeno, skupina je nedavno izdala svoj peti studijski album, »Prekletih bazar.« Ta doživlja stoječe ovacije, tako med kritiki, kot tudi med poslušalstvom. Od nekdaj samosvoji, brezkompromisni in najboljši ravno tam, kjer se za eno najboljših zasedb v zgodovini, še bolj pa v sedanjosti slovenskega rokenrola, spodobi – na odru!

Pozdravljamo še ene povratnike – Erotic Biljan & his Heretics iz Zagreba so bili med nastopajočimi na prvem festivalu Garage Explosion leta 2005, njihov že najavljen povratek leta 2008 pa je zaradi posredovanja višje sile počakal vse do letos. Nič hudega, tudi oni so medtem izdali svoj drugi, album za sladokusce »H Is For Heretics« in si med drugim prislužili povabilo na »Blast off!« festival v Nottinghamu, kjer so nastopili septembra letos. Tudi »Heretiki« so seveda mojstri odrov, njihov vokalist Jura the Wildman pa se celo še bolje znajde kar pod njimi…

Rough Blue je trio iz srbskega Mladenovca, oz. Beograda, ki ne beleži pretirane medijske pozornosti, niti si s tem pretirano ne beli glave. Svojo energijo posveča umazanemu rokenrolu, grajenemu na osnovah bluesa, v njihovem živem repertoarju pa se med drugim znajde tudi kakšna klasika MC5 ali pa Dr.Feelgood. Sodelovali so na nedavno izdani vinilni plošči »Ex-Yu Rock’n’Roll Bastards.« Najraje naj bi imeli majhne, zatemnjene in okajene prostore, a tokrat v Mariboru jim sreča glede tega seveda ne bo naklonjena. Še en razlog več za – pristni blues!

Tudi nemški Giraffemen so stari znanci garažnih odrov v Mariboru – leta 2006 so nastopili na festivalu Garage Afterparty. A verjetno ste si jih bolj zapomnili po »Marietta’s Sisters,« tj. trojici deklet, ki je sestavni del vokalne veje skupine. Poleg njih še samec na vokalu ter trojica obvladačev klasičnih rokovskih instrumentov. Njihov koncertni pristop je skrajno uživaški, poleg paše za oči pa nudijo svojo interpretacijo psychobillya, punka in garažnega rocka.

Junkers5? Tole bo najlažje predstaviti, če zapišemo, da gre za še ene od znanih junakov mariborske garažne festivalske godbe – Junkers5 je sestavljen večinoma iz članov puljske zasedbe Messerschmitt, a v tej zasedbi z ženskim vokalom. Delujejo od leta 2009, posneli so ploščo in blestijo v živo – na spletu poiščite kak odlomek iz hrvaške oddaje »Garaža.« Ali pa počakajte in se pustite prepričati na festivalu!

Tudi letos bo zastopana novosadska scena, prihajajo Gun Sale. Igrajo od leta 2007 in delujejo kot neusmiljen, odlično uigran rokenrol stroj, ki ob poslušanju v spomin prikliče Rose Tattoo, Nashville Pussy in kar je podobnih. Leta 2009 so izdali album »Newborn Rock’n’Roll,« trenutno pa se pripravljajo na izdajo drugega.

Eden od vplivov skupine se glasi tudi AC/DC, a ta je še bolj povezan z naslednjo na seznamu letošnjih Garage Explosion predstavnikov – Stara šula ne prihajajo iz Melbourna, pač pa iz Dolenjskih Toplic, ki se po zastopanosti na festivalu že postavljajo ob bok Novemu Sadu, Zagrebu ali pa Pulju. Čestitke za sceno, ki je pred tem že dala Podžlejbn in Tavžntrožo, tokrat pa se vrača z nekoliko mlajšo zasedbo, v kateri strune in svoj surovi glas drgne tavžntrožin član po imenu Krt. Umazani hard rock izpod klenih slovenskih prstov, uf, že dolgo ne slišano in težko pričakovano!

Ne bo prvič. In verjetno tudi ne zadnjič. Rajanje se po prekrokani petkovi noči znova, tj. ponovno, tj. še enkrat – seli na zahod. Ilirskobistriški klub MKNŽ bo v soboto, 22. oktobra, gostil še Garage Afterparty s skupinami Rough Blue, Gun Sale in Giraffemen, s ponovitvijo v celovečerni koncertni izvedbi!

Informacije o festivalu:
[email protected]  
http://www.facebook.com/garage.explosion
http://www.myspace.com/garageexplosion  
http://garage.blog.hr  

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.