Napovedujemo Atari Teenage Riot

Napovedujemo Atari Teenage Riot

Napovedujemo Atari Teenage Riot

V soorganizaciji Channel Zero in Kino Šiška k nam prihajajo vstajeni pionirji digitalnega hardcora Atari Teenage Riot z Alec Empirejem na čelu. Odlična nova plošča »Is This Hyperreal?«, ki je po daljšem ustvarjalnem premoru izšla 20.6.2011, ter suverena odrska kondicija sta garancija za polnokrvno koncertno doživetje! V Ljubljani bodo v okviru evropske turneje nastopili v petek, 7.10. v CUK Kino Šiška.

Besede kot so inovator dandanes izrekamo prepogosto, ko pa se omenja Alec Empire, je težko povedati kaj drugega o njem. Nedvomno leta pred svojim časom nadvse angažirani glasbenik tako v zasedbi Atari Teenage Riot kot v obdobju samostojne kariere svojo kontroverzno glasbo ustvarja že dobrih 20 let.

Saj ne, da je bila plovba zadnjih dveh dekad nadvse umirjena – politični neredi in protesti na njihovih nastopih, nesoglasja članov ter tragična izguba člana Carla Craiga so igrali vihravo vlogo v pisani zgodovini Atari Teenage Riot. Nemški pionirji digital hardcore žanra so nastali pod nenavadnimi pogoji leta 1992 v še vedno razdeljenem Berlinu, ki ga je namesto zidu delila politika in nesigurna prihodnost. V času njihove največje produktivnosti so bili Alec Empire, Hanin Elias in Carl Craig odgovorni za rojstvo povsem nove ‘noise’ mantre, v kateri sta se na inovativen način združila techno in punk drža z ostro politično vnemo. Prvinski bend je bil namreč preveč radikalen v svojih stališčih in izjavah in preprosto preveč glasen in hrupen, da bi se prilegal znotraj katerega koli žanra, zato so svoj anarhistično politični aktivizem, podprt z nenavadnim hibridom industriala, metala in elektronike preprosto poimenovali „digital hardcore“, čemur je sledila še istoimenska založba. In medtem, ko je Hanin kričala o policijskem nasilju in revoluciji, so ATR odprli tudi marsikatera vrata ženskim vokalistkam, ki so jim sledile.

Po razhodu leta 2000 so obujeni ATR na veliko veselje svojih oboževalcev v lanskem letu prekinili svoj dolgoletni molk ter se vrnili z nekaj nastopi, prenovljeni zasedbi ter novim singlom ‘Activate’, s katerim se je predstavil nov član MC CX Kidtronik (Saul Williams, Nine Inch Nails). Žal se Hanin Elias v bend ni vrnila, zato pa se je mikrofona oprijela odlična Nic Endo, ki je z ATR sodelovala že koncem 90-ih let.

Težko pričakovani četrti studijski album ‘Is this Hyperreal?’, ki je meseca junija izšel za ameriško založbo Dim Mak, kritično razmišlja o sodobnih aktualnih temah kot so hladna kulturna razredna vojna, nova doba internetnega nadzora, politični zaporniki, trgovanje z belim blagom ter nenehni koruptivni pritiski raznih multi-korporacij. Je to post-cyberpunk svet na robu propada? Odgovor imajo ATR – s svojo mavrično eksplozijo nebrzdane energije, ki zahteva vso vašo pozornost, in ultimativnim protestom nad ‘Google’ ero se v kampanjo izobraževanja in ozaveščanja na glasbeno sceno vračajo še glasnejši kot kdajkoli prej. Ob vplivu na novejše generacije glasbenikov kot so MIA, Crystal Castles, Le Tigre, Sleigh Bells in Pendulum ter odličnih kritikah so zvočno prenovljeni Atari Teenage Riot več kot dobrodošla brca sodobni glasbeni industriji.

Povezave:
www.atari-teenage-riot.com
www.myspace.com/atr922000
www.facebook.com/Atari.Teenage.Riot.ACTIVATE
http://dimmakrecs.com

Video povezave:
"Activate" live video (official): www.youtube.com/watch?v=wvXEUbrPG5E
"Blood in My Eyes": http://www.youtube.com/watch?v=kKUmXrRF5B4
Fans storm stage at Fusion Festival 2010: www.youtube.com/watch?v=EX_Ok7NcuRg
Riot in 1999: www.youtube.com/watch?v=_ab7Dksqfnw

Iz tujega tiska:
1999: 60 Second Wipe Out comes out, giving, for the last time, rage and a flame of activism to people around the world. Digital hardcore band Atari Teenage Riot disbands one year later, and whilst Alec Empire, Nic Endo and Hanin Elias are still making smart noise for committed people, the world follows its turn. A calm before the storm.
2011: New decade, new rules. Recession, riots, politics, a world at war. Troubled times, uncompromising heroes, here comes Atari Teenage Riot v 3.0, with Is This Hyperreal?. The call for Revolution can begin.
(FourOhFive mag – 9/10)

Pummelling electro punk at it’s finest. A band that sounds like you always want The Prodigy to sound. (NME)

This is noise at it’s life affirming and dramatised best. (The Quietus)

Everything from electroclash to Mia bear the hallmarks of their digital hardcore sound. (The Guardian)

The album of their career. (Cat on the Wall)

ATARI TEENAGE RIOT (Berlin / Nemčija)
+ predskupina
Kino Šiška, petek, 7.10 ob 21h

Info: www.ch0.org in www.kinosiska.si
Vstopnina: 18 eur predprodaja / 14,40 eur (d-š-u) / 23 eur na dan koncerta
Predprodaja: www.eventim.si in www.kinosiska.si ter na blagajni Kina Šiška

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.