The Beatles – 1962 – 1966 / 1967 – 1970 (digital remaster)

The Beatles - 1962 - 1966 / 1967 - 1970 (digital remaster)

The Beatles – 1962 – 1966 / 1967 – 1970 (digital remaster)

2010, EMI Records / Dallas

Najsibodo takšne ali drugačne obletnice, morebiti tudi finančni škripci založbe EMI, v zdanjem letu smo dobili v celoti digitalno obdelan katalog zasedbe The Beatles. Predlani so izšli vsi studijski albumi, lastniki kolekcij pa ste lahko pred kratkim dodali še kultna kompilacijska albuma 1962 – 1966 (vsem dušam bolj poznan kot Red Album) in 1967 – 1970 (oziroma Blue Album). Ta sta izvorno izšla leta 1973 in sta neke sorte "The best of" oziroma "Greatest Hits" plošči, čeprav so The Beatles v malo več kot sedmih letih snemalne kariere nasuli več no.1 singlov kot je prostora na teh dveh kompilacijah. Zato mogoče katera skladba manjka, vsekakor pa sta plošči odlični vstopni točki v raziskovanje sveta The Beatles.

Težko se spomnim boljšega opisa kot ga je v uvodnem tekstu h kompilacijama pripravil Bill Flanagan: "Glasba The Beatles je spremenila vse. Ampak to je le polovica zgodbe. Glasba The Beatles še zmeraj spreminja in izjemno vpliva na glasbo." Če bi zagovarjal neke univerzalne standarde o kvalitetni glasbi, bi The Beatles sigurno uporabil kot argument: ne spomnim se, še ko sem bil mlajši, da bi mi katera skupina bolj približala popularno glasbo. The Beatles so bili zmeraj kul. Ko sem bil punker, ko sem preko Nirvane kasneje prišel do The Doors od njih pa do bluesa, jazza ter kasneje avantgard, eksperimentalne in tudi klasične glasbe. Podobno so jih kot svoje vplive navajali vsi od Jimija Hendrixa do Slipknot (ok, tudi Bono misli, da je Lennon). Ne zdi se mi smiselno moriti in razpredati o zgodovini, detajlih in številkah. The Beatles vsi poznate. In tudi če jih ne poznate, jih še danes slišite na/v vsakem vog(k)alu. Mnogi prisegajo na The Beatles kot zvočne inovatorje, potem ko so v začetku leta 1967 s singlom Strawberry Fields Forever / Penny Lane popolnoma razturili sceno, vendar so The Beatles že od Love Me Do spreminjali, vplivali in oblikovali sceno.

Zato bomo to namerno kratko besedilo zaključili s še enim citatom Billa Flanagana: "It’s worth remembering; before we knew them as symbols, celebrities, songwriters, superstars or saints of the sixties, The Beatles were a Sound."  V bistvu bi bilo dovolj, da bi si od vseh mogočih recenzij o ploščah dečkov iz Liverpoola, prebrali samo ta citat.

Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.