Pearl Jam na velikem platnu

Pearl Jam na velikem platnu

Pearl Jam na velikem platnu

Septembra si lahko obetamo dokumentarni film PJ20 režiserja Camerona Crowa. V središče kadrov je postavil ameriške rokerje Pearl Jam. Pred dvajsetimi leti je omenjena glasbena skupina izdala prvenec »10« in s takrat priljubljenim grunge zvokom osvojila uporniške mladostnike po svetu. Sočasno pa so se zarivali v pete glasbenim kolegom – konkretno Nirvani oziroma njihovem pevcu Kurtu Cobainu, ki je menil, da zgolj izkoriščajo nov zvok in birokratom v glasbeni industriji, ki niso bili navajeni, da glasbeniki ne želijo uporabljati vizualne predstavitve njihove glasbe. Pearl Jam so namreč zavrnili snemanje videospota, saj so poslušalcu želeli pustiti svobodo interpretiranja pesmi in na nek način protestirati proti založbam, ki so na z videospoti dodatno služile.

Album 10 je izšel leta 1991. Ob dvajseti obletnici bomo doživeli dokumentirano zgodbo o ameriški skupini, ki je preživela marsikatere sodobnike v skoraj enaki zasedbi. Leta 1990 so se v Seattlu zbrali pevec in kitarist Eddie Vedder, basskitarist Jeff Ament, kitarist in soavtor številnih besedil Stone Gossard in solokitarist Mike McCready. Leta 1998 se jim je pridružil bivši Soundgardnov bobnar Matt Cameron. Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave) je povedal: »Ameriške rock skupine razpadejo, Pearl Jam ostajajo skupaj.«

Čarovnijo v njihovi glasbi je začutil tudi režiser Cameron Crowe (Almost Famous) in jo skušal ujeti na filmski trak. Crow je svoje kritiško uho uril kot novinar pri reviji Rolling Stone. Po poročanju Daily News je v dokumentarec vključil številne neobjavljene posnetke in izjave glasbenikov, ki so skupaj s Pearl Jami vplivali na razvoj glasbe ali pa so bili deležni vpliva ene izmed najpopularnejših glasbenih skupin. Ironično, gre za skupino posameznikov, ki si nikoli ni želela zasloveti in so se dolgo bojevali z demoni, ki jih svetovna prepoznavnost pripelje v življenje zvezdnika.

Najbližje našim krajem si film lahko ogledate v Zagrebu, Osijeku ali Splitu, in sicer 20. septembra 2011.

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.