Elvis Jackson – Če vam manjka energija, njim je ne

Elvis Jackson v Kinu Šiška / foto: Uroš Škrjanc

Elvis Jackson v Kinu Šiška / foto: Uroš Škrjanc

Glasbenih žanrov je iz desetletja v desetletje več. In hvala bogu ima naša mala državica pisanico le-teh na dlani, saj tudi domača glasbena srednja premore (ali pa je kdaj v preteklosti) vsaj enega izvajalca solzavega popa, veseljaškega turbota, nedolžnega india, dobrega starega rocka, trdega metala, uporniškega punka, sproščenega raggeja ali energične ska glasbe. Že 14 let svoj prostor pod slovenskim soncem, kot tudi pod tujim, gradijo živahni Elvis Jackson, ki kar nekaj zgoraj omenjenih zvrsti združujejo na način, kot da jim je usojeno biti igrane in poslušane v igrivi celoti. Buda, Berto, Slavc in Soki so slovenski ambasadorji ska-punk-reggie-metala, katerim smo pred četrtkovim samostojnim koncertom v Križankah postavili nekaj vprašanj o pretekli turneji, zadnjem studijskem albumu, eksplozivnih koncertih, karirastih hlačah in izvajalcih, ki jih spoštujejo ali poslušajo.

Pravkar ste v fazi zaključevanja turneje Against The Gravity, kjer ste na tujem promovirali zadnji album. Platnica albuma je grafično zelo zanimiva (kar velja tudi za preostale tri plošče), nekoliko pa spominja na Queens of the Stone Age ikone. Od kot ideja za plavajočo ribo/piranjo?

Queensi so nam všeč, vendar se nismo zgledovali ravno po kakšnem vzorniku, bendu ali designu. Ribice so prišle same od sebe oz. si je Buda, kot navdušen ribič, predstavljal naslovnico v tej smeri, svoje pa je pristavil odpičen dizajner Ohoroho, ki nam jih je pričaral na način, kot jih sedaj lahko vsi občudujemo. Lahko se pošalimo, da je album vezan tudi na horoskop, saj je izšel 13. 3. 2009, kar je v znamenju ribe. Zato nas s tem albumom ribe in piranje spremljajo še bolj.

Med vašimi koncerti sploh izstopajo tisti, kjer ste si tuje odre delili s svetovno znanimi izvajalci, na primer nastop in sodelovanje na turneji z Faith No More. Basist slednje je tudi producent zadnjega albuma. Kakšni so se vam zdeli fantje te skupine in ali ste se ujeli tudi s pevcem Pattonom?

Na začetku smo bili malce v oblakih, saj so Faith No More od najstniških let naši vzorniki. Fantje oziroma zdaj že »zreli« gospodje so zelo sproščeni, pozitivni in odprti. Nobenih zvezdniških vedenj ali nedostopnosti. Prvič smo se skupaj spoznali v Bolgariji in Romuniji, ko smo nastopili skupaj. Takoj smo se ujeli in preživeli lep čas skupaj. Ponovno smo se družili tudi na Exitu v Srbiji. Naš Berto se je posebej »zaštekal« z Mikom Pattonom, sploh ko sta ugotovila, da imata veliko skupnega in se sporazumevala v italijanskem jeziku. Z Billom pa smo se resnično spoprijateljili in postali res dobri kolegi. Bilo je zabavno in nepozabno. Izkušnja, ki ti ostane za celo življenje.

Z marčevsko turnejo ste četrti studijski album promovirali v tujini. Svoje doživljanje potovanja in koncertov ste opisali v internetnem blogu, kjer lahko bralci izvedo več. Katere prigode, tujo publiko, organizatorja iz preteklih nastopov bi še posebej izpostavili?

Teh prigod je na stotine. Kadar je prava akcija, se nam dogajajo vsak dan. Ampak zmeraj se ponavljajo v podobnem konceptu. Npr. problemi z avtobusom ali poškodbe s koncerta in podobno. Organizatorjev raje ne bi posebej izpostavljali, generalno pa lahko rečemo, da smo s koncerti zunaj Slovenije zadovoljni. Morda razlika, pri nas bi ti večina organizatorjev najraje prinesla pizze, tam pa kuhajo zate, te peljejo v restavracije in te lepo postrežejo. Malo za šalo malo zares. Publika je fenomenalna vsepovsod, četudi kdaj igramo v napol prazni dvorani. Se kdaj zgodi, da kdo zaide na koncert, ki ni ravno v njegovem »jukeboxu«, a naš Buda ga hipnotizira in že je skok z odra.

Ste na turneji spoznali kakšnega zanimivega novega izvajalca, ki bi ga priporočili vašim oboževalcem?

Ja, teh je kar nekaj. Izpostavil bi madžarske Subscribe. Z njimi smo do sedaj skupaj igrali dva koncerta v Budimpešti in Vezspremu, čakajo pa še nas naslednji skupni nastopi. Prvi bo na Colapis festivalu v Kamanju na Hrvaškem. Fajn dečki z glasbenimi jajci. Bilo pa je res še veliko drugih skupin, vedno te kdo preseneti.

Ob obisku vašega koncerta je skoraj nepogrešljivo doživeti plavanje na napihljivi blazini, znani ste pa tudi po svojih karirastih ‘klovnastih’ hlačah. Lahko kar rečemo, da ste bili med slovenskimi pionirji in PR-ovci le-teh. Zanimivo bi bilo izvedeti, od kot ideja za zdaj že slavne hlače?

Vsak ima svoj imdž, hehe. Te hlače so na nas že res dolgo, dolgo časa in verjamemo , če bi jih slekli, bi bilo nekaj narobe, izgubili bi del sebe. Zato jih še kar veselo nosimo. Ideja je podobna, kot vse naše ideje, ki nas zaznamujejo. Morda, ko nehamo igrat, naredimo to kot modno kolekcijo in obogatimo :).

Imate kakšne ‘posebne’ priprave za koncerte na sploh? Obiskovalci namreč brez težav opazimo neizmerno energijo, popolno pripravljenost (tudi fizično) a hkrati mero spontanosti. Kot se nekateri z vsem spoštovanjem in na pol hudomušno sprašujejo – ali imate pogodbo s podzemljem?

Ja. S hudičem imamo podpisano že večletno pogodbo in igramo Rock N Roll. Tudi Elvis je igral »hudičevo glasbo«. Zdaj pa zares. Pred koncertom se ogrejemo in kadar ne nastopamo, se nekateri člani ukvarjajo z fizičnimi aktivnostmi, saj je to prepotrebno za vzdržljivost, drugi pa preprosto to storijo z določenimi tekočinami. Ene točke imamo postavljene kot stalnice, veliko pa pustimo tudi spontanosti, in to je eden lepših delov koncerta.

Pred vami je sklepno dejanje turneje in za zadnji kiker ste izbrali domačo publiko. Kakšni so vaši občutki pred okupacijo Križank 19. maja? Ali nam lahko izdate še kakšno sočno podrobnost petkovega nastopa?

V četrtek 19. maja bomo začeli s koncertom v Križankah ob 20h. Za nas bodo odprli odpičeni Beograjčani S.A.R.S., ki smo jih povabili v goste. Naš repertoar bo popestrilo okoli 50 gostov. Ne, ne boste videli simfoničnega orkestra ali česa podobnega, če ste na to najprej pomislili, niti komercialno znana imena ne bodo z nami na odru. Povabili smo prijatelje in dobre glasbenike, s katerimi bomo ne samo popestrili program, ampak tudi presenetili. Že zato bo tale koncert nekoliko drugačen, kot ste ga pri Elvisih vajeni. Ne potrebujete skrbeti, da ne bo zabavno ali nažgano, ponudilo bomo pravo porcijo vsega, v čemer smo prepoznavni in dobri.

Kako dolgo ste se za izvedbo koncerta sploh pripravljali? In kaj je botrovalo odločitvi, da ste izbrali srbsko skupino SARS za ogrevanje domače publike?

Na ta koncert se pripravljamo že dva meseca, tako logistično, organizacijsko in glasbeno. Želimo narediti dober koncert. S.A.R.S. smo izbrali, ker vidimo neko podobnost v njih. Ne toliko v glasbenem smislu, ampak energetsko in idejno.

Konec turneje, na kateri ste predstavljali tudi nove pesmi, najverjetneje pomeni, da prihaja čas, ko se lahko posvetite novemu materialu. Kaj lahko poslušalci pričakujemo na naslednji plati in kdaj menite, da bo le-ta izšla?

Ne glede na koncerte in zasedenost se material za novo ploščo vzporedno pripravlja. V bistvu je že veliko narejenega, nismo pa se še odločili, s kom bi delali in kje. Zato je še tu veliko odprtega in je prehitro, da bi lahko rekli, kaj točno lahko pričakujemo. Izid plošče je predviden v letu 2012.

Ali imate kakšen ustaljen postopek ustvarjanja novega materiala tako v glasbenem kot v tekstovnem smislu?

Ustaljenih je kar veliko postopkov. Včasih začne boben, včasih vokal, včasih kitara. Veliko stvari nastane iz jam-sessiona. Ni neke formule. Skladbo, ki jo začutimo, obdržimo.

Glede na to, da ste profesionalni glasbeniki, je mp3 predvajalnik zagotovo stvar, brez katerega ne zapustite stanovanja. Ali nam lahko zaupate, kateri glasbeni izvajalci se trenutno na njem nahajajo?

Pri nas tale mp3 niti ni tako pogost. Bolj je doma youtube, hehe. No, tisti, ki ga pa imajo, pa imajo na njem skladbe svojih vzornikov kot so npr. Bad Brains, Sublime, Metallica, Slayer Megadeth, Faith No More, in pa skladbe določenih slovenskih izvajalcev, kot so npr. I vs. I, Insane, Five point Red star, morda ima kdo na skrivaj tudi Majo Keuc :).

Ob koncu vam želimo odličen samostojen koncert 19. maja in predvsem energično publiko. Morda še kakšen nagovor z vaše strani za vse tiste, ki se še niso odločili za obisk adrenalinskega spektakla v Križankah?

Če vam manjka energija, dobra volja, imate probleme z puncami ali fanti, ali so težave v šoli oz. faksu? Elvis Jackson ima zdravilo. Vidimo se v Križankah 19.5. ob 20h.

Vesna Zagoršćak

Povezani članki: