Sijajne niti naše tame – Goribor v Channel Zero

2011_03_17_goribor 01

Ljubljana / AKC Metelkova mesto / Channel Zero
17. 3. 2011

V zadnjih letih se je s svojim izvirnim mešanjem žanrov, težkimi in morečimi basi in beati trip hopa ter blues-rockovskim poigravanjem zasedba Goribor iz srbskega Bora uveljavila kot eden najmočnejših predstavnikov alternative na Balkanu. Vsekakor pa ne bi bila to, kar je, brez pevca in ustanovitelja Aleksandra Stojkovića, ki v napol recitalih, napol petju direktno iz želodca projicira svojo vrhunsko rock’n’roll poetiko.

Tip, ki v sebi nosi zelo močno frontmanovsko karizmo, med nastopom pogleda proti publiki samo med pomenkom s kitaristom. Med opravljanjem svojega dela posla pa v pozi garažnih rockerjev kadi cigareto, se oklepa mikrofona in občinstvu kaže svoj profil. Kliše? Obstajajo klišeji, v katere lahko nekateri ljudje vnesejo novo življenje, jih delajo ves čas aktualne, in Stojković je eden od teh. Doživetje banda na albumih (teh se je do zdaj zbralo 6 studijskih in 1 ‘live’, od tega je 5 izšlo pri založbi Zdenka Franjića, Slušaj najglasnije, ki je na koncertu baje prodajal cd-je) je v primerjavi s koncertnim doživetjem nekaj drugega – težka ritem sekcija udarja mrakobne, depresivne zvoke, vokal je hladnejši, s čimer verjetno band izgublja svojo temeljno kvaliteto, brezkompromisnost in možnost veliko pristnejšega stika s poslušalcem. V Channel Zero so v ospredje stopile kitare (Željko Ljubić Piti prekleto dobro ve, kako se streže minimalističnim solažam), pevčeva karizma in za odtenek bolj drhteč glas Stojkovića, kar je ustvarilo vzdušje psihadeličnosti, preko katere se je razstapljala močna vez med izrečenim, zaigranim in prikazanim ter obiskovalci (ki so bili pripravljeni pustiti ob strani večne cinične, vendar neduhovite pripombe glasbeno ograjenih). Vrhunski teksti imajo, podobno kot teksti zgodovinsko najbolj priznanih depresivcev, poleg literarne vrednosti in reflektivnosti tudi brutalno iskrenost, preko katere je mogoče poisteovetenje večine poslušalstva z njimi. Zelo dobro je karakter njihovega nastopa opisala črnohumorna duhovitost enega od prisotnih, da bodo po smrti Stojkovića Goribor postali srbski New Order.

Po potresnih sunkih plesa, poletu frontmana in povezanosti s sijanimi nitmi naše tame, je verjetno marsikdo doživel neko vrsto glasbeno-literarne katerze. Komur se je to zgodilo, bo verjetno v prihodnje zagrizel v vsak nastop banda v bližini. Priložnost za to in za tiste, ki morda koncerta v Ljubljani niso ujeli, se ponuja že danes, 19.3. v Črnomlju. Nastop bo ob 22.00 v Mladinskem centru BIT, cena vstopnice pa je 4 EUR.

Tekst: MS
Foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.