East Rodeo – Morning Cluster

East Rodeo - Morning Cluster

East Rodeo – Morning Cluster

2011, Menart

Z East Rodeo sem se “spoznal” ob njihovi prejšnji plošči Dear Violence, ki so jo leta 2009 izdali za slovenski label Kapa, zato je bil toliko večji “šok”, ko sem na hrbtni strani novega albuma Morning Cluster uzrl etiketo Menart. Menart ?! Nabor izvajalcev te slovensko-hrvaške založbe, ki sega preko Atomik Harmonik, Black Cat in Colonie do Davorja Borna poraja mnoga vprašanja o interesu izdaje benda, ki s tovrstnim instant “singel” poflom nima prav dosti skupnega. Se je gospod M nekega večera dodobra zapohan zamislil nad vsem balastom v industriji? Je to Menart izdal za svojo “dušo”? He, nima veze. Je pa zanimivo, da iskanje gesla “East Rodeo” ne po slovenski, ne po hrvaški spletni strani založbe ne obrodi zadetkov, povezanih z novim albumom. Pregovorna ignoranca izdajateljskih hiš do promocije izdanih albumov?

Nedvoumen DA je vsekakor škoda, saj je Morning Cluster v vseh pogledih ogromen napredek v primerjavi s predhodnim albumom. Artistični, eksperimentalni in na trenutke progresivni rock – brez pretirane pretencioznosti in z obilo muzike, ki na trenutke zaide celo v komaj prebavljjive kupe zvoka, je očitno nekakšna nova smernica te hrvaško-italijanske naveze. Ali pa zgolj ovinek iz radovednosti, trenutni zvočni krč benda. Muzikalične kulise filmskih razsežnosti so na skladbah okitene z različnimi občutji, prek melanholičnih pasaž pa do hurikanskega ritmičnega divjanja. Omeniti velja, da rockovski instrumentarij v svoje vrste vabi tudi elektronske podlage (roko na srce, zaradi svoje “sintetike” tudi najbolj šibko stran albuma) ter se skladb loteva iz zelo različnih zornih kotov. Pogosto odmikanje od klasičnega 4/4 rockovskega stampeda, s skrbno odmerjenimi poudarki in niansami rezultira v vozlanju harmoničnih vzorcev, ki se med seboj prelivajo, bežijo eden od drugega ter se v naslednjih taktih zopet srečajo. Takšna zanimiva prepletanja so po mojem mnenju tudi tista dodana vrednost albuma, ki Morning Cluster dvigne nad povprečje. Ne, da bi iskal posebne razloge, da se je to zgodilo pa je nujno potrebno omeniti tudi precejšnje presenečenje, ki za relativno neznan (to je treba priznati) bend ni ravno vsakdanje: nabor gostujočih glasbenikov, je na Morning Cluster, hočeš nočeš, fascinanten. Newyorški avantgardni kitarist Marc Ribot, kontrabasist in član Zornove Masade Greg Cohen ter verjetno najbolj znani violinist med rockerji, Warren Ellis. Totalno nor nabor, ki pa na veliko srečo, ne jemlje vodilne vloge v vodenju pesmi. Z detajliranimi vpadi brez egotriperskega duvanja trojica na različnih pesmih dodaja svoj ščepec muzike, a prepuščajo mladcem East Rodea, da paradirajo v prvi vrsti. Kar je tudi prav, saj bi naslanjanje na zveneča imena izpadlo oportunistično in konec koncev – brezvezno.

Pod črto je Morning Cluster krasen album, ki bi mu brez pomislekov tako oznako prilepil tudi brez zvenečih gostujočih imen. Obilica poguma, neobremenjenosti in z dokaj visoko dvignjenim sredincem East Rodeo pač “fura svojo špuro” in se ne podreja žanrskim standardom. Kar pa je itak totalen plus.

Peter Cerar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.