Sezona glasbenih festivalov v polnem teku – tokrat Volt

volt001_jun2011_resize

Madžarska / Sopron
29. 6. – 2. 7. 2011

Sezona poletnih glasbenih festivalov je v polnem teku. Med madžarskimi festivali je najbolj znan gotovo budimpeštanski Sziget, starejši brat Balaton Sounda in Volta. Medtem ko smo prva dva že obiskali, smo se tokrat odpravili še na slednjega. Volt je lociran v gozdičku nad Sopronom, mestu s 50.000 prebivalci, ki leži takoj ob meji z Avstrijo, le slabo uro oddaljen od Dunaja. Štiridnevni festival poleg večernega dogajanja prek dne nudi številne delavnice, izobraževanja, predavanja ter kulturne in športne aktivnosti. Letos pa ga je še posebej zaznamovalo madžarsko prevzemanje krmila EU. Komur se dopoldne ne da preživljati na festivalskih tleh, se lahko peš ali s frekventnim festivalskim avtobusom hitro spusti v dolino. Nasploh mesto v dneh festivala diha s tem pomembnim glasbenim dogodkom. Tako na primer številne restavracije gostom festivala nudijo festivalski meni in/ali poseben popust.

Prvi in zadnji večer je minil v znamenju dveh relativno najstniških skupin, Američanov My Chemical Romance in 30 Seconds to Mars. Slednji so v nedeljo festival razprodali, kar je organizatorje tako zelo navdušilo, da so jih bookirali namesto odpovedane Amy Winehouse še na Szigetu. Med obiskovalci tega avgustovskega otoškega festivala je novo glavno ime odletelo na pretežno negativne odzive, saj naj glavni act Volta ne bi bil primeren tudi za glavni act Szigeta. S tem bi kar soglašala. Volt je usmerjen na mlajšo publiko in njej primeren je tudi line-up. In obisk. Tako se na njem tre sopronških in okoliških najstnikov in najstnic, ki jih vznemirjenje in dostopnost opojnih substanc včasih zaustavita že kar pred nastopom glavne skupine ob 23. uri. Poleg omenjenih dveh sta bila headlinerja večerov še Sum 41 in Moby, vloge ogrevalnih skupin pred njimi pa so večinoma prevzemali popularni madžarski bendi, ki jih resnici na ljubo nisva poznala.

V galeriji je nekaj utrinkov prvih treh festivalskih dni. Četrtega po vsem prepihu (veter je pihal v sunkih do 70 km/h) in nekaj plohah nisva dočakala. Festivalski vrvež in najstniško razigranost sva za dan zamenjala za objem kozmopolitanskega Dunaja, 30.000 obiskovalcev pa prepustila v roke Jaredu in ekipi …

Tekst: Tina H. Zakonjšek
Foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.