Avdio vizualni užitek – Hartera 7

Hercules and Love Affair

Hercules and Love Affair

Rijeka / Tvornica papira
14.- 16. 7. 2011
 
Kdo še ni slišal za enega izmed deset najboljših malih festivalov po izboru »European Festival Awards«? Kdo še ni obiskal najboljšega hrvaškega festivala po mnenju portala Muzika.hr? Hartero smo obiskali že tretjič in smo prepričani, da bo festival postal eden od najbolj prepoznavnih hrvaških dogajanj, saj je v šestih letih gostil več kot 200 nastopajočih in skupaj 30.000 obiskovalcev. Letos je navdušila z enkratnimi vizualnimi efekti in odličnim line-upom, glavne zvezde vseh treh dni so bili Hladno Pivo, Elemental, Hercules ànd Love Affair, James Holden, Fairmont, Petar Dundov, Lollobrigida, Trentemoller, Brodinski, Feadz, Kawasaki 3P in Photek.  
 
Četrtkov nulti dan je bil bolj v znamenju punk rock mešanice, saj so na glavnem odru nastopili kvarnerske punk legende s 15-etnim stažem Pasi, predhodniki novega riješkega punk vala Diskurz in osvežitev v sivem povprečju, kot za sebe pravijo Krešo i Kisele Kiše. Na Harterinem odru so prvič nastopili tudi najbolj popularni hrvaški punkrockerji Hladno Pivo in tako odprli festivalski vikend v zanimivem ambientu bivše tovarne papirja.
 
Petkovo dogajanje se je začelo s sončnim zahodom na MTV odru z bolj ali manj znanimi bendi, izpostavila bi Električni Orgazam in Multietnička Atrakcija. Rock’n’roll kavboji, ki že 30 let jahajo na glasbeni sceni, me niso navdušili, njihov nastop je bil čisto brez energije, zvok v razpotegnjeni hali se je izgubljal in njihova kilometrina jim tu ni pomagala. Beograjski »only bass’n’drum« dvojec je bil prava osvežitev, saj redko vidimo tako živ in nor nastop samo bobnarja in basista.   
 
Glavni oder je prva zavzela zagrebška sedemčlanska skupina Elemental, ki je počasi polnila dvorano. Publiko pa je popolnoma prevzela ameriška neo-disco skupina, ki smo jo v Ljubljani gostili ne dolgo nazaj, Hercules and Love Affair. S svojo svežo reinterpretacijo starega disca in house zvoka so navdušili in z njimi smo prepevali hite, kot so Blind in You Belong. Kanadski DJ in producent Fairmont je nadaljeval z odličnim live nastopom, melanholične melodije in trde ritem sekcije z nadgradnjo vokala so odmevale po nabito polni dvorani. Britanski virtuoz James Holden je imel težko nalogo prekositi predhodnika, vendar mu je z melodičnimi elektronskimi ritmi to uspelo. Zdelo se je, da se kvaliteta nastopajočih zvišuje, saj je na zadnjega DJ-ja hrvaška publika težko čakala. Kako ne, če pa je to Petar Dundov, najbolj znani hrvaški mešalec zvoka, ki redno polni vse klube in začara s svojimi live seti. Vrtel je malo trše ritme in popeljal ekstatično publiko do toplega jutra.
 
Kot glavna zvezda je na Red Bull Music Acadamy Floor nastopil SBTRKT. DJ, ki je v zadnjih dveh letih doživel astronomski uspeh in postaja stalnica klubske in festivalske scene. Na tokratnem nastopu je navdušil vse prisotne z drum’n’bass in tech mixi. Prav tako fascinantna je njegova maska, pod katero se skriva tekom nastopov. Ta deluje precej bolj etno kakor njegovi set. Poleg njega so nastopili še Ikonika, Scratcha Dva in Eddy Ramich.
 
Na sobotnem Tuborg Main Stage-u so hrvaški popovci Nipplepeople dokazali, da jih je najbolje poslušati in videti v živo. Z live nastopom so nas navdušili že na festivalu Exit, tu pa sta pevka in DJ v čudnih čeladah dvigali publiko do nastopa že uveljavljene elektro/pop/punk skupine Lollobrigida, ki je energično čarala pod taktirko glavnih pevk, Ide Prester in Petre Cigoj. Glavni nastop je pripadal danskemu multi talentiranemu producentu Trentemollerju, ki je v nabito polni dvorani glavnega prizorišča z ultra norim avdio vizualnim showom povzročil pravo norijo. Kitare, bobni, vokal in dj-janje na vrhuncu so najbolje zveneli v komadih The Mash And The Fury, Silver SurferinGhost Rider Go. Glavna zvezda večera ni zamorila Brodinskega, saj je zažgal s svojim agresivnim noisy technom in težkimi bass linijami, na plesišču je ustvaril pravi kaos. Večer je zaključil francoski DJ Feadz, ki je mešal elektro melodije z hip hop ritmi, za moje pojme predvsem neuspešno saj so se ritmi preveč lomili in utrujene noge niso bile zmožne slediti zmešnjavi.
 
Na MTV odru bi izpostavila zagrebške Kawasaki 3P, ki so napolnili prostor s pozitivno energijo in ska punk ritmi. Prijetno poplesavanje pred odrom je ogrela tudi zanimiva domačinka Nora Klaus, umetnica je s svojim »one man band« projektom navdušila.
 
Na Red Bull Academy stageu pa smo imeli možnost uživati v drum’n’bass in dubstep mojstrovijanh Photek-a in Pearson Sound-a, ki sta poleg Brodinskega, Trentemollerja, SBTRKT in Hercules & Love Affair predstavljala vrhunec festivala.
 
Letošnji glasbeni program je vključeval nove, talentirane in nekonvencionalne mlade glasbenike, kar postaja že stalnica na Harteri. Vsako leto zbirajo nastopajoče do zadnjega dneva in nikoli še niso razočarali. Opaziti je tudi vedno več slovenskih oboževalcev in glasbofilov. Izpostavila bi še izredno umetniško kreativnost pri okraševanju prostorov, od ultravijoličnih katakomb s svetlečim srcem na koncu, video inštalacije na vsakem vogalu, do skulptur nad glavo. Za drugo leto bi si želela le urejen in bolj preprost sistem plačevanja, saj so kupljeni kuponi veljali le za tisti dan in veliko žejnih plesalcev je moralo kupone vzeti za spomin. Na koncu lahko rečem le to, da bo kmalu Tvornica papira postala premajhna za vse povratnike in »devičnike«.
 
Tekst: Živa Lovšin
Foto: Aljaž Novosel

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.