Šola kitare in glasbene virtuoznosti – Jeff Beck v Križankah

Neema

Neema

Ljubljana / Križanke
28. 06. 2011

Kaj naj napišem?Enkratno, Izjemno, Popolno …, skratka koncert glasbenega perfekcionista in po reviji Rolling Stone štirinajstega najboljšega svetovnega kitarista vseh časov, ki je občinstvu v polnih Križankah izpolnil vsa pričakovanja oziroma celo še več.

Da res je, Križanke so ponudile koncert legendarnega kitarista Geoffreya Arnolda (Jeff) Becka in njegove profesionalne spremljevalne skupine. Jeff Beck, ki je štiri dni pred ljubljanskim koncertom napolnil 67 let, velja za enega od najboljših, najvplivnejših in najbolj spoštovanih svetovnih kitaristov, ki se je slovenskemu občinstvu (vsaj v Sloveniji) predstavil prvič. Promoviral je solistični album, drugi komercialno najuspešnejši, lani izdani Emotion & Commotion, ki ga je produciral George Martin, znan po sodelovanju z The Beatles. Jeff je v zadnjih desetletjih pustil neizbrisen pečat na svetovnih glasbenih odrih. Virtuoza na kitari ljubitelji širših glasbenih žanrov poznajo po ustvarjanju v skupinah The Yardbirds, The Jeff Beck Group in Beck, Bogert & Appice, seznam njegovih sodelovanj z drugimi svetovnimi glasbeniki pa je enako impresiven kot bogata kariera. Oder in studio si je delil z Mickom Jaggerjem, Kate Bush, Lesom Paulom, Rogerjem Watersom, Steviejem Wonderjem, Cyndi Louper, Brianom Mayem, ZZ Top in mnogimi drugimi. Petkratni dobitnik nagrade grammy slovi po svojem inovativnem in čutnem igranju kitare. Razvil je svoj specifičen prepoznaven slog, v svoji dolgoletni karieri pa je bil dvakrat sprejet v Rock ‘n’ Roll Hall of Fame – prvič leta 1992 s skupino The Yardbirds in drugič leta 2009 kot solo izvajalec.

Koncert je pred skoraj praznim avditorijem Križank odprla kanadska štiričlanska skupina Neema. Odigrali so nekaj za uho kar prijetnih bolj umirjenih skladb. V skupini še najbolj izstopata kitarist in pevka, ki nas je nagovorila s kar nekaj slovenskimi stavki. Neema so ustvarili kar prijetno vzdušje pred nastopom virtuozov, med njihovim nastopom pa se je tudi avditorij vztrajno polnil z občinstvom.

Moja bojazen o slabo obiskanem koncertu svetovnega glasbenika je kaj kmalu izginila. Med občinstvom v dokaj polnih Križankah je prevladovala starejša populacija rockerjev, opazili pa smo lahko tudi starosto Dragana Buliča ter mnoge slovenske priznane glasbenike, kot so Tomaž Domicelj, Eki Alilovski, Davor Klarič, Janez Bončina-Benč, Matej Mršnik, Danijel Gregorič, Franci Zabukovec, Anže Langus-Dagi, Nino De Gleria, Tomo Jurak, Jan Plestenjak, Jani Lah, Marko Prpič, Martin Štibernik in še bi lahko našteval. Po krajšem premoru, med katerim so z odra umaknili opremo predskupine, so v temi na oder prišli virtuozi z Jeffom Beckom na čelu, sledili pa so mu basistka Rhonda Smith (sodelovala je s Princeom), bobnar Narada Michael Walden (sodeloval je z Aretho Franklin, Diano Ross, Whitney Houston …) in klaviaturist Jason Rebello (sodeluje tudi s Stingom). Koncert se je začel. Odlično ozvočenje in svetlobni efekti, ki so nas vrnili leta nazaj. Jeff Beck je uprizoril pravo učno uro kitare, spremljevalna skupina pa basa, bobnov in klaviatur. Sam koncert je bil bolj statičen, saj so se glasbeniki posvečali vrhunski izvedbi skladb in ne pompoznemu scenskemu nastopu. Kljub temu pa je njegov koncert neverjetno poslušljiv, gledljiv in zanimiv za široke množice, ne le za ljubitelje kitare in kitarskih zvokov. Odigral je dvajset skladb, spremljevalna skupina pa mu je odlično parirala. Najbolj je pritegnil njegov način igranja kitare, saj igra s prsti in ne s trzalico. Za tiste obiskovalce, ki so jim blizu zvoki iz osemdesetih, je postregel s skladbama Words zasedbe The Christians ter People Get Ready, hit, ki ga je posnel z Rodom Stewartom. Slišali smo odlično priredbo Over The Rainbow, vrhunsko verzijo A Day In The Life legendarnih Beatlesov, za konec pa še njegovo različico Puccinijeve Nessun Dorma. Virtuoz je na odru skromen in minimalističen, kar vsekakor pristaja njegovi pojavi, na drug način pa tak perfekcionist ne potrebuje drugih odrskih elementov, ki bi pozornost vizualno speljali proč od njegovih vrhunskih kitarskih čarovnij. Spremljevalna skupina obvlada svoj posel v nulo, saj vsak glasbenik vrhunsko »baranta« s svojimi instrumenti. Med koncertom je Jeff Beck vsakemu izmed njih dopustil tudi par minut soliranja. Občinstvo sta najbolj navdušila Rhonda Smith s solom na basu in Narada Michael Walden s svojim solom na bobnih.

Ob opazovanju občinstva, ki so si prišli ogledat svetovno legendo, je bilo opaziti, da so bili vsi po vrsti navdušeni, nekateri so ga spremljali z nasmeški in vzkliki navdušenja, drugi z odprtimi usti in še bolj odprtimi očmi, spet tretji pa so koncert zavzeto dokumentirali. Po dobri uri in pol koncertiranja se je koncert zaključil, bo pa nedvomno ostal v spominu vseh obiskovalcev in poznavalcev glasbe kot letošnji najboljši rockovski koncert v naši prestolnici.

Tekst: Evgen Dolenc
Foto: Miha Dolenc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.