Zakorakali smo v pomlad z Urošem Perićem in Primožem Grašičem na poseben dobrodelni način

Peric-1

Cerklje na Gorenjskem / Kulturni hram Ignacija Borštnika
31. 3. 2011

Jazz morda ni glasba za vsakogar, a to ne pomeni, da nima ljubiteljev tudi na Gorenjskem. Kulturni hram Ignacija Borštnika v Cerkljah je tokrat na Dobrodelnem koncertu – KORAKOVA POMLAD – gostil same vrhunske ustvarjalce. Že vzdušje pred dvorano je napovedovalo poseben večer. Prodajna razstava izdelkov oskrbovancev Zavoda Korak – zavoda, ki poskrbi za ljudi po poškodbah glave je v preddverje prinašala pomladni vonj. Obiskovalci so počasi a vztrajno do zadnjega kotička napolnili novo koncertno dvorano. Kmalu po pol osmi uri so oder zasedli kitarist Primož Grašič, bobnar Ratko Divjak in basist Mario Mavrin in z instrumentalno skladbo Caravan pričarali vzdušje, ki je obetalo veliko. Ritmi so božali dušo in nestrpno smo pričakovali zvezdo večera – Uroša Perića – glasbenika, ki je postal znan po svojih odličnih interpretacijah skladb Raya Charlesa. V dvorani je završalo, ko je stopil na oder, kajti njegova nalezljiva in poskočna energija se je preselila med občinstvo, z živahnimi rjavimi očmi in nagajivim nasmehom je v trenutku osvojil vse. Z rahlo hripavim glasom, kakršnega bi pričakovali od kakšnega črnskega džezovskega pevca, je začel pripovedovati svojo zgodbo – in napovedal večer džeza, soula in bluza. Začel je s funky komadom Oh sometimes in občinstvo je praktično s prvim komadom dvignil na noge. Ob koncu skladbe je Primoža prisrčno vprašal: Od kod ti ta publika? Primož mu odgovori: Vozim jo s seboj. Takrat se je vzpostavila nevidna vez, ki nas je spojila z nastopajočimi. Sledile so pesmi druga za drugo: Caldonia, Mess Around, njegova avtorska skladba I Wanna Be With You, Route 66, Georgia on my Mind, Take These Chains from my Heart.

Občinstvo je poslušalo z zaprtimi očmi in odprtimi srci. Zdaj vem, kako je, če ima človek svoj "prosti slog". Uroš Perič in Primož Grašič Trio ga imajo. Prenašali so svoj slog na občinstvo. In ko že mislimo, da so pljuča prazna, vdihnemo znova ter znova. Ko že mislimo, da smo dali skozi vse faze, nam preprosto ne preostane drugega kot pa to, da zamenjamo položaj. Skoraj pred vrhuncem večera, trenutkom, da začutimo ponovno bitje lastnega srca, se glasbenikom na odru pridružita Sandra Feketija in Suzana Labazan. Dva prekrasna glasova se združita z Uroševim v skladbah: Unchain my Heart – kot da naša že niso dovolj odklenjena, Hit the Road Jack, Crying Time, Heartbreaker. Ko so zapeli You Are My Sunshine, se je vrhunski koncert tako preprosto spreminjal v klubski večer KORAKOVA POMLAD.

Tako nas je Uroš z gosti v tem večeru prijel za roko in nas počasi popeljal po kontinentih, po deželah, kjer še vedno živijo spomni na rdeče prikazni in rdeče dogodke, spoznali smo New Orleans, noro mesto, kjer na vsakem koraku zabava, živa glasba in lahko so povonjali vso strast, v nosu kot da je vonj cigar in skozi naše misli so se sprehodili črnci in znašli smo se v času in prostoru jazza in soula, točno tam, kjer je našel svoj kraj in čas tudi Uroš. Dlani so postajale rdeče od ploskanja, Your Cheating Heart je napovedoval zaključek potovanja. A Uroša nismo spustili. What’d I Say nas je spraševal in z stoječimi več minutnimi ovacijami nam je namenil še en bis: A Tear Fell. Občinstvo je stoje še enkrat naredilo poklon vrhunskim izvajalcem in dejstvo je, Perićev jazz je poslušljiv – je jazz mešan z bluesom in soulom in kot tak pisan na kožo poslušalcem. To dejstvo dokazuje tudi velika prisotnost mladih na tem izjemnem koncertu in njihove izjave: Uroš – svaka mu čast. Obvlada model in zmaga.

Nisem vam povedala, bil je zadnji četrtek v mesecu. Ni bil navaden večer. Bil je izjemen večer. Za tiste, ki smo ga poslušali in doživeli. Za tiste, ki niso bili z nami, a si tako neskončno želijo živeti. Za KORAKOVCE, ki bodo tudi zaradi takšnih večerov lažje prišli do prilagojenega vozila, ki ga nujno potrebujejo. Če bi vi imeli možnost in jaz tudi, da vidimo njihove oči, kako se bodo svetile zaradi vseh presežkov četrtkovega večera – potem bi si želeli, da večer nikoli ne mine. Se ne spominjate več tistega občutka v sebi, ko ste prišli domov in bili srečni? Sproščeni? Ko vam je uspel tisti velik pobeg iz sebe in ste resnično uživali?

Potem je resnica ta: Nikoli več ne smete zamuditi tako vrhunskih koncertov kot je KORAKOVA POMLAD. Lions klub Kranj in Klub En Korak več sta tokrat naredila spet izjemno delo. Z organizacijo koncerta smo zbrali najmanj 6500 eur, tako da bodo Korakovci – oskrbovanci Zavoda korak Kranj, ki pomaga ljudem po poškodbah glave – lahko dobili novejši prilagojen kombi.

Tekst: Darja Delavec
Foto: Anže Kacin

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.