Kapo dol – Flogging Molly v Kinu Šiška

FM_IMG_2163

Ljubljana / Kino Šiška
16. 6. 2011

Pretekli četrtek je po odru Kina Šiška v ritmih keltskega punka zaplesalo sedem članov poskočnega irsko-ameriškega benda. Ustanovitelj skupine Irec Dave King je skupaj s svojo ženo Bridget Regan sestavil raznoliko glasbeno zasedbo, ki jo danes poznamo pod imenom Flogging Molly. Preplet tradicionalnih zvokov mandoline, piščali, harmonike in violine s punk-rock primesmi kitar jim je očitno pisan na kožo, saj je na vratih centra za urbano kulturo visel napis ”RAZPRODANO”.

Že kakšno uro pred samim koncertom se je zbrala množica ljudi z irskimi zastavami v eni ter vsaj enim Guinnesom v drugi roki, ki so na ves glas prepevali uspešnice, zaradi katerih so pravzaprav prišli. Okoli pol desete, ko smo bili vsi v nestrpnem pričakovanju zbrani v dvorani, je na oder priteklo šest razigranih kavalirjev ter dama z violino, pripravljenih na irsko obarvan večer. Ob glasnem skandiranju prisotnih ter irske ponarodele pesmi The Auld Triangle za ozadje, je King nagovoril občinstvo, nevede, kakšna noč ga čaka. Kot ima skupina navado, so koncert začeli s pesmijo The Likes of You Again, in že na samem začetku je dvorano napolnil preplet teles, združenih v poskočen pogo, ki se je nadaljeval vse do zadnje pesmi. Izredno komunikativni frontman skupine je nenehno navezoval stik s preostalimi člani skupine in občinstvom ter hvalil Slovenijo. Na momente bi lahko celo rekli, da je postalo nadležno, saj se je čisto med vsemi komadi ustavil, da bi naslednji komad posvetil komu ali pa zgolj zato, da se je pozabaval iz svojega seksteta. A publike to očitno ni motilo, saj so jo njegove šale spravile v še boljšo voljo. Devil’s Dance Floor, Tabacco Island, Requiem for a Dying Song, Float, Drunken Lullabies…nobenega singla ni manjkalo in pri vseh se je iz dvorane slišalo skupno prepevanje. Glede na to, da je bil koncert mišljen kot promocija nove plošče Speed of Darkness, pa so zaigrali seveda tudi par novejših pesmi. Don’t Shut ‘Em Down, Revolution, The Heart of the Sea, sami komadi letošnjega leta, in na moje veliko presenečenje se je tudi pri njih slišalo družno petje prisotnih, irske zastave pa so se dvignile le še višje.

Energija, ki je prihajala izpod odra ter poznavanje skoraj vseh pesmi, je Flogging Mollyje očitno tako navdušila, da Dave kar ni in ni nehal ponavljati, kako mu je tu v tej mali deželi všeč ter obljubljal ponovno vrnitev. Po dveh urah so družno zapustili oder, a se ob vzklikih prisotnih vrnili ter zaigrali še poslednje komade. Koncert so zaključili z The Seven Deadly Sins, nato pa se je iz zvočnikov razlegel zvok pesmi Always Look on the Bright Side of Life in dren tik pod odrom se je povečal, saj so pričeli deliti ”spominke”. Vse od bobnarskih palčk, trzalic, setliste do značk in seveda podpisov.
Za zaključek nepozabnega koncerta pa je Bob Schmidt odložil svojo mandolino ter si privoščil stage dive med občinstvo. Vse kar lahko dodam, je le še ”kapo dol”, saj jim je uspelo brez kakršnih koli letakov ali plakatov do zadnjega kotička napolniti Kino Šiška ter pripraviti nedvomno enega boljših koncertov, kar sem jim bila priča v letošnjem letu.

Tekst: Petra Vadas
Foto: Kino Šiška, Miha Mally

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.