Carlinhos Brown pričaral duh Brazilije sredi Ljubljane

2011_07_07_carlinhos_brown01

Ljubljana / CD / Linhartova dvorana
7. 7. 2011
Vstopnina: 27 / 30 €

Festival Obraz Brazilije je v Cankarjevem domu postregel s koncertom brazilske glasbene legende Carlinhosa Browna. Žal se je dogodek iz napovedanih Križank preselil v Linhartovo dvorano, a strah, da bomo morali energičnega pevca spremljati v sedečem položaju, je bil odveč. Carlinhosovo povabilo na ples je – verjetno tudi zaradi velikega števila nesramežljivih tujih obiskovalcev – naletelo na plodna tla in po treh pesmih je plesala cela dvorana.

Carllinhos Brown nam je predstavil svojo vizijo brazilske glasbe. Prava oseba za takšno predstavitev, saj je sam prepoznaven del brazilske glasbene scene že dobrih 30 let. Skladatelj, multiinstrumentalist in pevec je začel umirjeno, z dvema od njegovih neštetih balad, kmalu pa koncert začinil z ritmi sambe, bossa nove, samba rocka, samba reggaeja in seveda batucade. Konec koncev prihaja iz Bahie, kjer dihajo z glasbo, srce pa jim bije v ritmu bobna. Carlinhos Brown, ki v domačem kraju še vedno vodi neprofitno glasbeno šolo Pracatum Music School, je tokrat za učence vzel kar obiskovalce koncerta, ki so s pevcem peli, ploskali, plesali. Po odru so se sprehajali otroci, pod odrom se je plesu predajalo mlado in staro. Poleg Brownovih največjih hitov, kot so Maria Caipirinha, Ashansu in Seo Ze, pa pesmi, ki jih je napisal za druga velika brazilska imena (Ivete Sangalo, Marisa Monte), je predstavil tudi svež material, posnet za animirani film Rio, ki ga lahko trenutno gledate v naših kinematografih.

Če povzamemo: malce pop obarvan koncert, kar se pri sodobnih Brazilskih umetnikih rado zgodi (sploh pa je Carlinhos Brown dobitnik dveh latinskih grammyjev, enega je dobil prav za najboljši pop album). A ne toliko, da bi bili prikrajšani tisti, ki so prišli po dozo brazilske baterije. Odličen nastop, v katerem nam je Carlinhos Brown z izvrstno spremljevalno zasedbo sredi Ljubljane pričaral delček Brazilije. Raznolik, pisan, predvsem pa poln glasbe, plesa in veselja do življenja!

Še več veselja pa bi nam organizatorji koncerta zagotovili, če bi na primer napovedali, da se Carlinhos Brown prihodnje leto vrača z zasedbo Timbalada. Ob pogostem obisku popularnih izvajalcev bi bil že čas tudi za udarnejšo plat brazilske glasbene tradicije …

Tekst: Ines Kočar
Foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.