Kdor išče, ta najde … Andreyo Triano

Kdor išče, ta najde … Andreyo Triano

Kdor išče, ta najde … Andreyo Triano

Ljubljana / Klub CD
25. 1. 2011
Vstopnina: 14 / 11 € 

Bo že držalo, da je iskanje del življenjske poti kogarkoli. V stilu: "kdor (se) išče, ta (se pač) najde". V tem procesu je treba preživeti marsikaj, med drugim pridobivati življenjski zaslužek na nenavadne, tudi nevšečne načine (obiskovalci koncerta smo izvedeli kateri so bili Andreyini), medtem ko srce bije za nekaj drugega. V primeru Andreye Triana v ritmu glasbe. A če je izbrana pot prava, vložena energija na vrhuncu in talent v krvi, slej ko prej zaviješ v pravo smer.

V torek smo bili v Klubu CD priča eni izmed takšnih pravih poti in vrhunskemu talentu na poti iskanja in izoblikovanja lastne glasbeno-ustvarjalne identitete. Andreya Triana, mladi up britanskega soula, nam je s tričlansko spremljevalno zasedbo v sestavi basista Johna Wellsa, kitarista Nathaniela Keena in bobnarja Arama Zarikiana postregla s, pričakovano glede na njeno diskografijo, dobro uro dolgim koncertom, razdeljenim na dva dela. Jeseni lanskega leta je pri založbi Ninja Tune izdala izjemen prvenec Lost Where I Belong, katerega mešanica soula, folka, jazza in r’n’b-ja na trenutke, kljub odličnosti, vseeno deluje rahlo monotono. Te monotonosti na torkovem razprodanem koncertu z navdušenim občinstvom ni bilo. Poleg predstavitve pesmi iz aktualnega albuma, med drugim tudi istoimenskega prvega singla Lost Where I Belong, Draw The Stars, X, nam je v drugem delu koncerta predstavila nekaj priredb: soul balado Donnyja Hathawayja I Love You More Than You’ll Ever Know, Oceanio iz Björkinega albuma Medulla, malo manj znan hit Billa Withersa (v primerjavi z recimo Just the Two of Us ali Ain’t No Sunshine), Grandma’s Hands in lanskoletno skladbo The Keeper z albuma Black Sands njenega producenta Simona Greena (veliko bolj poznanega pod imenom Bonobo), pri kateri je odpela glavni vokal. V podaljšku smo slišali še priredbo pesmi Chake Khan, Ain’t Nobody, za katero je Chaka leta 1984 prejela nagrado Grammy, ter v samostojni izvedbi, le v družbi elektro-harmonične vokalne "škatle", skladbi Moondance Vana Morrisona in eno najbolj poznanih pesmi dua Eurythmics, Sweet Dreams. Vrhunec večera je bila, za moj okus, izvedba naslednjega singla z albuma Far Closer, s katerim so s spremljevalno skupino dokazali, da bi z lahkoto osvojili tudi mnogo večje odre in občinstvo.  

Kot nas je ob začetku koncerta obvestil Bogdan Benigar, vodja programa jazza in Glasb sveta v Cankarjevem domu, prihaja aprila v Kino Šiška že omenjeni Bonobo, tudi producent njenega prvenca. Morda se mu na odru pridruži tudi Andreya (ki je bila takoj po koncu koncerta obiskovalcem na voljo za podpisovanje CD-jev, LP-jev, plakatov in kakšno besedo). Za zamudnike in za vse (nas), ki bi še.

Polona Černič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.