ŠKM banda predstavili novo ploščo

ŠKM banda predstavili novo ploščo

ŠKM banda predstavili novo ploščo

Ljubljana / AKC Metelkova mesto / Gala hala
12. 4. 2011

Nazadnje sem Štefan Kovač Marko bando ujel na God Bless This Mess festivalu v Murski Soboti, kjer so me navdušili. Nerad razvrščam muzikante, še manj rad se vtikam v okuse, ampak spodobi se in pravično je, če zapišem, da so bili vrhunski. Uigrani, z dobrim zvokom in pravo energijo na odru. Tako, kot to mora biti.

In nič drugače ni bilo v Gala hali. Mokro je bilo premalo in nogomet preslab, da bi lepemu številu obiskovalcev ponudil boljšo alternativo kot panonski rockerji na Metelkovi. Dvorana je bila zato zadovoljivo polna, ravno dovolj za kvalitetno glasbeno izkušnjo. Kar je Rdeči prvič v živo nedvomno bil.

Koncertna reportaža sicer ni namenjena ocenjevanju muzike, ampak bolj izvedbi, vseeno pa pri predstavitvi glasbene novosti ne moremo mimo tega. Rdeči je predvsem drugačna plošča. Vtis težko ubesedim, na prvo žogo, po dvakratnem bolj kulisnem poslušanju ter socialni konzumaciji iz naslova še ni jasnega mnenja. Vsekakor pa ima delo bistveno drugačen karakter kot prejšnja albuma.

Ker se plošča še ni prav prijela, je tudi težko soditi o izvedbi, je pa zasedba suverena na odru. Začeli so sicer s starimi skladbami, potem nasuli novi album in glavnino zaključili s pesmijo Čas (temu trenutku bi lahko tudi rekli vrhunec koncerta). In se še dvakrat vrnili na oder. Glasbeni izraz ostaja klub menjavi barve instrumentalen in tak je tudi nastop: minimalističen, brez govoričenja, muzika naj govori sama zase. In to je dobro, konceptu se poda in nobene potrebe po dodatnem animiranju publike ni. Ura in pol nastopa je minila hitro, kar gre pripisati primerni zasnovi koncerta in razporeditvi skladb. Štefan Kovač Marko bandi na odru torej težko kaj očitamo, tudi energija in vzdušje pod odrom sta bila prava in pozitivna – sploh je publika zelo dobro reagirala na prvenec!

Zato je uspešna premiera odlična popotnica za prihajajočo kratko turnejo po Evropi. Ko se nove skladbe bolj vsedejo in skupina naštudira še kako dodatno finto, pa jih nikar ne zamudite. ŠKM pač niso, kako se je že reklo, novi najbolji bend, ampak skupina s hrbtenico.

Matjaž Jaušovec

 

ŠKM banda – Lajna

 

ŠKM banda – B. O. C. A.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.