Teden dolgih las – muzikal HAIR

hair_musical (1)

Ljubljana / Križanke
22.- 25. 08. 2011 (predstavo smo si ogledali 24. 08.)
Izvedba: Bronowski Production
Med številnimi prireditvami v okviru Festivala Ljubljana je v preteklih dneh gostovala londonska produkcija muzikla Hair (Lasje). Izjemno interaktivna predstava o hipijevskem gibanju je na sredin večer dodobra napolnila Križanke. Igralci so med občinstvo delili cvetje, nasmeške in milnate mehurčke, s sklepnim delom, v katerem so na oder povabili tudi gledalce, pa so čudežno omilili ustaljeno navado: zapuščanje dvorane pred koncem predstave. Nekajminutno trpljenje v gneči na izhodu za nekatere žal odtehta najpomembnejšo nagrado za dobro izvedbo – aplavz. Kakorkoli že, so Britanci ob zaključku poželi dolg aplavz vidno zadovoljnega občinstva.
V prvem dejanju so se predstavili osrednji liki: Claude (Gary Watson), Berger (Matt Rawle), Sheila (Portia Emare), Dionne (Gloria Onitiri) in drugi. Igralka Gloria Onitiri je z izjemnim, celo po tretji zaporedni ponovitvi neokrnjenim glasom že v zasnovi režiserja Mykala Randa postavljena v ospredje (prepeva številne osrednje skladbe, kot je recimo uvodna Aquarius), vsekakor pa je tudi po izvedbi glavna zvezda predstave. Zaradi po originalni predlogi nadvse pozitivnega besedila (Geromi Ragni&James Rado) kaže izpostaviti skladbo I got Life. Drugo dejanje so zaznamovali energije polni zborovski nastopi, med katerimi sta me najbolj očarala ženska tria Black boys&White boys in seveda zaključna skladba Let the Sunshine In. Pohvala gre prav gotovo tudi mojstru zvoka (Gareth Owen), luči (David Howe), scenografiji in nenazadnje, organizatorjem Festivala Ljubljana.
Kultni muzikal 20. stoletja je z off-broadwayskim debutom 1967. leta vsebinsko povzel tedaj novo ideološko, politično in kulturno vrenje v času vrhunca vietnamske vojne, dve leti pred prvim Woodstockom, šest let po javni dostopnosti kontracepcijskih tabletk in približno dvajset let po izumu Hoffmanovega LSD/-ja, hkrati pa je na glasbeni sceni napovedal še zmeraj aktualne smernice. Čeprav je bila Galtu MacDermotu naročena rock&roll glasbena podlaga za muzikal, si je to interpretiral po svoje in ustvaril edinstveno mešanico funka, rocka, R&B, folka in drugih ritmov, s čimer je vplival na kasnejše ustvarjanje številnih znanih glasbenikov: Shirley Bassey, Barbra Streisand, Liza Minnelli, The Lemonheads in Nina Simone so le nekatera imena, med domačimi izvajalci naj izpostavim delne priredbe v albumu Smetana za frende Ali Ena a.k.a. Recycleman.
Muzikal Hair je kot že takrat priznana umetniška zvrst med prvimi opozoril na nov družbenopolitični pojav mladinskega gibanja, ki se je od prvotnega plemena hipijev razvejalo na številne subkulture. Te so neločljivo povezane s spremljajočimi glasbenimi zvrstmi, med katerimi dandanes opažamo vse večje stapljanje – to pa je tudi osrednja značilnost glasbene podlage Galta MacDermota.
Tekst: Mojca Mayr
Foto: Branka Resnik

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: