Vročica na Exitu 2011

Arcade Fire

Arcade Fire

Srbija / Novi Sad / Petrovaradinska trdnjava
7. – 10. 7. 2011

Pretekli vikend se je v Novem Sadu odvijal že 11. festival Exit, ki je bil nedavno proglašen za enega najboljših festivalov na svetu. Exit-u daje še poseben čar Petrovardinska trdnjava. Festival je kot vedno pritegnil veliko število obiskovalcev z vsega sveta, še največ pa je bilo Angležev. Letos je skupno število obiskanosti Exita preseglo 2.000.000. Na 16 odrih, razvrščenih med obzidja trdnjave, se je zvrstilo več kot 100 nastopajočih, kar v štirih dneh pomeni precejšen glasbeni zalogaj. Dodaten razlog za obisk je bilo letos tudi odlično vreme. Vsi skupaj smo večino dneva preživljali v senci, saj nas je neprestano žgalo na 40 stopinj. Zvečer, ko je bilo na vrsti festivalsko dogajanje, so se vsi prikazali iz svojih bolj ali manj hladnih zatočišč in se prepustili glasbenim užitkom. Glavni nastopajoči so bili Jamiroquai, Pulp, Arcade Fire, Editors, Portishead, Grinderman, M.I.A, Deadmau5, Underworld, Fedde Le Grand, House of Pain in še mnogi drugi.

Otvoritveni dan so zaznamovali Bad Religion, Arcade Fire, Pulp, House of Pain, Deadmau5, James Zabiela, Tiga in Magnetic Man. Na glavnem odru so daleč najbolj izstopali Arcade Fire in Pulp. Slednji so se po večletni odsotnosti vrnili na glasbene odre v velikem stilu. Njihov frontman Jarvis Cooker je pustil najboljši možen vtis in prepričal vsakega dvomljivca, da je njegov band le še en v vrsti tistih, ki ponovno nastopajo v stilu band reunion. »Ali ste videli moj ognjemet?« je bil le eden od stavkov, s katerimi je Jarvis šarmiral publiko od začetka do konca. Značilno poplesavanje in poležavanje na zvočniku med komadi kot so This is Hardcore, Babies, Disco 2000 in seveda Common People so pričarali nepozabno vzdušje. Pred njimi so nastopili Arcade Fire, ki so z odličnim nastopom dvigovali napetost pred Pulp. Alternativni »kelly family« so navdušili večtisočglavo množico. Pričakovano so zaigrali vse hite: We Used to Wait, Suburbs, Ready to Start in zaključili v stilu z Wake Up. Najbolj fascinantno je bilo menjavanje članov banda na inštrumentih. Vsi, razen pevca, so se zvrstili v različnih vlogah, igranje na bobne in harmoniko je raje prepustil ženi. To doda koncertu še dodaten čar, saj so dokazali, da so pravi glasbeniki in upravičeno navdušujejo svetovno glasbeno sceno in kritike.

Na dance areni pa so prvi večer zaznamovali Tiga, Deadmau5, James Zabiela in Joris Voorn. Tiga je bil po mnenju večine daleč najboljši, saj je s svojim setom uspel spraviti na noge napolnjen floor. Izstopala sta predvsem komada You Gonna Want Me in Shoes. Za njim je nastopil Deadmau5, ki tokrat z spremenjenim showom presenetil vse. Vizualno okrnjen brez mišje glave, ampak še vedno odličen set, je začinil tako kot samo on zna. S številnimi dubstep vložki je lomil ritme vsepovprek. Kljub temu, da je njegov originalen show še vedno boljši in je bil pričakovan s strani oboževalcev, se je tukaj odločil za nekaj povsem drugačnega. To govori tudi o pomembnosti festivala, kot je Exit, saj vsak želi dokazati, kaj zna. Za zaključek sta poskrbela James Zabiela in Joris Voorn, ki sta v zgodnjih jutranjih urah razstrelila areno. Po mnenju vseh na najboljši možen način, Zabiela z drum &bass vložki, Joris Voorn pa z trance ritmi. Popoln zaključek za popoln dan.

Drugi dan so se na odrih zvrstili Editors, M.I.A., Underworld, Carl Craig in Marco Carola. Na glavnem odru so nastopili Editors, ki so z enim boljših nastopov pokazali, zakaj so s časom postali veliko ime glavnih odrov. Hiti kot so Papillon, An End Has a Start, Munich in Smokers Outside The Hospital Door so od vseh najbolj izstopali. M.I.A. je veliko ime svetovne rap scene, vendar je njen koncert zaznamoval predvsem slab vokal, ki ni ravno navdušil. Kljub vsemu je bil nastop spektakularen in je dosegel vrhunec, ko so na oder spustili fotografe, ki so spremljali in beležili vsak njen korak.

Težko pričakovani Underworld so na povsem napolnjeni dance areni s spektakularnim nastopom pokazali, kdo je še vedno glavni na sceni. Njihov frontman je z doživetim nastopom in pokazano energijo navdušil občinstvo, ki so s številnimi aplavzi nagradili vsako njegovo potezo. Born Sleepy in številni legendarni hiti so začinili dogajanje. Underworld tako predstavljajo tudi enega vrhuncev festivala, vsaj po odzivu publike. Na areni je nato sledil show Carla Craiga, za njim pa je nastopil Marco Carola, trenutno eden vodilnih predstavnikov techna na svetu. Kot po navadi je s svojim setom prepričal marsikoga in pokazal areni, da sodi v sam vrh Dj-jevske smetane.

Na glavnem odru je bila sobota čas za najbolj težko pričakovano zvezdo festivala –Jamiroquaia. V dvournem nastopu je pred nabito polnim prizoriščem z lahkotnimi ritmi in odličnim bandom spravil na noge celotno publiko. Z zimzelenimi hiti, kot so You Give Me Something, Love Foolosophy, Little L in Feels So Good, je navdušil. Po govoricah, ki so sledile po nastopu na Vip in Music Festivalu v Zagrebu, da je že prestar in da ni več to, kar je bil, nas je prepričal v ravno nasprotno. Čisti vokal, pozitivna energija in odličen nastop. Pred njim je nastopila še britanska atrakcija Santigold, ki je navdušila predvsem britansko občinstvo, saj je pri nas razmeroma neznana. Odlične plesalke in dodelan nastop so pustile vsekakor odličen vtis.

Sobotni večer na dance areni je pripadal Fedde Le Grandu in Groove Armadi. Prvi, ki je že stalni znanec vseh večjih eventov v naši bližnji okolici, tudi tokrat ni razočaral. V dvournem setu je zvrstil številne znane komade in spravil več desettisočglavo množico v totalno evforijo. Publika ga je na koncu nagradila z več minutnim aplavzom, skratka nepozabno. Za njim je sledila še Groove Armada. Ta je nepričakovano odrolala set, ki je vseboval bore malo njihovih hit singlov. Namesto tega pristopa se je odločila za bolj inovativen pristop, pokazati kaj zna dvojec pokazati v smislu didžejanja. Njun nastop je bil sicer zelo dober, ne pa tak kot pričakovan.

Za zadnji večer so nam organizatorji na dance areni pustili presenečenje festivala, Steve-a Aokia in live nastop Digitalism. Slednji so nastopili prvi in nam v kvalitetni kombinaciji didžejanja, vokala in bobnov v živo pokazali, kaj in kdo so Digitalism. Za razliko od njihovega standardnega nastopa kot DJ set, so tukaj predstavili bolj umirjeno varianto in malce razočarali prisotne. Nastop je bil sicer odličen, a vsekakor ne najbolj primeren za na dance areno. Na katerem koli drugem odru bi bilo bolje. Za njimi je na oder stopil trenutno en največjih zabavljačev v DJ svetu, Steve Aoki. Ta je v premišljenem, energičnem nastopu in showu nadkrilil vse predhodnike. Animacija na višku!!! Ali je kdo že videl, da bi DJ stage diveal ali pa se sprehajal po mešalni mizi? Skratka Aoki je pripravil daleč najboljše presenečenje, ko se je v napihljivem čolnu zapodil v publiko in kar dobršen del odsurfal. Set je bil prav tako poln in nabit z energijo. Od pussyhousea pa do dubstepa. Predstavil je tudi številne novonastale komade s prihajajočega albuma. Za finale je nastopil tudi trenutno en najbolj hvaljenih Dj-jev na sceni Paul Kalkbrener.

Glavni oder so zadnji večer zavzeli Portishead in Grinderman. Prvi so glede na to, da smo dvomili, če je trip hop primeren za glavni oder ob večernih urah, dokazali ravno nasprotno. S popolnim vokalom in odličnim nastopom so navdušili. Publika, ki je spremljala koncert z odprtimi usti in očmi, je gromko nagradila vsak pevkin solo. Grinderman je s svojim doživetim nastopom, kot to zna le Nick Cave, prav tako navdušil in odlično zaključil nastope velikih zvezd na glavnem odru.

Velja pohvaliti tudi idejo organizatorja, da je po zaključenih nastopih velikih zvezd na glavnem odru pripeljal številne drum & bass DJ-e, ki so do jutranjih ur »razgibavali« številne oboževalce te zvrsti. Izstopali so Danny Bird, S.P.Y., Caspa, Brookers Brothers in poleg njih še odlični MC-ji.

Festival je v celoti ponudil še veliko več, od številnih tujih in domačih glasbenikov do skorajda neznanih DJ-ev, ki so istočasno nastopali še na drugih odrih. Skratka, preveč dobrega na enem mestu. Na festivalu je nastopilo tudi nekaj slovenskih skupin, med njimi najbolj izstopajo Laibach, Leeloojamais in New Wave Syria. Poleg organizacije velja pohvaliti tudi zelo vzorno publiko, ki daje prireditvi še dodaten pomen in dviga njen nivo visoko nad vsemi daleč naokoli. Exit postaja iz leta v leto vse večja kolonija ambasadorjev dobre glasbe in še večjih oboževalcev. Nič kaj »balkanska« prireditev, ki se odvija v prijetnem srbskem mestu. Nizke cene, dobra informiranost, odlična organizacija in prijazno osebje dajejo festivalu še dodatno odliko in privlačnost, ki jo prepoznajo daleč naokoli.

Exit festival, vidimo se naslednje leto, nujno!!!

Tekst in foto: Aljaž Novosel

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: