Vlado Kreslin – Drevored

Vlado Kreslin – Drevored

Vlado Kreslin – Drevored

2010, Založba Kreslin

Kreslinov Drevored stoji že lep čas. Tokrat sta mu v veliki večini drevesa pomagala zasaditi njegov dolgoletni kitarist Miro Tomassini in mlada moč slovenske glasbe vsestranki Gal Gjurin, ki je v Drevored prinesel nekoliko svežega vetra, aranžmajev, ki so Kreslinov vonj po prekmurski ravnini nekoliko posodobili. Gjurin je na plošči zaigral tudi na večino inštrumentov, od trobente, pozavne, različnih klavirjev, orgel, saksofona, roga … Izdelek se od dosedanjega Kreslinovega dela razlikuje v nekoliko bolj temnem, razmišljujočem in akustičnem vzdušju. Kar je bilo moč slišati in videti tudi na Kreslinovih tradicionalnih decembrskih koncertih v Cankarjevem domu.

Začetno zasanjanost v skladbi Tam na koncu drevoreda in odlično dinamiko nekoliko prekine bolj udarna skladba Krasni novi svet, s pesmijo Zunaj je veter in backvokali Severe Gjurin se Kreslin ponovno vrne v zasanjanost in minimalno glasbeno spremljavo, kjer prevladujeta njuna vokala. Nekoliko razživita Drevored skladbi Poj mi pesem in Ena pesem, katerih besedilo govori o pesmi, o njeni vsebini, o čem naj prepeva in o ljudeh. Na aktualnem izdelku je Kreslin povabil k sodelovanju še več glasbenikov in prijateljev, med drugim tudi svojega očeta, kateremu je Vlado prepustil vokal v skladbi Tam, daleč stran. Besedilo je Kreslin napisal sam, saj se ga njegov oče, ki je bil prislini nemški vojak in je padel v rusko ujetništvo ter poslušal melodije Kozakov, ne spomni. Melodija pa je ostala. Na plošči lahko slišimo tudi Kreslinov duet z Allanom Taylorjem in z Liviom Morosim. Potovanje skozi drevesa pa zaključi uspavanka Lahko noč, sestrica, kjer ponovno prednjači vokal in zvok cimbal.

Plošča je drugačna, nekateri pogrešajo tisto Kreslinovo bolj rockersko obarvnost, ki jo poznamo iz dob Martina Krpana. Je tudi odmik od zvokov sodelovanja z beltinško bando. Gradi na vokalnih linijah in pripovedovanju zgodb, občutij. Nekomu bo všeč, spet drugim ne. Je pa pohvalno, da ni reciklirana Cesta ali katerikoli drug album. Sicer pa, kot pravi sam Kreslin, bo pesem razočarana, če jo preveč siciramo in skušamo razlagati, kaj hoče povedati. Vsako uho ima svojo interpretacijo in svoj prav.

Katarina Trstenjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.