Večer težkih kitar in pravljičnih melodij – Sonata Arctica v Cvetličarni

sonata_arctica_15

Ljubljana / Cvetličarna
26. 2. 2011

V Ljubljano sva prispela nekaj minut pred začetkom koncerta, v upanju da bova deležna dobre mere melodičnega power metala. Ko sva stopila v dvorano, sem bil kar nekoliko razočaran, saj ni bilo obiskovalcev niti polovico dvorane, prav tako pa tudi pred Cvetličarno ni bilo nikakršne gneče. Po glavi so mi rojile črne misli, da bomo zopet prisotni na koncertu zvezdnikov, kateri nastopajo pred nekaj deset glavo množico. Vendar temu ni bilo tako.

Koncert se je začel ob 20.00 uri, ko je na oder stopila prva predskupina, 4th Dimension iz Italije. So predstavniki power metala. V pol ure nastopa so preigrali nekaj skladb z njihovega albuma The White Path to Rebirth. Odigrali so kar soliden, čeprav medel in nič kaj energičen nastop. Zdelo se je, kot bi prav pred kratkim zapustili zavetje svoje garaže, vendar pa po mojem mnenju skupina še kar nekaj obeta.

Ob 20.50 je svoj nastop pričela druga predskupina Labyrinth. So energični melodični metalci iz Italije, ki so se pokazali in dokazali na odrih največjih festivalov in obiskali številne kraje na turnejah z bendi, kot je Hammerfall. Odigrali so dokaj dober in energičen štirideset minutni nastop in obiskovalce že kar precej ogreli in jih pripravili na glavne zvezde večera.

Med nastopom Labyrinth in v pavzi pred nastopom Sonata Arctica se je dvorana vztrajno polnila, tako da je bila ob začetku njihovega nastopa že skoraj popolnoma polna, vendar pa ne nabita, tako da se je dalo še kar normalno dihati in se gibati. Ob 22.00 smo zaslišali intro. Na odru so se pojavili Sonata Arctica in začeli nastop zadržano, še posebno pevec Tony Kakko. Po dvorani so se razlegale skladbe Flag in the Ground, Last Amazing Grays ter Juliet, z novega albuma The Days of Grays, istočasno pa se je dvigalo tudi razpoloženje skupine, sestavljeno iz melodije, mraza in finskega temperamenta. Za omenjenimi skladbami so prešli k svojim koreninam s krasno balado Replica in energično Blank File z albuma Ecliptica, sledila je še ena balada As if the World Wasn’t Ending, nadaljevali pa so s Paid in Full s plošče Unia ter “Victoria’s Secret ”. Po tej skladbi se je pevec na odru umaknil v zatemnjeno ozadje, ostali pa so izvedli instrumental. Po tem intermezzu smo dobili novo pošiljko, in sicer skladbe The Misery in Full Moon z albuma Winterheart’s Guild, končali pa so s skladbo In Black and White z albuma Unia. Po končanem komadu so luči ugasnile in fantje so počakali, da jih publika povabi igrat dalje. Množica se je odzvala in na bisu smo slišali skladbi Caleb in Don’t Say a Word, ob 23.30 pa smo začeli zapuščati dvorano.

Finski mojstri melodičnega power metala Sonata Arctica, ki so svojo pot začeli leta 1995 v finskem mestu Kemi, so izvedli odličen koncert. Priljubljeni metalci severa so z verig izpustili svojo volčjo strast do evropskih odrov in naša ušesa napolnili z ultimativno glasbeno poslastico težkih kitar in pravljičnih melodij, ki stopijo tudi najbolj ledeno srce! Ledeno-hladna arktična podivjanost nam je vzela sapo in ohladila živčne končiče, da bo melodija severa še dolgo odmevala v naših ušesih…

Doživeli smo še en dober koncert v Cvetličarni. Slišali smo najbolj umirjene balade in najhitrejše zadeve, ozvočenje in light show pa je delovalo brezhibno. Doživeli pa smo tudi obljubo, da Slovenijo ponovno obiščejo.

Tekst: Evgen Dolenc
Foto: Miha Dolenc

SONATA ARCTICA set lista:

Intro
1. Flag in the Ground
2. Last Amazing Grays
3. Juliet
4. Replica
5. Blank File
6. As if the World
7. Paid in Full
8. Victoria’s Secret
9. Instrumental
10. The Misery
11. Full Moon
12. In Black & White

— bis —

13. Caleb
14. Don’t say a Word
Outro

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.