Kataklizma v Kinu Šiška – Bambi Molesters, The Penny Black Remedy in Zbogom Brus Li

Zbogom Brus Li

Zbogom Brus Li

Ljubljana / Kino Šiška
24. 3. 2011
Vstopnina: 12 / 14 €
Skupina, ki velja za nesporne prvake surfa na Balkanu, je ta naziv v četrtek več kot nedvomno zopet potrdila. Zakaj sem jih umestila v kontekst Balkana, še sama ne vem najbolje, ko pa ima skupina fane praktično povsod po svetu. Del njih so tudi v Ljubljani živeči priseljenci iz ZDA, ki pa mi vsi po vrsti zatrjujejo, da še sami ne morejo verjeti, da Bambi Molesters prihaja iz Osijeka in ne iz kake Kalifornije in da se večina surf bandov iz domovine surfa – torej ZDA – lahko skrije pred njimi.
Bambiji so koncert začeli udarno, predvsem z materialom z njihovega zadnjega albuma As The Dark Wave Swells. Lepo presenečenje sta bila tudi trobentač in saksofonist, ki jih sicer ne spremljata ravno na vseh koncertih, a zagotovo poskrbita za piko na i, predvsem na nekaterih skladbah iz zadnje plošče. Ena izmed teh, kjer po mojem mnenju res dodata tisto češnjo na smetano, je bila v četrek slišana Siboney. Evforija pod odrom je bila velika, kocine so (vsaj avtorici tega teksta) šle pokonci in skoraj bi me pripeljali do Point of no return. Izjemno uigran band, kjer se energija pretaka med vsemi njimi in vsemi pod njimi. Prava poezija je gledati in poslušati energično, predano in mojstrsko brenkanje po strunah vseh treh ‘strunarjev’. Oba kitarista in ena bolj seksi basistk, kar sem jih kdaj videla, so na odru popolnoma predani glasbi in s tem res osvojijo publiko. Nekje na sredini se jim je za par skladb pridružil tudi Chris Eckman, s katerim so skupaj naredili projekt The Strange. Gre za malce drugačen projekt, kjer prednjači vokal in Chrisova akustična kitara. Moje skromno mnenje je, da je Chris ustavil energijo Bambijev in upočasnil koncert. Po tem, ko se je on poslovil z odra, je skupina odigrala nekaj starejših komadov, celo kar veliko tistih (od vseh, ki jih lahko preštejemo na prste dveh rok), ki imajo vokal, kar je bilo zame kar presenečenje. Po odzivih po koncertu v ženskih toaletah pa sem dojela, da je venček vokalnih morda namenjen tistim, ki pogrešajo vokal. Ne boste verjeli, taki celo obstajajo in verjetno so pogostejših na tematskih večerih tipa YuGo, težje pa bi jih našli na njihovem samostojnem koncertu.
Pred njimi smo videli še dve skupini, s koreninami na prostoru bivše skupne države. Prvi so bili novosadski Zbogom Brus Li, ki so nastopili pred dokaj maloštevilno publiko, a so jo, presenetljivo, precej ogreli. Presenetljivo tudi zato, ker taki bandi, katerih oznaka bi lahko bila zajebantski punck rock z rahlim etno pridihom, največkrat zažgejo na raznih festivalih, ko je masa podvržena vsesplošni evforiji, zajebanciji in mnogo alkohola. Suveren nastop, a za moj okus sta bila tamburica in kontrabas (pozor, gre za tipičen vojvodinski duet: begeš (tradicionalni vojvodinski kontrabas) in tamburica.), pomaknjena preveč v ozadje, zato je oznaka etno kljub vsemu malce bleda.
The Penny Black Remedy, sicer prvič v Ljubljani, sem sama imela priložnost videti v Londonu, kjer skupina živi in deluje. Hrvaška pevka in britanski mladci so nam postregli s prijetno in energično mešanico ska, swinga, rock’n’rolla, malček countrya in še česa, TPBR namreč ne marajo kategorizacij. Naspidiran pevec je na trenutke spominjal na divja leta Johnny Casha in bil pravi frontman, med tem ko je pevka Marijana Hajdarhodzic, Hrvatica, skrbela za mehko žensko glasovno linijo. Tudi TPBR so suvereno odigrali koncert in bili vidno navdušeni nad tem, da končno nastopajo v Sloveniji.  Vseskozi so bili tudi izjemno dobro razpoloženi, najprej na odru, med nastopom Bambijev pa pod njim.
Tokrat je bil Yu Go dobro zasnovan, saj so si skupine lepo sledile, na koncu pa se je odvila kataklizma. Prava dramska zasnova torej s srečnim koncem.
Tekst: Tjaša Janovljak
Foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.