Brandi Carlile – Live at Benaroya Hall with the Seattle Symphony

Brandi Carlile - Live at Benaroya Hall with the Seattle Symphony

Brandi Carlile – Live at Benaroya Hall with the Seattle Symphony

2011, Columbia

V Združenih državah Amerike dobro poznana, ena izmed najbolj uveljavljenih ter hvaljenih mladih kantavtoric, Brandi Carlile se na svojem zadnjem koncertnem albumu, izdanem v začetku maja, pod okriljem založbe Columbia, kateri se je Brandi priključila konec leta 2004, opira na material izdan na zadnjih dveh ploščah Give up the Ghost in The Story ter na izbrane priredbe. Album so posneli v okviru turneje Give up the Ghost v novembru preteklega leta, v prestižni koncertni dvorani, v njenem domačem mestu Seattlu skupaj s simfoničnem orkestrom, ki je družbo delal, stalni zasedbi njenega benda, bratoma dvojčkoma, Timu (kitara) in Philu Hanseroth (bas), ter tudi Joshu Neumannu (čelo) in bobnarki Allison Miller.

Besedila in glasba Brandi Carlile (pri ustvarjanju katere aktivno sodelujeta tudi omenjena brata) lahko označimo z večimi žanrskimi nalepkami – od popa, rocka, folka do kantrija – a kar opredeljuje in razlikuje njeno glasbo od množice ostalih ženskih kantavtorskih izvajalk so tenkočutna besedila polna odkrito izraženega (večinoma) ljubezenskega hrepenenja, bolečine, upanja, sreče, ki se poslušalcu zasidra v srce preko barve njenega glasu in interpretacije.

Izbor pesmi na albuma nakazuje, da je le-ta dejansko nekakšen – sicer časovno (pre)kratek – prerez njenega glasbenega ustvarjanja in nekaterih težjih življenjskih preizkušenj do sedaj, ter obenem zahvala nekaterim glasbenikom, ki so ji služili kot vzor v letih, ko še ni stala na koncertnih odrih in s katerimi je v zadnjih letih tudi sodelovala. Od priredbe pesmi Eltona Johna Sixty Years On – s katerim je sodelovala na zadnjem albumu pri pesmi Caroline; Looking Out – na zadnjem albumu jo poje skupaj z Amy Ray, članico dua Indigo Girls, katerima je Brandi meddrugim dolgo časa nastopala kot predskupina; Turpentine – posvečena njemu bratu in njegovemu nesprejemanju njene istospolne usmerjenosti; do L. Cohenove Hallelujah, katere najboljša izvedba, po besedah samega Cohena, pripada njeni veliki vzornici k.d. lang.

Album za "začetnike" Brandi Carlile – za vzbujanje apetitov po preposlušanja še originalne diskografije – in stare fene/ice. Album, ki Brandi utrjuje kot izjemno izvajalko ter obuja željo, da jo po lanskoletni dvakratni odpovedi evropske turneje (v maju zaradi težav v letalskem prometu kot posledica izbruha islandskega vulkana in v novembru zaradi finančnih težav) kmalu vendarle ponovno slišimo tudi v Evropi – čim bližje Sloveniji.

Polona Černič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.