Al Di Meola in New World Sinfonia v Križankah

al_di_meola1

Ljubljana / Križanke
4. 7. 2011

Al Di Meola je car! To je bil največkrat slišani komentar po torkovem koncertu v Križankah, ki pravzaprav kratko in jedrnato pove vse. Virtuoz na kitari, ki se je v Ljubljani oglasil po dveh letih in pol, je na začetku nastopa hudomušno napovedal, da bo igral glasbo Lady Gaga, ki jo bo predelal do nerazpoznavnosti. A nas je že trenutek za tem ‘potolažil’ in postregel s 15 skladbami, ki jih je posnel v različnih obdobjih svoje plodne in uspešne kariere.

Večji del koncerta je bil namenjen predstavitvi novega materiala z albuma Pursuit of Radical Rhapsody. Skupaj s Peom Alfonsijem na kitari, Petrom Kaszasem na bobnih in harmonikarjem Faustom Beccalossijem so nam najprej zaigrali kar uvodno pesem albuma Siberiana, sledile so še Paramour’s Lullaby, Michelangelo’s 7th Child, Gumbiero, This Way Before in druge. Vse tehnično dovršene in brezhibno odigrane. Vse izrazito v njegovem stilu – mešanica sodobnega jazza in rocka. S pridihom latinske Amerike in Mediterana. Seveda sta bila ves čas koncerta v ospredju Al Di Meola in njegova kitara, a poslušalec nikakor ni mogel prezreti oziroma preslišati neverjetne kemije med Di Meolo in Beccalossijem na harmoniki. Sploh, ko so z odra odmevali ritmi tanga.

Sicer pa so tudi stokrat slišane pesmi, kot so Mediterranean Sundance, Afrikana Suite in Green and Golden, zaradi novih aranžmajev, prilagojenih kvartetu New World Sinfonia, zvenele drugače. Nič slabše ali boljše, vsekakor pa sveže. Tako zelo, da je lahko zamaknjeni poslušalec na trenutke pozabil, katero pesem sploh posluša. Nikakor pa ne, koga posluša. Značilnega zvoka Di Meolove kitare pač ne gre preslišati. In niso ga preslišali vsi ljubitelji kitarske glasbe, ki so napolnili Križanke. Kot se za legendo kot je Al Di Meola tudi spodobi.

Tekst: Ines Kočar
Foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.