Izštekali se bodo We Can’t Sleep At Night

Izštekali se bodo We Can't Sleep At Night

Izštekali se bodo We Can’t Sleep At Night

We Can’t Sleep at Night, nesporni zasavski prvaki v rockovskem razredu indie, bodo v petek 23. 9. 2011 nastopili v oddaji Izštekani na Valu 202. Skupina, ki je nabirala izkušnje tudi na tujih odrih, je na domačem terenu prizorišče delila z nekaterimi največjimi svetovnimi imeni svoje zvrsti, kot so MGMT, New Young Pony Club in Interpol. Za Izštekane obljubljajo temeljito prearanžirane skladbe.

Začeli so leta 2004 v domačem kraju. Pravzaprav v dveh, v Trbovljah in v Kisovcu. Nedolgo zatem je študij večino odpeljal v Ljubljano, enega pa v Maribor. A Zasavje je ostalo njihova baza. Baza, iz katere izvajajo svoje zvočne napade na ušesa nič hudega slutečih poslušalcev, ki bi od trojice simpatičnih, ma kaj sipatičnih, prav luštkanih fantov pričakovali nekaj dosti bolj milozvočnega…

No, pa ne razumite narobe. Muzika We Can’t Sleep At Night ni sila hrupna ali neposlušljiva. Daleč od tega. V iskanju pravega imena zanjo tudi sami ne pomišljajo ob besedi pop. No, morda je boljša tista, ki jo najdemo na njihovem myspacu: powerpop. Indie je tudi kar v redu, je dovolj nevtralna oznaka, da lahko podnjo stlačiš marsikaj. Nedvomno pripadajo novemu novemu valu ali post post punku, torej krogu skupin, ki je pred desetletjem potegnil na plano rockovsko pestrost in inovativnost prve polovice osemdesetih let ter na tem zgradil novi množični kitarski izraz tretjega tisočletja. A v vsem tem čisto ustreznem kontekstu so We Can’t Sleep At Night še vedno posebni. Iz sijajno dopadljivih kitar na ritmu, ki je razpet med punk in disco, (kombinacija, ki nekaterim zagotavlja prva mesta na svetovnih lestvicah), že v naslednjem trenutku zdivjajo v nepredvidljiv, čudno neartikuliran odklop. Vskoči skoraj surferska kitara, tempo naraste, glas vreščeče podaja besedila, ki so bolj podobna visoko nabitim parolam kot kaki čustveni liriki, hrup pa izda njihove prave, punkerske korenine. A izkaže se, da vsak tak preval po prvem presenečenju več kot paše, da je prava stvar na pravem mestu. We Can’t Sleep At Night so eden najbolj neulovljivih fenomenov na slovenskem rockovskem prizorišču. In prav zaradi tega eden najbolj zanimivih. Kajti v trenutku, ko njihova glasba postane catchy, ko te začne loviti v mreže svoje lepote, te iz njih izvrže in prisili, da začneš ti loviti njo. In ta lov je lahko prav divji. Ter zabaven.

Poleg kopice demo posnetkov so izdali dva albuma: We Can’t Sleep At Night (2008 in Dej še kazga zbudte pa ga sabo vzemte (2009). Nabrali so si zavidljivo koncertno kilometrino in velikokrat pogledali onstran meja. Danes so nesporno eden vodilnih novokitarskih bendov pri nas, našli jih boste v domala vsakem koncertnem cvetoberu, ki da kaj nase. In dobri dve leti po izidu druge plošče, po obdobju, ko so si nabrali najbolj bleščeče reference, so se fantje znašli pred novim izzivom: povabilom v oddajo Izštekani na Radiu Slovenija. Ali se bodo pri tem spopadli z akustiko, je še neodgovorjeno vprašanje. Zagotovo pa kitarist in pevec Marko Lavrin, basist Gašper Vozelj, bobnar Jure Lavrin in zvočni supervizor Primož Vozelj obljubljajo temeljito prearanžiranje skladb, menjave instrumentov in znatne spremembe v zvoku. Kako bo vse skupaj zvenelo, odkrijte v petek 23. septembra 2011 ob 22.25 na frekvencah Vala 202!

RADIO SLOVENIJA, 2. program – Val 202, petek, 23.9.2011 ob 22.25

Povezave: www.wecantsleepatnight.net, www.myspace.com/wecantsleepatnight,
www.rtvslo.si/izstekani, www.facebook.com/izstekani, www.poglej.si/izstekani,
www.rtvslo.si/val202

Pogled naprej: 21. oktobra bodo Izštekani gostili podivjane kitarske kmetovalce
Crazed Farmers, ki so pravkar posneli gradivo za novo ploščo, med pripravami na
oddajo pa bijejo hud boj z akustiko, ki bo sodeč po pričevanjih očividcev zahteval
znatne žrtve…

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.