Mineštra po recepturi Elvis Jackson

S.A.R.S.

S.A.R.S.

Ljubljana / Križanke
19. 5. 2011
Vstopnina: 25 €
Predskupina: S.A.R.S.

Minevata dve leti, odkar so Elvis Jackson v sodelovanju z revijo RSQ izdali svoj četrti (težko pričakovani) album Against the Gravity. Revijo je žal doletel tragičen konec v stilu slovenskih glasbenih revij, Elvis Jackson pa so se s tem albumom dokončno ustalili na mednarodni glasbeni sceni in postali eden bolj prepoznavnih in uspešnih izvoznih glasbenih artikov naše deželice. S prihodom Marka Soršaka-Sokija se je končala tudi agonija menjavanja bobnarjev, in sedaj Primorci s štajersko izjemo veljajo, si upam trditi, za najboljši živi nastop pri nas. Po izdaji albuma so se fantje dopravili na turnejo, za njen zaključek pred domačim občinstvom pa izbrali tudi najboljše možno prizorišče Križanke, ki pa letos na žalost gostijo premalo raznolikih koncertov.

Oboževalci Elvisov vedo, da lahko na vsakem koncertu pričakujejo obilico sproščenosti, nore zabave, toaletnega papirja, konfetov, napihljivih blazin, delfinov, rokavčkov, morskih psov in še več pozitivne energije, bojnih krikov in poskakovanj pevca Davida Kovšce-Bude, vključno z njegovimi prevali in stojami na glavi. Ne sme manjkati niti stage diving, vendar je bil ta v Križankah zaradi strogih varnostnikov nekoliko omejen. »No, saj boste naredili izjemo, a ne? Jo boste morali,« so bile besede Bude ob standardnem plavalnem tečaju ob skladbi Hawaian Club. Zasedba nas ni razočarala, tako da smo pričakovano tudi dobili, in to z nekaj dodatki in novostmi. Koncert so pričeli oz. nas zbudili s skladbo Wake Me Up, potem so kmalu nastopile tehnične težave, saj je moral Berto zamenjati kitaro, ki je šla v k…., kot je nekoliko nejevolno pripomnil Buda, a čas izkoristil za zdravico številčni publiki. Tudi Elvisi pa so tokrat na koncert povabili goste, Primorce seveda. Prve med njimi, Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem smo lahko najprej slišali v skladbi Dry Your Tears, kjer so zasadili majhen dvom v to potezo zasedbe, saj je izvedba delovala nekoliko medlo, ta vtis pa so popravili pri skladbi Street 45 in seveda s partizansko Vstala Primorska. Po skladbi Dry You Tears pa se je pričelo … zvočni napad in nemirne noge so ob skladbah Get up, Rangerous, Morning, You And I kar poskakovale same od sebe. Nekatere skladbe so dobile tudi malo drugačen aranžma, kot smo ga bili vajeni na dosedanjih koncertih, kar je pohvalno. Skladba Fear Off je bila tako akustična in le v izvedbi Berta in Bude. Soki, ki je bobnal bos, je vsake toliko časa stopil na bobne in kar stoje udarjal po činelah. Zelo dobro pa so bili sprejeti še eni gostje, spet Primorci, in sicer Ante Upedanten (bratranci Ane Pupedan, kot so sami dejali), ki so med drugim lično preobilikovali tudi skladbo Looser. No, manjkala ni niti zborovska tradicionalna skladba Smoke the Herb in številni bobnarski vložki Sokija ter metalski rifi Berta. V rednem delu pa je manjkala skladba Not Here to Pray, ki je prišla kot prva v obveznem bisu in je z močnimi in glasnimi kitarskimi rifi in skaterji na odru prepričala še zadnje skeptike. Če je energija nekoliko padla ob vseh prihodih in odhodih nastopajočih, se je ob prvih rifih tega singla ponovno dvignila na začetni nivo.

Elvisi imajo barvit glasbeni slog; mešajo od skaja, rocka, reggae glasbe, metala, vse skupaj je ena velika mineštra, ki jim daje prepoznavnost, okus in unikatnost. Na koncertih so njihove skladbe še bolj metalsko obarvane, bolj trde, kar jim nekateri nekoliko zamerijo, a ravno ta drugačnost daje koncertu dodano vrednost. Ne, nismo prišli poslušat plošče, prišli smo poslušat in tudi gledat živi nastop, in tukaj Elvisi preprosto blestijo. Obiskovalca prepričajo, da je vredno kupiti karto. V dveh urah, kolikor je tokrat trajal koncert, te našopajo s pozitivno energijo, prisilijo k skakanju in petju, predvsem te vzamejo za svojega, za del njih. Pohajkovanje Bude pod odrom, rokovanje z oboževalci, nenehni bojni kriki, tudi stage diving Bude in Berta, metanje pijače in palčk s strani Sokija dajejo občinstvu vedeti, da so njihovi, da so tukaj zaradi njih in da se trudijo … in ja, publika zna to tudi ceniti, kar se odraža na njihovih polnih koncertih.

Tekst: Katarina Trstenjak
Foto: Uš

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.