MTV je star 30 let

MTV je star 30 let

MTV je star 30 let

Točno minuto čez polnoč je 1. avgusta, davnega leta 1981, ob posnetku vzleta rakete Apollo 11 in poleta na Luno, John Lack izgovoril besede: "Ladies and gentlemen, rock and roll!" Takrat je iz svojega malega studia v New Jerseyu MTV pričel z osvajanjem svetovnega medijskega trga. Prvi videospot, ki je bil predvajan, je bila pesem skupine The Buggles, z ironičnim naslovom Video Killed A Radio Star.

Spomnimo se samo na nekatere zgodovinske dogodke, kot je na primer premierno predvajanje 15-minutnega videa Thriller, ki ga je 1983 ustvaril Michael Jackson in je veljal za prvo združevanje glasbenega videospota in filma. Leto dni kasneje je sledil danes legendarni, takrat pa kontroverzni nastop Madonne, ko je na MTV nagradah nastopila s pesmijo Like A Virgen. Pozabiti pa ne smemo niti na serijo promocijskih videov iz leta 1982, ko so takratne pop in rock zvezde vzklikale slogan I Want My MTV in pozivale mlade Američane, naj vzpodbudijo lokalne kabelske operaterje, da novi glasbeni program uvrstijo v svojo ponudbo.

Leta 1989 je nastala oddaja MTV Unplugged, kjer so nastopili tudi Bob Dylan, Eric Clapton, Pearl Jam, Nirvana, LL Cool J, Tony Bennet, Alanis Morissette in drugi. Leta 1993 je na ekrane prišel legendarni šov Beavis and Butt-Head, septembra 1998 pa je program spremenila oddaja TRL.

In le kako bi brez oddaj kot so Jackass, MTV Cribs, Pimp My Ride, Punk’d, Top 10 @ 10 in drugih. Po letu 2006 so sledile serije kot so The Hills, Laguna Beach, 16 & Pregnant, Jersey Shore, Teen Mom in številne druge. Vsi dogodki so spremenili in še vedno spreminjajo dnevno kulturo mladih. To je zgodba, ki jo piše MTV – Zgodba mladih. Danes je MTV Networks International del mreže Viacom, vodilna televizijska mreža na svetu in vodilna blagovna znamka za mlade.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.