Power of metal v Cvetličarni

Divine Illusion

Divine Illusion

Ljubljana / Cvetličarna
14. 3. 2011

V Ljubljani se je tudi ta ponedeljkov turoben večer obetala dobra mera power metala. Pred Cvetličarno je bila množica metalcev, ki je nestrpno čakala, da se odprejo vrata. Le- ta so se dejansko odprla ob 20.00 uri in množica je navalila skozi vstopno rampo proti dvorani. V nekaj minutah se je prostor pred dvorano popolnoma izpraznil in ko sem stopil v dvorano, me ni prav nič presenetilo, da ni bilo obiskovalcev niti polovico dvorane. Upal sem, da se bo dvorana napolnila do nastopa glavnih zvezd in moje upanje se je sprevrglo v realnost.

Koncert se je začel ob 20.30, ko je na oder stopila mlada skupina Divine Illusion iz Postojne. So predstavniki melodičnega (morda gotic) power metala. V polurnem nastopu so odlično odigrali nekaj skladb od Clarity of Mind, Gray preko Genetic do Promised Land in Words in Motion z njihovega albuma prvenca Genetic. Obiskovalce so kar precej dvignili na noge in verjamem, da jih niso pustili ravnodušne, saj so dokazali, da so precej perspektivna slovenska skupina.

Ob 21.20 je svoj nastop pričela francoska skupina Nightmare. So predstavniki power metala, v svoje skladbe pa vnašajo tudi trash vložke. Odigrali so dokaj dober in energičen štiridesetminutni nastop in obiskovalce, kateri so počasi a vztrajno polnili dvorano, še kar ogrevali in jih pripravljali na glavne zvezde večera. Množica v dvorani je sodelovala , višek nastopa pa je bila izvedba skladbe Holy Driver, žal pokojne legende Ronie James Dia. Svoj nastop so končali ob 22.00. Ob koncu nastopa Nightmare in v pavzi pred nastopom Sabaton se je dvorana do dobro napolnila, vendar pa ni bila nabita, tako da se je dalo normalno in brez prerivanja spremljati nadaljevanje koncerta oziroma nastop glavnih zvezd.

Ob 22.30 je iz zvočnikov zadonel intro in publika v dvorani je zavreščala. Na odru so se pojavili švedski metal bojevniki Sabaton. Nastop so pričeli energično in dokaj razpoloženo s skladbo Ghost Division. Nadaljevanje je bilo v stilu bojevnikov s skladbami Uprising, White Death, Cliffs of Gallipoli, 40:1, Rise of Evil, Attero Dominatus, Price of a Mile in Saboteurs. Razpoloženje publike je bilo že od prve skladbe evforično, skozi nastop pa se je samo še stopnjevalo in dejansko smo uživali v melodijah prepredenih z bojevniško energičnostjo in udarnostjo. Po zelo kratkem premoru ob pozivanju publike na »Sa-ba-ton, sa-ba-ton… so odigrali še Coat in Arms, Primo Victoria in Metal Machine ter publiko ponesli do popolnega zadoščenja njihovih želja. Ob njihoverm nastopu je dejansko sodelovala cela Cvetličarna. Upam si trditi, da so Sabaton pustili slovenski publiki nepozaben večer in tudi prvič na Slovenskem kot vodilna skupina, enkratno doživetje. Dokazali so, da so dejansko pripravljeni na osvajanje metalskega sveta, čeprav z majhnimi koraki, pa toliko bolj čvrstimi.
Koncert so zaključili ob 23.50 publika pa je, kot da bi pričakovala nadaljevanje, počasi začela zapuščati dvorano.

Doživeli smo odličen koncert v Cvetličarni in upajmo, da bomo Sabaton v bodoče še videli v Sloveniji, saj postajajo vedno bolj močni, kot pravi metal bojevniki s severa.

Tekst: Evgen Dolenc
Foto: Miha Dolenc

SABATON set lista:

INTRO
1. Ghost Division
2. Uprising
3. White Death
4. Cliffs of Gallipoli
5. 40 : 1
6. Rise of Evil
7. Attero Dominatus
8. Price of a Mile
9. Saboteurs
— bis —
10. Coat of Arms
11. Primo Victoria
12. Metal Machine

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.