Druga godba – Mljask & Vasko & Hindi Zahra

Druga godba - Mljask & Vasko & Hindi Zahra

Druga godba – Mljask & Vasko & Hindi Zahra

Ljubljana / Kino Šiška
13.05.2011
Vstopnina: 20 / 25 / 28 €

Če v petek zvečer niste vedeli, kje je Center urbane kulture, Kino Šiška, ste zamudili dogodek leta! V okviru Druge godbe, ki je letos šla kar prehitro mimo nas in bi si želeli še podaljšek (ta bo že jeseni, naslednje leto pa bi si želeli, da bi Druge godbe prevevale naše loge še dlje), je programski direktor Bogdan Benigar 13. maja kot predskupino povabil etno-jazz-rock-impro zasedbo Mljask z glasbenimi mojstri (Andraž Mazi, bendžo, kitara, slide, Dejan Lapanja, akustične in električne kitare, Matija Krivec, kontrabas, Marjan Stanić, bobni) in glasbenim mogulom, mdr. saksofonistom in pevcem Vaskom Atanasovskim, ki je glasbenemu občinstvo že dodobra sedla v dušo, saj vedno znova preseneti z novimi izzvi, zvoki, ki se dotaknejo tako naših čutov kot čustev. Koncert je bil natanko tak, kot smo ga pričakovali, energičen, živahen, plešoč, poskakujoč, vrhunski. Zasedba je na odru dala vse od sebe in kljub vodilni in osrednji vlogi Vaska ostali niso zaostajali niti za mišjo dlakico. Marjana, ki smo ga sicer že videli dva dni prej v Gali, je na odru Šiške neprimerno bolj blestel. Z rahlo »topsi« frizuro in velikim basom je vizualno silil v ospredje še Matija, njegova bas linija pa je bila mehka, udarna in popolnoma prepričljiva.

Kot da to še ne bi bilo dovolj, smo v drugem delu večera doživeli ekstatične vajbe z maroško pevko Hindi Zahro, živečo v Parizu, in glasbeno zasedbo Lucile Loison, spremljajoči vokal, Abdenour Djemai, kitara, Thomas Naïm, kitara, Nicolas Liesnard, klaviature, Simone Prattico, bobni. Hindi Zahra je pela večinoma v angleščini, kar je omogočilo presenetljivemu številu fenov v dvorani spremljanje pevke, nekaj kitic pa je bilo tudi v berberskem jeziku, jeziku njene mame. V njenih baladah, ki so kot topel mediteranski veter, smo začutili nostalgijo in orientalsko senzualnost. V četrtek nam je predstavila njen prvenec Handmade, ki ga je izdala minulo leto, nikakor pa nista manjkali uspešnici Beautiful Tango in Stand up. Kot je dejal eden od poslušalcev: »Njena glasba je hkrati močna, strastna in pomirjujoča, nežna, topla. Počutim se, kot da bi se po mojem telesu razlival med.«

Ekstatična publika v Kinu Šiška je v teku Hindinega glasbenega nastopa doživela tudi glasbeno presenečenje, ki pa vam ga ne bomo izdali. Naj namignemo, da ima po besedah Hindi Zahre zasluge za njene nastope v naših krajih Vasko Atanasovski.

Tekst: Ha. B.
Video: Sveže sadje

Druga godba – Hindi Zahra, Vasko Atanasovski & Mljask from Sveže Sadje on Vimeo.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.