Moveknowledgement – Pump Down !!!

Moveknowledgement - Pump Down !!!

Moveknowledgement – Pump Down !!!

2011, Beton Records

Moveknowledgement so vsa leta, kar so bolj ali manj prisotni predvsem na domačih odrih in hi-fijih, svojo izraznost gradili na N’tokovem vokalu in Weinbergerjevi kitari, ki sta, vsaj po mojem mnenju, tista ključna elementa njihove glasbe, po katerih je skupina pravzaprav prepoznavna. Naj si je bila to mehka soul podstat, funk začinjenost ali pa temačen, težaški (a vseeno zelo oster) dub, nekako se je slišalo, da celoten bend gradi na tih dveh temeljih. Na srečo so se s kadrovskimi menjavami in zorenjem skupine tudi vloge članov postavile na enakovrednejši nivo in tako je z zadnjim (in pa, roko na srce, tudi predzadnjim) albumom bend dobil tisto pravo moč, ki brije iz vsakega člana posebej.

Če je bila na Listen to Nebukadnezar skupina zavita v temo elektro duba, se na aktualni Pump Down !!! presenetljivo odstirajo v drugačni luči, ki pa po nekaj posluhih sploh ni tako nepričakovana. Že N’tokovi solo izleti se na zadnjih izdajah nagibajo k rahlemu kiču dance glasbe devetdesetih let, kar nekako kaže na tisto nostalgično spogledljivost z zvokom izpred dobrega desetletja. Moveknowledgement tako na novi plošči posvajajo big beatovski predznak suvajočega ritma in strnjenega rifanja, čez katere rime prepoznavno lomi N’toko. Bend tako zveni kot sodobni križanec elektro rock bendov, ki so v devetdesetih izbruhnili na Otoku ter hip hop / dub predznakov, vse skupaj pa gode v sebi domačem slogu. Album Pump Down !!! na srečo ni nikakršen priklon nostalgiji izpred dobrega desetletja, saj kančke preteklosti spretno reanimira. Če bi rekel, reciklira, bi bil že žaljiv. Sicer je album je produkcijsko svetlejši in bolj “prezračen”, kar kaže na precej radikalen odmik od Nebukadnezarja, ki je s svojo zatohlostjo skoraj tvoril občutek klavstrofobije – o čem podobnem na aktualni plošči ni govora, četudi bend pri katerem od komadov postoji pri bolj darkerski podstati (36 Lakes). Popolna neobremenjenost, ki veje iz sicer dobrega albuma, na trenutke nekoliko zavozi v napol cheesy disko dele (Stop / Continue), a nikakor ne skazi pozitivnega vtisa. Moveknowledgement so namreč vedno bili skupina, ki ne stopica na mestu ter ves čas delovanja išče zasilne izhode iz nevarnega primeža ponavljanja in udobne “prepoznavnosti”. Drugačna zvočna podoba nove plošče je tako vsekakor plus, četudi vam je morda pri srcu (tako, kot meni) nekoliko bolj zatežena plat benda.

Pump Down !!! je prijeten koktejl žurerske spontanosti, napol retro kitarskega rocka in klasične dub naelektrenosti, ki v vsakem primeru izžareva samozavest in kreativno širino, ki jo ima skupina Moveknowledgement, zato si plošča vsekakor zasluži vso pozornost.

Peter Cerar

Povezani članki: