James Blake – James Blake

James Blake - James Blake

James Blake – James Blake

ATLAS/A&M, 2011

Po obetajočih lanskih treh EP-jih je James Blake 7. februarja letos med poslušalske mline poslal svoj celovečerni prvenec, ki temelji na omenjenih izdajah iz lanskega leta. Študent zadnjega letnika popularne glasbe (!) na univerzi Goldsmith se loteva minimalisitčnih kompozicij dubstepa, ki jih širi v ambientalne in downtempo kroge.

Rezultat je fluidna mešanica zvokov, ki ob soulovskih vokalnih eksperimentih spominjajo na Burial, čeprav niso tako zelo eksperimentalni, ali na prvinsko žalost Antonyja Hegarta (Antony and the Johnsons sestavlja precej kompakten glasbeni produkt. Blake večinoma poje o nesrečni ljubezni. Ob hladni produkciji in pogosti pridružitvi organske klaviature vse skupaj daje vtis nekakšnega elektronskega kabareja. Bolj kot na plesišča torej njegova glasba sodi v kliše zakajenega in temačnega bara z gotskim pridihom.. Plošča nas zna presenetiti vsakič znova, bodisi s strto himničnim prepevanjem There’s Limit to Your Love, tega osnovnega pogoja vsake ljubezni, zateglim toženjem po klicu svoje samice (nič perverznega) ali tresočim izpovedovanjem nečesa nerazumljivega, kar spominja na kepi umazanega snega. V vsakem trenutku zna podstaviti primerno podlago, mogoče kakšen detail, kot je špricanje spreja, noisovski veter, pravočasni premori in potem strnjen naval zibajočega zvoka ali vrinjenje back vokalistke v ospredje in potem zopet nazaj med svoje glasovne pasijone (kar zveni kot kakšen globok, erotiziran odmev počutja), priključitev manjšega zborčka. Album je poln majhnih in nepredvidljivih presenečenj. Prava poslastica za ušesa in dušo. Kljub vsej temačnosti pa ta zveni tudi preračunano, eksperimentalno. Prej kot o usodni nesreči tipa Joy Division lahko goovorimo o precej z glasbo pogojeni nesreči – vsaj zveni tako! To je morda tudi edini očitek albumu.

Toda – a je v čisto pristni temi dovolj prostora za eksperiment, igranje z zvoki in ustvarjanje enotnega ambienta? Preložimo vprašanja na kdaj drugič.

MS

Povezani članki:

Značke: