OST – Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

OST - Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

OST – Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

2011, Walt Disney Records

Upam si trditi, da so glasbo Hansa Zimmerja zagotovo slišali vsi, ki so si v preteklih treh desetletjih pogledali kak Hollywoodski film, četudi se niso zavedali, da poslušajo prav njega. Neštetokrat nagrajeni nemški skladatelj je namreč pustil svoj edinstven pečat na glasbenih podlagah ogromnega števila izjemno uspešnih filmov – nemalokrat tako uspešnih tudi zaradi njegove glasbe, s katero je vedno uspel ujeti dogajanje na zaslonu in oboje stkati v avdio-vizualno mojstrovine kot so Gladiator, Izvor ali Levji kralj, če omenim le peščico.

V Zimmerjev obsežni opus sodi tudi delo na vse treh filmih Pirati s Karibov, tako da je bilo ob uspehu izvirne trilogije in posledično napovedanem nadaljevanju lahko vsem jasno, da se bo poleg Johnnyja Deppa v četrto vrnil tudi njegova glasba, in tako je pred nami tudi plošček s filmsko glasbo, razdeljen v dva sklopa. Prvo polovico ploščka predstavljajo instrumentalne klasične skladbe, uporabljene v filmu. Pri tem nekih večjih presenečenj ni – Zimmer z notami upodablja pomembnejše dogodke filme, pri tem pa spretno krmari med starimi in novimi liki – uporabi recimo prepoznavno glasbeno temo Jacka Sparrowa iz izvirne trilogije, vendar jo ravno prav preobrazi, da nakaže spremembe oziroma razvoj lika. Pri vpeljavi novih likov, npr. Penelope Cruz kot temperamentne Angelice, mu na pomoč priskoči akustično-kitarski dvojec Rodrigo y Gabriela in skupaj tistim, ki so si ogledali film, uspešno prikličejo v spomin ključne trenutke zgodbe, vendar nekih izrazito zapomnljivih tem vseeno ni najti. Drugi del ploščka pa je izrazito elektronsko obarvan, saj je sestavljen iz remiksov zgoraj opisanega prvega dela, kar je bil verjetno trenutni navdih kakega pogoltnega Disneyevega uradnika ob uspehu Tiestovega trance remiksa filmskega komada iz prvih Gusarjev, He’s A Pirate. Kakorkoli že, čeprav so remikse prispevali razmeroma dobro uveljavljeni DJi, npr. Adam Freeland in Photek, v elektronskem delu ploščka ravno tako ni nekih presežkov. Spajanje starodavnih gusarjev in moderne elektronike pač ne obrodi sadov tako zlahka.

Tako ljubitelji klasičnih aranžmajev kot na elektronske ritme prisegajoči bodo nad Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides verjetno ostali precej ravnodušni. Nad ploščkom bodo verjetno kaj bolj navdušeni le goreči privrženci filmske serije, še zlasti tisti, ki s kozarcem ruma gusarijo po plesiščih in osvajajo nasprotni spol s citati Jacka Sparrowa. No, pa saj je tem plošček tudi namenjen.

Daniel Sheppard

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.