Good vibes z Gentlemanom

Gentleman

Ljubljana/ Kino Šiška
27. 6. 2011
 
Zvezda evropske reggae scene je tretjič obiskala Slovenijo, po nastopu na  festivalu Soča Reggae Riversplash leta 2003 in koncertu v Križankah tri leta zatem je tokrat navdušil v dvorani Kina Šiške. Z novim, lani izdanim studijskim albumom Diversity in s spremljevalno skupino The Evolution, transformacijo njegove zasedbe The Far East Band, z novo samozavestjo in z razvpito izvajalsko karizmo je bil nastop Gentlemana vroča koncertna poslastica začetka tega poletja.
 
Vloga predskupine je pripadala glasbenemu projektu B R O, za katerim stoji Mate Brodar, član dvojca Da Phenomena. Peščici neučakanih in radovednih so se predstavili z različnimi priredbami v reggae stilu, pri komadu Lunanai pa se jim je na odru pridružil tudi raper Trkaj. Tako so imeli priložnost predstaviti tudi nov, drugi album, na katerem bo veliko zanimivih gostov, kot so Jah Mason, Maja Keuc in Buda, pevec Elvis Jackson. Veliko več privržencev pozitivnih ritmov pa se je hladilo z mrzlim pivom pred vhodom.
 
Presenetljivo in nepričakovano se je oder napolnil ob točno napovedani uri, prihod velikega kavalirja sta backvokalistki Tamika in Mamadee pospremili z Introm ob spremljavi benda in rastafarijanski užitek se je lahko začel. Najpopularnejši nemški reggae glasbenik je nekoliko moderniziral svoj outfit in se iz širokih baggy hlač in velikimi pisanimi majicami prelevil v pravega malega indie rockerja v ozkih sivih hlačah in potiskani beli majici, seveda ni manjkal tudi klobuček. Njegova dobra energija se je razširila na publiko, ki mu je to tudi vračala z dvigi rok, mahanjem in prepevanjem ob komadih. Predstavili so pesmi z novega, petega studijskega albuma, med katerimi so uspešnice Changes, To The Top, Good Old Days, Hold On Strong in It’s No Pretty. Njegova glasba, ki jo imenuje moderni roots reggae, je mešanica energičnih dancehall in roots ritmov s pridihom različnih popularnih glasbenih stilov, ki ji poseben pečat dajejo številna sodelovanja z odličnimi glasbeniki in ustvarjalno sodelovanje med Nemčijo in Jamajko, ki jo ima za drugi dom. Komade je popestril z različnimi vložki, Hold On Strong je tako super zvenela v Prodigy-jevi No Good verziji, pri Lonely Days pa se ni mogel izogniti opazki o Facebooku in informaciji, ki je sedaj zelo lahko dostopna, tako na internetu, televiziji kot časopisu, da pa je najbolj pomembna informacija, ki jo lahko dobimo iz oči v oči, pri pristnem človeškem stiku in interakciji. Svetoval nam je v svojem jamajškem narečju patoisu naj si raje vzamemo čas za kavo s človekom, kot pa da visimo na Facebooku. Ozaveščena besedila, kritična do globalizacijskih problemov našega časa, zagovarjajo pa ideale napredka, ljubezni, pravičnosti, strpnosti, spoštovanja različnosti, miru in iskanje višjega duhovnega smisla ti dajo misliti.  
 
Seveda tudi brez starejših uspešnic, kot so Superior, Leave Us Alone, Runaway in Dem Gone, na koncu ni šlo. Vidno zadovoljno občinstvo je počastil s svojim drugim prihodom nazaj na oder in tako končal skoraj dvourni energičen in karizmatičen nastop. Ob prihajajočem poletju, h kateremu spada morje, sonce in užitek, bi si želela, da bi velikega Gentlemana doživela nekje na prostem, ob zelenju in svežem zraku. Vendar so me njegove besede nekje na sredini koncerta pomirile: “There are some good vibes here!”
 
Tekst: Živa Lovšin
Foto: Aljaž Novosel

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.