Romska veselica kot se spodobi – Mahala Rai Banda v Križankah

Šukar

Šukar

Ljubljana / Križanke
21. 7. 2011
Vstopnina: 20 / 25 €

Dobra glasba odžene vse težave, sem se prepričevala, medtem ko sem z vročino in slabostjo v želodcu hitela v ljubljanske Križanke. Tam se je zgodil romski koncert poletja. Nastopili sta slovenska zasedba Šukar in romunski mojstri Mahala Rai Banda. In veste kaj? Glasba dejansko pomaga!

Led so torej prebili člani skupine Šukar, ki so nas tokrat posebej uigrano razvajali s pesmimi, kot so: Keme merav, Maruška, Sila kale bal, O đila, Fato mori, Opa cupa ter Cigani ljubljat. Križanke sicer niso bile polne, so pa bile plesno razpoložene. Ni prav dolgo trajalo, da so prvi navdušenci vstali in zaplesali. Plesna zvezda večera je bil sicer mali plesalec, ki je tako energično in poznavalsko migal z boki, da je navdušil tako ostale gledalce, kot obe nastopajoči skupini.

Po dobri uri pa je na oder stopila ena najboljših romskih zasedb na svetu – Mahala Rai Banda (v približnem prevodu: vroča skupina iz geta). Da so malce drugačni od podobnih trubaških zasedb je jasno že po pregledu inštrumentov; standardnemu izboru trobil so dodali saksofon, milozvočna violina vodje skupine suvereno parira močni trobilski sekciji in jo vsake toliko tudi nadvlada, bobnov je dejansko za set. Če po njih tolče mojster kakršen je Dinu Marian je to prava simfonija ritma. Tehnično brezhibna, odlično uigrana in hitra kot hudič, skupina meša tradicionalne ritme s sodobnejšim prizvokom. V njeni glasbi slišite romske, balkanske, orientalske, pa španske in turške ritme. Ni, da bi bili prvi, ki bi se odločili mešati različne glasbene zvrsti, so pa eni redkih, ki to naredijo tako dobro, da na koncu ne razmišljaš o tem ali onem vplivu, ki si ga v glasbi slišal. Razmišljaš samo o značilnem Mahala zvoku. Ki zadane direktno v žilo! Ni čudno, da si njihove komade za priredbe sposojajo vsi v biznisu, od Shantela, Balkan Beat Box, do Nouvelle Vague. Vodja Aurel Ionita temu pravi original balkan beat zvok. Tudi prav. Vsaj eni, ki si zasluženo prisvajajo ta naziv. V Križankah so nanizali hit za hitom z obeh albumov Mahala Raï Banda (Mahalageasca, Red Bula, Spoitoresa, Kibori, Iest Sexi…) in Ghetto Blasters (Solo para ti, Hora Din Mahala, Kolo baro, pa priredbo skupine Kal Ding Deng Dong). Vse odigrane s kirurško preciznostjo, kar običajno ni ravno značilo za romske zasedbe. Kaj naj rečemo, kdor zna, zna! In Mahala Rai Banda obvlada! Kar se je videlo tudi na navdušenih in od plesa preznojenih obrazih obiskovalcev v Križankah, ki morda pred koncertom niso ravno natančno poznali skupine ali pa njenih pesmi. Se jim je pa verjetno marsikateri ritem zdel znan, ko so ga slišali na koncertu. Vsi gredo strašansko hitro v uho in naprej v noge, ki se začnejo samodejno premikati. Ne glede na leta, spol ali politično prepričanje. Vse kar lahko še dodamo, je, da si čim prej želimo novega albuma in novega koncerta.

Tekst: Ines Kočar
Foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.