Dubioza kolektiv: Fighting with the wisdom for Bosnian kingdom

DCiO_dubioza_01

Murska Sobota / MIKK
29. 4. 2011

Festival Delu čast in oblast je z etno-dub-drum’n’bass glasbo pričel DJ Vuk. Po pričakovanjih so se ljudje začeli zbirati šele okoli enajste ure, kar je pomenilo, da je predskupina Waitapu igrala na skoraj praznem prizorišču. Prepleti globokih basov in kitarskih solov, pomešani z vselej prisotno dub melodijo, so manjšo peščico poslušalcev primerno ogreli ter pripravili, na kar so pravzaprav čakali.

Skupina iz Bosne, ki ustvarja fuzijo reggae, dub in bosanske etno glasbe, je 29. aprila 2011 že četrtič na noge spravila Mursko Soboto. Na grajsko dvorišče so privabili čez petsto zvestih oboževalcev, ki so se kljub začetnim tehničnim težavam brez težav vživeli v glasbo, ki so jo energični fantje z Balkana ustvarjali na odru. Glede na to, da so javnosti prepoznavni postali šele z albumom Firma ilegal, je bila večina pesmi prav z njega. Vlast i policija, Blam, Dosta in Firma ilegal so bili kot bolj priljubljeni odpeti skupaj z občinstvom. Prav tako Recesija, Walter, Vidi, Vidi, Vidi in seveda Domaćica, ki se nahajajo na njihovem četrtem studijskem albumu 5 do 12. S politično obarvanimi besedili, ki kritizirajo stanje po zadnji vojni na Balkanu, poskušajo prikazati dejansko stanje korupcije, revščine ter brezbrižnosti političnega sistema. Po drugi strani pa se je ob Domaćici, ki je tolerirana kot nova himna ganji/bilju/vutri/sensimilli/cannabis sativi/marihuani, po zraku kaj hitro razsiril vonj Dubiozi tako znane lahke droge. Nekateri obiskovalci so svoje jointe celo delili z bandom ter jim tako nedvomno pustili lepši spomin na že drugi obisk festivala. Predstavili so tudi nekaj pesmi s prihajajočega albuma, ki so poslušalcem nedvomno ugajale. Kljub temu, da imajo že kar zajetno diskografijo, pa so se odločili zaigrati komad Amerika, skupine Plavi orkestar.

A vse lepo se enkrat konča, le da se je ta koncert kljub vrnitvi banda na oder končal bistveno prekmalu. A kdor zna, pač zna in Dubioza je brez dvoma naredila nepozaben večer. Hkrati pa moram pokarati organizatorje. Oboževalci pod 18 let so namreč kljub temu, da so za karto odšteli prav toliko kot vsi ostali, prizorišče morali zapustiti ob polnoči. To pa je seveda pomenilo, da so zamudili pol koncerta Dubioze.

Tekst: Petra Vadas
Foto: Maja Dominič

 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.